Bazą do klusek jest tradycyjny przepis na kluski śląskie, nie dodajemy tylko jajka: (http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/05/slaskie-kluski-w-trzech-odsonach.html). Zamiast tego świeży szpinak, liście bazylii i przyprawy. Oczywiście danie jest doskonałym dodatkiem do mięsa, ja jednak latem wolę warzywa pod każdą postacią.
Szpinakowe kluseczki z sosem bazyliowym
Składniki:
- 4-5 ziemniaków
- 2 garści świeżego szpinaku
- 2 gałązki liści bazylii
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- sól i pieprz do smaku
- mąka ziemniaczana
- łyżeczka oliwy
Jak to zrobić?
- ugotuj ziemniaki i przeciśnij przez praskę
- na patelnię dodaj oliwę i szpinak, posól i smaż 1-2 min.
- ziemniaki podziel na 4 części i do jednej części wsyp mąkę ziemniaczną
- posiekaj liście liście bazylii dodaj do ziemniaków
- dodaj pozostałe składniki (imbir, szpinak, sól i pieprz), wymieszaj
- z masy ziemniaczanej uformuj 2-3 wałki, pokrój je na skos, co 2 - 3 cm
- wrzuć kluseczki do osolonego wrzątku i gotuj na lekkim ogniu kilka minut
Moja rada:
- Kluseczki tak jak kluski śląskie powinny się kilka razy zagotować ale nie powinny się gotować
- kiedy zaczynają się gotować dolej do garnka zimnej wody i ponownie zagotuj, czynność powtórz kilka razy, tak aby po przekrojeniu w środku nie były surowe
Sos bazyliowy (bazą jest klasyczny beszamel)
Składniki:
- łyżka masła
- płaska łykża mąki
- mleko, około 1 szklanki
- mielona chili
- sól
- około 10 liści bazylii
Jak to zrobić?
- rozpuść masło, mieszając dodaj mąkę
- ciągle mieszając dodawaj mleko, tak aby powstała aksamitna konsystencja sosu
- zdejmij z ognia, dodaj sól i chili, zagotuj
- dodaj posiekaną bazylię wymieszaj
Jak to zrobić?
- podziel brokuły na różyczki, gotuj kilka minut na parze, mają być chrupiące
- marchew gondolką potnij na cienkie paski, gotuj na parze 3-4 min.
- ułóż na talerzu, dodaj kluseczki i delikatnie polej sosem
- ułóż na talerzu, dodaj kluseczki i delikatnie polej sosem
Szalenie apetyczne danie, szpinak-kocham :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne, my szpinak uwielbiamy, przepis wypróbuję na pewno:)))
OdpowiedzUsuńAvo, latem prawie w ogóle nie jadamy mięsa... Wczoraj wcinaliśmy np. leczo z cukinii. Twoja propozycja wygląda smakowicie. Pozdrawiam Cię ciepło!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł . U moich dzieci kluski cieszą sie nieslabnącym powodzeniem . Choć bardzo bardzo rzadko robię .
OdpowiedzUsuńJa lubie i z mięsem i bez mięsa
Wyglądają bardzo apetycznie, chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuń<3<3<3
OdpowiedzUsuńPięknie i szalenie apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńmam ochotę na takie danie :)
OdpowiedzUsuńW lecie jemy mniej mięsa. Kilka dni temu robiłam szpinakowe kluseczki, ale zamiast ziemniaków dodawałam kaszę manną.
OdpowiedzUsuńwszystko co ze szpinakiem musi być przepyszne;-))
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na te kluseczki. U Ciebie tak kolorowo... prawdziwe lato. Zaopatrzyłam się w garnek do gotowania na parze i właśnie mam zamiar na "uparować" właśnie brokuły :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania:) wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńPięknie podane:) Bardzo artystycznie:)
BUZIACZKI kochana:)
Apetycznie,uwielbiam szpinak:))
OdpowiedzUsuńzdrowo i pysznie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ;)) woman-with-class.blogspot.com