wtorek, 12 sierpnia 2014

Szpinakowe kluseczki z sosem bazyliowym - Spinach dumplings and basil sauce








    Bazą do klusek jest tradycyjny przepis na kluski śląskie, nie dodajemy tylko jajka: (http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/05/slaskie-kluski-w-trzech-odsonach.html). Zamiast tego świeży szpinak, liście bazylii i przyprawy. Oczywiście danie jest doskonałym dodatkiem do mięsa, ja jednak latem wolę warzywa pod każdą postacią.



Szpinakowe kluseczki z sosem bazyliowym

Składniki:
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 2 gałązki liści bazylii
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka ziemniaczana
  • łyżeczka oliwy

Jak to zrobić?

- ugotuj ziemniaki i przeciśnij przez praskę
- na patelnię dodaj oliwę i szpinak, posól i smaż 1-2 min.
- ziemniaki podziel na 4 części i do jednej części wsyp mąkę ziemniaczną
- posiekaj liście liście bazylii dodaj do ziemniaków
- dodaj pozostałe składniki (imbir, szpinak, sól i pieprz), wymieszaj 
- z masy ziemniaczanej uformuj 2-3 wałki, pokrój je na skos, co 2 - 3 cm
- wrzuć kluseczki do osolonego wrzątku i gotuj na lekkim ogniu kilka minut


Moja rada:

- Kluseczki tak jak kluski śląskie powinny się kilka razy zagotować ale nie powinny się gotować
- kiedy zaczynają się gotować dolej do garnka zimnej wody i ponownie zagotuj, czynność powtórz kilka razy, tak aby po przekrojeniu w środku nie były surowe















Sos bazyliowy (bazą jest klasyczny beszamel)

Składniki:
  • łyżka masła
  • płaska łykża mąki
  • mleko, około 1 szklanki
  • mielona chili
  • sól 
  • około 10 liści bazylii

Jak to zrobić?

- rozpuść masło, mieszając dodaj mąkę
- ciągle mieszając dodawaj mleko, tak aby powstała aksamitna konsystencja sosu
- zdejmij z ognia, dodaj sól i chili, zagotuj
- dodaj posiekaną bazylię wymieszaj






Dodatkiem w tym daniu są brokuły i marchew na parze


Jak to zrobić?

- podziel brokuły na różyczki, gotuj kilka minut na parze, mają być chrupiące
- marchew gondolką potnij na cienkie paski, gotuj na parze 3-4 min.
- ułóż na talerzu, dodaj kluseczki i delikatnie polej sosem















Lubicie latem dania bez mięsa?




15 komentarzy:

  1. Szalenie apetyczne danie, szpinak-kocham :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być pyszne, my szpinak uwielbiamy, przepis wypróbuję na pewno:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Avo, latem prawie w ogóle nie jadamy mięsa... Wczoraj wcinaliśmy np. leczo z cukinii. Twoja propozycja wygląda smakowicie. Pozdrawiam Cię ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł . U moich dzieci kluski cieszą sie nieslabnącym powodzeniem . Choć bardzo bardzo rzadko robię .
    Ja lubie i z mięsem i bez mięsa

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie, chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie i szalenie apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. W lecie jemy mniej mięsa. Kilka dni temu robiłam szpinakowe kluseczki, ale zamiast ziemniaków dodawałam kaszę manną.

    OdpowiedzUsuń
  8. wszystko co ze szpinakiem musi być przepyszne;-))

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis na te kluseczki. U Ciebie tak kolorowo... prawdziwe lato. Zaopatrzyłam się w garnek do gotowania na parze i właśnie mam zamiar na "uparować" właśnie brokuły :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie dania:) wygląda przepysznie!
    Pięknie podane:) Bardzo artystycznie:)
    BUZIACZKI kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Apetycznie,uwielbiam szpinak:))

    OdpowiedzUsuń
  12. zdrowo i pysznie:)
    pozdrawiam ;)) woman-with-class.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)