niedziela, 24 sierpnia 2014

Orzech kokosowy - Coconut









     Ten tydzień będzie kokosowy. Nie tylko przepisy ale też kokos w różnych odsłonach - zdrowotnych, kosmetycznych i upiększających... Kokos ma tyle zalet i nawet twarde skorupy mogą być używane jako paliwo i są dobrym źródłem węgla drzewnego.
U nas niestety zielonych orzechów nie można dostać, a te właśnie mają najwięcej wartości. 
Ponoć aqua de coco jest najlepszym napojem orzeźwiającym i to całkowicie naturalnym.

      Orzech kokosowy można u nas kupić prawie w każdym większym sklepie i jest bardzo tani, w przeciwieństwie do mleczka kokosowego w puszcze czy w kartonie. Z jednego orzecha kokosowego można wyczarować wiele dodatków do potraw i ciast.





Trochę historii

     Palma kokosowa pochodzi z południowo-wschodniej Azji lub z północno-zachodniej Ameryki Południowej. Kopalne szczątki z Nowej Zelandii wskazują, że rośliny o małych orzechach kokosowych rosły tam już przed 15 milionami lat. Najstarsze skamieniałości były znajdowane w Radżastanie w Indiach. Owoce wyrzucone przez morze i zdolne do kiełkowania znajdowano nawet w Norwegii. Obecnie jest najczęściej występującą palmą, gdyż rośnie wzdłuż wszystkich tropikalnych brzegów morskich.

źródło:http://pl.wikipedia.org/wiki/Kokos_właściwy



Właściwości orzecha kokosowego


     Orzech kokosowy zawiera witaminy B2, B6, C i E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Z tego zamkniętego cudu w twardej skorupie uzyskać można miąższ zwany bielmem, sok czyli wodę kokosową lub mleko kokosowe oraz olej kokosowy.

Biały miąższ można suszyć lub zrobić z niego domowe mleko kokosowe. Przepis w następnym poście :)

 Sok lub woda kokosowa jest bardzo intrygująca bowiem ma  niemal identyczny skład jak osocze ludzkiej krwi. Płyn ten podczas II wojny światowej był stosowany do transfuzji. Oczywiście woda jest sterylna do momentu otwarcia orzecha.



Woda kokosowa, woda mineralna, kostki lodu, cytryna , liście mięty - idealne połączenie na lato



   Olej kokosowy lub masło kokosowe otrzymuje się poprzez tłoczenie i rozgrzanie twardego miąższu. Znajduje zastosowanie w kuchni i wspomaga przemianę materii i odchudzanie. Czy można chudnąc z olejem kokosowym. Otóż medycyna naturalna podaje, że zastąpienie dziennego spożycia tłuszczów olejem kokosowym powoduje spadek wagi do około 0,5 kg tygodniowo.
Olej kokosowy ma działanie bakteriobójcze i wirusobójcze, wzmacnia odporność, jest zbawienny dla cery trądzikowej. Ze względu na zawartość naturalnych antyoksydantów, zwalcza wolne rodniki, spowalniając tym samym procesy starzenia.


     Olej kokosowy bardzo dobrze działa na włosy, bowiem wnika w jego strukturę i delikatnie go nawilża. Sama sprawdziłam. Wystarczy go wetrzeć we włosy przed umyciem i zostawić przynajmniej na godzinę (można na całą noc). Bardzo dobrze się spłukuje. Wcieram go też w końcówki włosów, zwłaszcza po lecie. Kiedy nie mam czasu dodaję trochę oleju kokosowego do szamponu i tak myję włosy. Muszę również dodać, że jaka fanka wszelkich olejków (w bio oil nadal jestem zakochana), kilka kropli tego cudu dodaję do kremu na noc. Sprawdza się rewelacyjnie.











Moje włosy nawilżone olejem kokosowym
















Kupujecie orzechy kokosowe?




18 komentarzy:

  1. Już mnie przekonałaś, orzech kupię do spożycia, a olej do włosów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo właściwości ma ten kokos! :)
    JA uwielbiam mleko kokosowe! Często je używamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajnie napisalas, sprawdze I wykorzystam :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować tego oleju, ja mam taki gotowy olejek do włosów, z Marion i sprawdza się świetnie, ale fakt co fakt, naturalne są lepsze. :)

    http://idzpocwiczyc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak niewiele wiemy o różnych produktach, owocach... Świetnie, że napisałaś o tym. Jesteś cennym źródłem informacji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny post, widać że włożyłaś w niego sporo pracy. Ja od dawna używam i również polecam, buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam w zanadrzu olej kokosowy i mam zamiar nim pielęgnować włosy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. mleczka nigdy nie lubiłam, olej muszę kiedyś wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  9. Olej jest mega, bardzo poprawił kondycje moich włosów w przeciwieństwie do arganowego, który wg mnie jest po prostu przereklamowany.

    W wolnej chwili zapraszam na nowy post:
    http://alanja.blogspot.com/2014/08/tozowa-taftai-szara-dzianina.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam olej kokosowy na włosy i na suchą skórę dłoni zimą:) Nic nie daje tak dobrych efektów i nie pachnie tak cudownie jak właśnie olej z kokosa:) Za to w kuchni uwielbiam mleko kokosowe do potraw z ryżem!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepadłam, pędzę po orzech i po olej:))

    OdpowiedzUsuń
  12. Musze wypróbować ten olej na włosy:)) Dziękuje za dobre rady,pozdrawiam;))

    OdpowiedzUsuń
  13. Olej kokosowy używam i bardzo sobie chwalę, ale o wodzie, muszę przyznać nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny post, Używam oleju kokosowego do kuchni i kosmetycznie ,ale nie wiedziałam że odchudza.Dla mnie to bomba!

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam kokosowe kosmetyki!
    Słonecznego tygodnia kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam wszystko co kokosowe, a olej kokosowy używam głównie w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  17. Muszę wykorzystać te porady, dzięki za post!

    OdpowiedzUsuń
  18. Jeden orzech a tyle dobrego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)