Jednym
z najbardziej charakterystycznych dań kuchni śląskiej są białe kluski śląskie.
Ten przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, jednak tak się
współcześnie rozpowszechnił, że zna go większość Polaków.
Kiedyś
obiady na Śląsku były raczej skromne. Ze względu na pracę górników „na zmiany”,
rodzina nie zawsze jadła w ciągu tygodnia wspólne obiady. Za to w niedzielę
gromadziła się przy wspólnym stole i obiad najczęściej był bardziej wystawny. Królowały
oczywiście kluski śląskie, modro kapusta i rolada. Muszę również dodać, że w
moim śląskim domu, nigdy się nie robiło klusek z tzw. dziurką i z tego co wiem
w najbliższej okolicy równieżJ
W
rzeczywistości zrobienie klusek nie jest skomplikowane, trzeba tylko posiąść
sekret proporcji i gotowania. Kluski bowiem składają się z ziemniaków, jajka i
mąki ziemniaczanej. Na tę potrawę nadają się każde ziemniaki , należy je tylko
ugotować a nie rozgotować. Z ciasta na kluski można przyrządzać również inne
dania, stanowi bowiem ono doskonałą bazę do wielu nawet wykwintnych przepisów.
Ja również przygotowałam trzy wersje. Jedna wersja to przepis na tradycyjne
kluski śląskie, druga, z nadzieniem z sera z dodatkiem żurawiny, a trzecia w
wersji ziołowej. Sama jestem ciekawa waszej oceny.
Tradycyjne
kluski śląskie
Składniki:
- około kilograma ziemniaków
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana
Jak
zrobić kluski?
-
obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie
-
ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, nie może to być tłuczek tylko
praska z małymi otworami, bowiem masa ziemniaczana musi być aksamitna, bez
żadnych grudek
-
kiedy masa ziemniaczana lekko przestygnie, „uklep” ją łyżką w naczyniu i zrób na
środku krzyż czyli podziel na cztery równe części
-
do jednej części wsyp mąkę ziemniaczaną, dodaj jajko i całość wymieszaj
-
z masy ziemniaczanej formuj lekko spłaszczone kulki wielkości 3-4 cm
-
zagotuj osolony wrzątek
-
do gotującego się wrzątku dodawaj kluski, nakryj przykrywką
-
co jakiś czas musisz patrzeć na kluski aby się nie zagotowały
-
kiedy kluski wypłyną na powierzchnię, a woda zacznie lekko mrugać, dolej
przynajmniej 1 szklankę zimnej wody, wymieszaj i ponownie zaczekaj aż kluski
lekko się zagotują
-
powtórz tę czynność 2-3 razy
-
wyjmij jedną kluskę, rozdziel ją na połowę i zobacz czy ciasto w środku jest
ugotowane, jeśli nie, musisz jeszcze lekko je podgotować i powtórzyć czynności
-
ugotowane kluski wyjmij łyżką cedzakową
Kluski
z ziołową okrasą
Składniki
na ziołową okrasę:
- 1-2 gałązki szałwii
- 2-3 gałązki pietruszki
- łyżeczka masła
- 2-3 łyżki oliwy
- cebula
Jak
zrobić okrasę?
-
pokrój cebulę w piórka
-
posiekaj zioła
-
do lekko podgrzanego tłuszczu dodaj cebulę, lekko ją zeszklij
-
dodaj pozostałe zioła, posól
-
okraś ugotowane kluski
Kluski
z nadzieniem
Składniki
na farsz:
- 3 łyżki sera ricotta
- 2 łyżki żurawiny
- gałązka szałwii
- 2-3 gałązki bazylii
- sok z ½ limonki
- sól i pieprz
Jak zrobić kluski z farszem ?
-
posiekaj zioła i żurawinę, wymieszaj z serem
-
dodaj do sera sok z limonki, sól i pieprz do smaku, wymieszaj
-
kładź łyżeczkę farszu na cieście z klusek i formuj lekko spłaszczone kulki
-
gotuj tak samo jak kluski śląskie w przepisie wyżej
Okrasa
do klusek
Składniki:
- gałązka szałwii
- 1-2 gałązki bazylii
- 2-3 łyżki żurawiny
- łyżeczka masła
- łyżka oliwy
Jak
to zrobić?
-
posiekaj wszystkie składniki
-
rozgrzej tłuszcz, dodaj posiekane składniki, wszystko zeszklij
-
możesz lekko posolić i popieprzyć
-
dodaj na patelnię ugotowane z farszem kluski, wymieszaj
Och uwielbiam Slaskie kluski :) ale nie robilam z nadzieniem :) zrobie z zurawina I ziolami
OdpowiedzUsuńPieknie wygladaja I napewno pysznie smakuja :)
Pozdrawiam serdecznie I zycze smacznego xxx
www.fashionadventuresatanyage.com
bardzo podobnie robię kluski śląskie :) ale z takimi dodatkami nie robiłam, natchnęłaś mnie dzisiaj!
OdpowiedzUsuń:***
Jakie smaczne kluski. Moje ulubione. A jak pięknie je okrasiłaś, podałaś i nam przedstawiasz. Super, pychota :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę piękne są zdjęcia z Twoich postów kulinarnych :-) Kluski uwielbiam! :-)
OdpowiedzUsuńEkstra pomysł! Tyle wariantów na kluseczki! Nadziewanych śląskich jeszcze nie jadłam, dzięki!
OdpowiedzUsuńChyba wcięło mój komentarz.
OdpowiedzUsuńTo nic jeśli się powtórzę.
Kluski śląskie , to wcale niełatwy kąsek do zrobienia, nie dość, że Ci
świetnie się ugotowały, przepis super, to zdjęciami powalasz na kolana.
Pozdrawiam i dziękuję za uwagę na moim blogu. Zapraszam ponownie.
Jadłam tylko tradycyjne, a nadziewanych nigdy. Bardzo pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kluski śląskie :) Najbardziej takie polane masełkiem i nic innego mi nie trzeba :P Czasami je wrzucam do zupy pomidorowej :D Piękne zdjęcia, aż chce się jeść!
OdpowiedzUsuńnie przepadam za kluskami ale Twoje wyglądaja smakowicie :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Uwielbiam kluski śląski bardzo.... Twoje kochana wyglądają tak apetycznie, że aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńBuziaki niedzielne ślę
O matko,aż się głodna zrobiłam tak apetycznie wyglądają:))
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze :) Ale wspaniale wyglądają, może kiedyś skuszę się o zrobienie :)
OdpowiedzUsuńW tym tygodniu chodza mi po glowie:))
OdpowiedzUsuńuwielbiam kluski śląskie :)
OdpowiedzUsuńKulasz kluski jak moja teściowa , mam na myśli ten stożek .Z komentarzem wstrzymałam się "na po obiedzie" , bo chcialam przetestować ten patent z kubkiem zimnej wody.Od dziś kubek zimnej wody wchodzi na stale do mojego repertuaru kulinarnego ;).
OdpowiedzUsuńJa robię ciemne , bo rodzina woli , nie zawsze mam czas,ale co jakiś czas są obowiązkowe .
Moje dzieciaki dałyby się pokroić za kluski, Twoje wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepisy ! Na pewno je wykorzytam bo moj Maz uwielbia za kluskami slaskimi wiec bede robic ! Dziekuje jeszcze raz bo wygladaja bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pycha
OdpowiedzUsuńbiorę wszystkie:) uwielbiam kluchy!
OdpowiedzUsuńAvo, potrafię zjeść 20 klusek. Sztukę mięsa mogę oddać... Uwielbiam je - kluski oczywiście. Buziaki!
OdpowiedzUsuńA czy konieczne jest to kilkukrotne zagotowywanie, to mnie odstrasza!!!!
OdpowiedzUsuń