Kolejny szybki przepis na ciasto ze śliwkami. W tym przepisie użyłam oleju rzepakowego zamiast masła. Ciasto może być z kruszonką, ale równie dobrze smakuje bez kruszonki. Zawsze to mniej kalorii:)
Ciasto ze śliwkami
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka kardamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 300-400 g wydrylowanych śliwek
- dodatkowo: 500 - 600 g wydrylowanych śliwek
Jak zrobić ciasto?
- utrzyj jaka z cukrem na puszystą masę
- wsyp do miski wszystkie suche składniki i przesiej przez sito
- dodawaj do ubitych jajek na przemian oliwę i suche składniki
- wymieszaj i wylej na tortownicę wysmarowaną i wysypaną bułką tartą
- poukładaj na górze ciasta połówki śliwek
- poukładaj na górze ciasta połówki śliwek
- włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 40-45 min.
- jeśli chcesz bardziej na bogato to górę ciasta możesz posypać kruszonką, wtedy wyjmij ciasto z piekarnika po 15 min. posyp kruszonką i wstaw ponownie do piekarnika
Kruszonka
Składniki:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
- łyżeczka mielonego cynamonu
Jak to zrobić?
- zagnieć wszystkie składniki tak aby powstała kruszonka
- kruszonką posyp ciasto
Moja rada:
- kiedy robię to ciasto śliwkowe z kruszonką, dodaję dopiero po 15 minutach pieczenia ciasta
- wyciągam gorące ciasto z piekarnika i szybko na górze rozsypuję kruszonkę
- wkładam ciasto do piekarnika na kolejne 30 min.
- do ciast dodatkowo można podać sos śliwkowy, robiłam śliwkową konfiturę i odrobinę wykorzystałam
Z kruszonką zdecydowanie najlepsze :)
OdpowiedzUsuńKarmisz mnie od samego rana takimi pysznościami. Co tam kalorie.:) Wybieram z kruszonką :)
OdpowiedzUsuńMasz rację, w końcu lato sprzyja gubieniu kalorii :)
UsuńO , to coś dla mnie, pożyczam przepis :-)))
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
O, tak, tak, z kruszonką poproszę:)))
OdpowiedzUsuńTakie proste i szybkie ciasta uwielbiam! Twoje wygląda bardzo smacznie!!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam kochana
Ale narobiłaś mi ochoty! Łatwe i wygląda bardzo smakowicie - zrobię ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie cista:)
OdpowiedzUsuńNormalnie chyba muszę kupić jakiś prodiż bo w tym moim byle jakim gazowym piekarniku z przydziału (służbowe mieszkanie), to większość ciast prędzej mi się spala niż piecze :-/
OdpowiedzUsuńJa nigdy nie piekłam w gazowym, zawsze w elektrycznym.
UsuńOj, wygląda przepysznie!!! Chyba wypróbuję. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKocham to ciastko - jedno z moich ulubionych. Doskonały smak i wygląd.
OdpowiedzUsuń