Brokuły w tym przepisie zostały ożywione szpinakiem. Nie tylko smak jest rewelacyjny ale ta zieleń szpinaku, który celowo zmiksowałam tak, aby były widoczne delikatne, zielone drobinki dodała pięknego efektu. Same witaminy, żadnych tuczących dodatków czyli lato light w pełni. Jeszcze muszę dodać, że to bardzo szybki przepis.
Brokułowo-szpinakowa zupa
Składniki:
- 1 mały brokuł
- 2 cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- płaska łyżka masła lub oliwy i 1 płaska łyżeczka oliwy
- szklanka mleka
- woda: około 1-1/5 l
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki gęstego jogurtu
Jak to zrobić?
- podziel brokuła na różyczki
- pokrój łodygi selera
- pokrój cebulę i zeszklij ją na łyżce masła
- dodaj do cebuli brokuł i seler
- dodaj około 1 litra wody, lekko posól i gotuj warzywa do miękkości
- na patelnię dodaj łyżeczkę oliwy i szpinak, mieszaj i duś około 1-2 min.
- warzywa kiedy będą miękkie zmiksuj w blenderze, w trakcie miksowania dolej mleko
- na koniec dodaj szpinak miksuj bardzo krótko, tak aby były widoczne małe drobinki
- dodaj sól i pieprz do smaku i krótko zagotuj
- przed podaniem dodaj jogurt
Moja rada:
- warzywa miksowałam w dwóch partiach i do drugiej dodałam szpinak
- zupa jest tak aromatyczna, że już nie potrzeba żadnych dodatków, jeśli lubisz bardziej kwaśną możesz dodać sok z limonki
Jak tam u Was letnie zupy?
Twoja propozycja zupy jest dla mnie idealna:)
OdpowiedzUsuńnajlepsza zupa świata!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
velvetbambi.blogspot.com
Brokulowa to ulubiona mojej młodszej córki . Choć robię nieco inaczej . Bez selera naciowego i zeszklonej cebuli. ( za to z marchwią i porem ) ale chętnie wyprobuje wariant z szpinakiem . Który u nas tez wysoko na liście dobrych smaków !
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brokuły jak tez i kalafior :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię brokuły i szpinak. I lubię zupy kremy. Pięknie Avo podałaś, pięknie ozdobiłaś. Jest to uczta dla oczu (najpierw). Potem... dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńJeszcze raz pochwale tę zupę. Za składniki, za kolory i za podanie... Super! Miłego dnia Avo :)
Usuńale pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńRobiłam podoną, zaprawiłam zielonym curry. Pychota :-)
OdpowiedzUsuńBrokuły i szpinak moi chłopcy lubią w każdej postaci:)
OdpowiedzUsuńZielono i zdrowo :D
OdpowiedzUsuńPiękny ma kolor i na pewno jest pycha!
OdpowiedzUsuńSłonecznego dłuugiego weekendu kochana:)
Brokuły uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńKiedyś nie lubiłam brokuł, ale ostatnio zaczęły mi smakować dlatego mam nadzieję że mi wyjdzie :d Bo do gotowania chyba nie mam daru ;/
OdpowiedzUsuńronnielands.blogspot.com
Same pyszności, uwielbiam..pozdrawiam Ava...
OdpowiedzUsuńNiesamowicie pięknie wygląda i pewnie smaczna :-)
OdpowiedzUsuńRany, ale pychota, uwielbiam:))
OdpowiedzUsuńZielone zdrowie,lubie:))
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie! I jak pieknie podane :) Pozdrawiam serdecznie I zycze milego weekendu xxx
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pysznie:)
OdpowiedzUsuńZupki lubię, więc poproszę 1 porcję. Pozdrawiam.:)
OdpowiedzUsuńja ostatnio robię często cukiniowo-szpinakowa.
OdpowiedzUsuń