Skoro tydzień rozpoczął się "na hamburgerowo", to przygotowałam również coś dla tych co nie lubią mięsa. Muszę jednak dodać, że pożeracze mięsa równie chętnie sięgają po te hamburgery, bowiem urzekają smakiem. Warto jeszcze dodać, że buraki to wręcz narodowy produkt i do tego bardzo zdrowy i tani. Do zdrowych hamburgerów upiekłam również zdrowe bułeczki z dodatkiem żytniej mąki. Przepis jest prawie taki sam jak na bułki hamburgerowe, z ta różnicą, że 1/3 mąki zastąpiłam mąką żytnią.
Żytnie bułki do hamburgerów
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki żytniej
- 240 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- 2 płaskie łyżki cukru
- łyżeczka soli himalajskiej
- 1 jajko
- 18 g świeżych drożdży
- łyżka mleka w proszku
- Dodatkowo do posmarowania: jajko z odrobiną mleka i ziarna słonecznika do posypaniaJak zrobić bułki?- do wody dodaj cukier i drożdże, wymieszaj- połącz obydwie mąki, dodaj sól i mleko w proszku, wymieszaj- dodaj pozostałe składniki (jajko, oliwę, drożdże z wodą) i wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne- odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 30 min.- posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 2 cm- wykrawaj dużą szklanką koła i kładź na wysmarowanej i wysypanej mąką blaszce- posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp sezamem- pozostaw do wyrośnięcia na 25 - 30 min.- włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 15 -18 min.- kiedy lekko przestygną przekrój i zrób hamburgery z pieczonych buraków
Hamburgery z pieczonych buraków
Składniki:
- 5 średniej wielkości buraków
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 3.4 szklanki płatków górskich (owsianych)
- 3-4 łyżki ziaren słonecznika
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 - 4 cm papryczki chili
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 1 jajko
- sól i pieprz
Jak zrobić hamburgery?
- buraki włóż do żaroodpornego naczynia z przykrywką i piecz około godziny, kiedy przestygną obierz ze skórki i pokrój w dość duże kawałki
- pokrój cebulę, posiekaj natkę pietruszki
- do buraków dodaj kaszę, płatki i pozostałe składniki za wyjątkiem jajka i oliwy, wymieszaj i wszystko zmiel w maszynce
- do masy buraczanej dodaj jajko i oliwę, wymieszaj, dopraw sola i pieprzem i odstaw na 20-30 min, do lodówki
- wysmaruj blaszkę i posyp bułką tartą, do obręczy nakładaj masę buraczaną
- włóż hamburgery do nagrzanego do 180 piekarnika i piecz 30-35 min.
- kiedy lekko przestygną zdejmij z blaszki
- na patelni rozgrzej olej i smaż hamburger z każdej strony 2-3 min.
- hamburger połóż na przekrojoną bułkę, na wierzch dodaj sałatkę, przykryj drugą częścią bułki
- sałatka: zielona sałata,rukola, ogórek kiszony, dymka, ser typu roquefort, sos winegret
Moja rada:
- masę hamburgerową należy odstawić po to aby płatki wchłonęły wilgoć
- hamburgery można/nie trzeba smażyć, to już kwestia gustu
- do buraków dodaj kaszę, płatki i pozostałe składniki za wyjątkiem jajka i oliwy, wymieszaj i wszystko zmiel w maszynce
- do masy buraczanej dodaj jajko i oliwę, wymieszaj, dopraw sola i pieprzem i odstaw na 20-30 min, do lodówki
- wysmaruj blaszkę i posyp bułką tartą, do obręczy nakładaj masę buraczaną
- włóż hamburgery do nagrzanego do 180 piekarnika i piecz 30-35 min.
- kiedy lekko przestygną zdejmij z blaszki
- na patelni rozgrzej olej i smaż hamburger z każdej strony 2-3 min.
- hamburger połóż na przekrojoną bułkę, na wierzch dodaj sałatkę, przykryj drugą częścią bułki
- sałatka: zielona sałata,rukola, ogórek kiszony, dymka, ser typu roquefort, sos winegret
Moja rada:
- masę hamburgerową należy odstawić po to aby płatki wchłonęły wilgoć
- hamburgery można/nie trzeba smażyć, to już kwestia gustu
Dobrze zrobione to ze smakiem człowiek poje smacznie.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie buraków.
OdpowiedzUsuńA wiesz ze Uswiadomilas mi ,ze u nas nie ma wogole buraków ??!!
OdpowiedzUsuńBarszcz czerwony robię na suszonych , przywiezionych z Pl ?!
Rewelka . Musze koniecznie przetestować .Sklad samo zdrowie .
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa, jak smakują!
OdpowiedzUsuńTakie to mogę Avo jeść codziennie. Buziaki!
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie :) uwielbiamy buraki, więc chętnie przygotuję dla rodzinki.
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie! Jak smakują (do czego można je porównać)?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam :)
chwila-dla-zdrowia.blogspot.com
To coś dla mnie ale czym zastapię bułkę ? może placki z otrębów albo polenta -? Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńBiorę przepis,buraczki coś nowego. Pozdrawiam i życzę udanego weekendu,buziaki:))
OdpowiedzUsuńZa burakami nie przepadam, ale w takiej efektownej postaci chętnie bym spróbowała :)))
OdpowiedzUsuńAle to musi być dobre, uwielbiam jeść i próbować nowych rzeczy! Kiedyś muszę spróbować takie zrobić ! A najlepiej jakby ktoś mi zrobił, nie żebym nie lubiała gotować, ale jak ktoś zrobi smakuje lepiej!;)
OdpowiedzUsuńJa wole hamburgery z miesem :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nigdy hamburgerów w takim wydaniu nie jadłam:-) Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPięknego weekendu kochana:)
I czego to ludzie nie wymyślą.Ciekawe danie.
OdpowiedzUsuńFajne i wyglądają baaardzo apetycznie. Miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńWow, nigdy bym na to nie wpadła, żeby zrobić hamburgera z burakami :p Ale wygląda rewelacyjnie! :D
OdpowiedzUsuńBuraki już w piekarniku. A przyjaciółka za moment dotrze na nocne pogaduchy. Jutro dam znać, jak smakowały.
OdpowiedzUsuńZe spóźnieniem donoszę, że smak zaskoczył nas pozytywnie. W ogóle pierwszy raz miałam do czynienia z pieczonymi burakami i stwierdzam, że pieczenie buraków jest zdecydowanie lepsze pod względem smaku niż gotowanie.
UsuńDziękuję za ten przepis. Wchodzi do mojego menu.
Ale przepis! Ale hamburger! Wiesz, że tak nie zachęciłaś, że zrobię niespodziankę moim niemięsożernym i przygotuję coś takiego :)
OdpowiedzUsuńBuraczanych hamburgerów jeszcze nie znałam!
OdpowiedzUsuńzjadłabym takiego hamburgera :)
OdpowiedzUsuńciekawe :)
OdpowiedzUsuńhttp://devinax.blogspot.com/
Ha, a to dopiero ciekawostka :) Na pewno wyprobuje :)
OdpowiedzUsuńA ja zapraszam na kurczaka w winie :)
Jaki ciekawy pomysł! Wyglądają super :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł z tymi burgerami z buraków!
OdpowiedzUsuń