Przepis na bułki hamburgerowe znajdziesz: http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/08/hamburgerowe-buki-burgers-buns.html
Kiedy są już bułki to czas na mięso i pozostałe dodatki. Mięso powinno być wołowe i dobrej jakości, a dodatki to już kwestia gustu, choć ogórek i sałata to mus i oczywiście keczup!
Trochę historii
Hamburger został wymyślony przez garncarza
Fletchera Davisa. Podczas wystaw garncarskich również gotował i jedną z potraw,
którą zaproponował gościom była grzanka z mielonym kotletem z sałatą, majonezem
i musztardą.
Samo słowo hamburger do kuchni amerykańskiej
wprowadzili imigranci z Niemiec. Kotlet z siekanej wołowiny inaczej befsztyk po
hambursku, co przełożyło się na hamburger steak. Najstarsza restauracja w USA w stanie Connecticut – to Louis Lunch, mięso jest pieczone na kilkudziesięcioletnich
żeliwnych grillach gazowych. Dodatkiem są pomidory w plastrach i cebula, a
podawane jest na chlebie tostowym. Hamburger po raz pierwszy został przygotowany w 1838 w amerykańskiej restauracji, a dopiero w 1921 r. powstała pierwsza restauracja serwująca tylko hamburgery.
Za sprawą sieci McDonald’s hamburgery stały się
symbolem fast foodów i znane są prawie na całym świecie. Dodatki są
najróżniejsze i dotyczą również mięsa. W bułce serwowany jest kurczak, ryby, z dodatkiem różnych sosów. Dla
odróżnienia mają one też swoje nazwy chickenburger, fishburger.
Sięgając
do historii należy wspomnieć o Tatarach, którzy są prekursorami „rozgniecionej”
wołowiny. Wkładali ją bowiem pod siodła co powodowało rozgniecenie mięsa, które
następnie było zeskrobywane, doprawiane i pieczone.
Nie
sposób nie wspomnieć o najdroższym
hamburgerze świata, który podawany jest w NJ i kosztuje 275 $. Wszystko za
sprawą japońskiej wołowiny Wagyu, innych dodatków i snobizmu.
U mnie
dodatki do hamburgera każdy wybierał sobie sam i większość dołożyła plaster
sera, więc tak naprawdę to cheeseburger, niech jednak w tej wersji zostanie domowym
hamburgerem.
Mięso do hamburgerów
Składniki:
- około 500 - 600 g mięsa wołowego
- 1 żółto
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- około 1/3 szklanki wody
- olej do smażenia
Jak to zrobić?
- pokrój mięso, dodaj natkę pietruszki, lekko posól i popieprz, przemiel
- dodaj do mięsa żółtko i wodę, wymieszaj
- dopraw solą i pieprzem, wymieszaj
- formuj z mięsa dość duże krążki i kładź na rozgrzany tłuszcz
- smaż z każdej strony 3-4 min.
- połóż na papierowy ręcznik
Wcześniej przygotuj dodatki: pokrój w plastry cebulę, pomidory, ogórek, liście sałaty, ser i keczup
Jak zrobić hamburgera?
- przekrój bułkę na połowę
- połóż na jednej części sałatę, mięso, trochę keczupu, plaster pomidora, ogórka, cebulę i keczup
- dodaj na górę plaster sera i przykryj drugą częścią bułki
- Enjoy America!
Lubicie domowe hamburgery?
Avo jezeli twoje hamburgery zaczynasz robić od bułeczki , to zacznę wierzyć ze to nie fast food a zdrowe jedzenie !
OdpowiedzUsuńTakie domowe pyszne:)))
OdpowiedzUsuńTaki domowy to pycha :-)
OdpowiedzUsuńjutro, zrobię, ale w wersji chicken :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńNa takiego bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńchętnie zjadłabym dobrego hamburgera, a nie jakiegoś śmierdzącego z budy, takich nie jem. Twój wygląda obiecująco
OdpowiedzUsuńtakiego hamburgera to bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńSiedzę w pracy i mi język z głodu do krzyża przysycha a tu takie przysmaki!
OdpowiedzUsuńWiedziałam, ze będzie BARDZO smacznie... Domowe hamburgery uwielbiam, a twój kochana, mistrzostwo swiata!!!
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM serdecznie:)
Domowe najlepsze - zawsze po takie sięgam, gdy mam ochotę na fastfood ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe hamburgery!! ♥
OdpowiedzUsuńNo cabe ninguna duda de que estas hamburguesas no solo están superdeliciosas, sino que gracias a tu reportaje fotográfico del todo el proceso, no cabe duda alguna de que son sanas. Muy buena receta.
OdpowiedzUsuńUn abrazo!!!
Mam do nich slabosc, uwielbiam☺
OdpowiedzUsuńZdecydowanie domowy i tylko... Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńcos dla mego syńcia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dobowe burgery, ale w kurczakiem ;)
OdpowiedzUsuńOj jaki piękny! Muszę zrobić na weekend ;) Dziś u mnie góruje stek. Wrocław odwiedzam i zaszłam do swojej ulubionej knajpki :)
OdpowiedzUsuń