Jeden tani orzech a tyle korzyści. Zrobisz z niego mleko kokosowe, które możesz dodać do kawy, możesz wykorzystać je w kuchni do zrobienia zup, ryżu w różnych wersjach i innych smakowitości. Woda kokosowa zdrowia i wigoru ci doda. Natomiast wiórki ususz w piecu i wykorzystaj do ciast i ciasteczek. Bez konserwantów, ulepszaczy a tylko chwila roboty. Najtrudniej jednak do niego się dobrać, potem to już pestka :)
Mleko kokosowe
Składniki:
- 1 orzech kokosowy
- około 500 ml ciepłej przegotowanej wody
Jak zrobić mleko koksowe?
- nakłuj orzech przynajmniej w dwóch miejscach (tam gdzie są zaznaczone dziurki)
- odwrócony postaw na naczyniu, tak aż wypłynie woda kokosowa
- rozłup orzech (u mnie potrzebna pomoc)
- obierz orzech z łupin, a następnie obierz nożem z ciemnej skórki
- pokrój miąższ na mniejsze kawałki
- dodaj wodę i pokrojony miąższ z orzecha do miksera i miksuj około 3-4 min.
- do miski włóż gęstą gazę lub płótno i wlej na nie zwartość z miksera
- ściśnij końce ściereczki i postaraj się wycisnąć jak najwięcej płynu
- mleko kokosowe przelej do butelki, możesz przechowywać w lodówce 2 - 3 dni
- wiórki kokosowe wysyp na blaszkę i susz w piekarniku w temperaturze 60 - 80 stopni 2-3 godz.
Prawda, że proste :)
O zaletach orzecha kokosowego możesz przeczytać: http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/08/orzech-kokosowy-coconut.html
Robicie domowe mleko kokosowe?
Prawda, że proste :)
O zaletach orzecha kokosowego możesz przeczytać: http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/08/orzech-kokosowy-coconut.html
Robicie domowe mleko kokosowe?
Właśnie to dobranie do środka jest najtrudniejsze!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam:) Potem to już pestka:)
UsuńI tyle? Tak łatwo? ;d Jeden kokos a tyle korzyści! Super! ;)
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiła, ale wygląda dość prosto;)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Zrobiłabym chętnie ale to twardy orzech do zgryzienia :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńwow fajny pomysl ;)
OdpowiedzUsuńChyba wole kupić puszkę ;);)
OdpowiedzUsuńteż robię, jest super:) wychodzi duża ilość mleczka, a do tego zawsze mam jeszcze mąkę kokosową:)
OdpowiedzUsuńIle to ciekawych rzeczy można się dowiedzieć. Okazuje się, że mamy w zasięgu ręki tyle prostych sposobów na zrobienie smacznych, zdrowych i fantastycznych potraw, deserów. Dzięki Avo za ten przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper potrawy można przygotować z dodatkiem mleka kokosowego ;)
OdpowiedzUsuńStawiam na domowej roboty :) cała rodzinka polubiła.
OdpowiedzUsuńMega <3 Uwielbiam
OdpowiedzUsuńI jaka oszczędność:)
OdpowiedzUsuńfajny przepis, może go kiedyś wypróbuję, bardzo prosty, dzięki :)
OdpowiedzUsuńŚwietny :)
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńDomowe sposoby najlepsze:))
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Nigdy nie robiłam, ale muszę kiedyś spróbować. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMleko kokosowe własnej produkcji super:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam kochana
Prosto, smacznie i zdrowo! Ja czasem robię mleko owsiane, ewentualnie kokosowe, ale z wiórków, bo ciężko u mnie dostać orzech :)
OdpowiedzUsuńJa do tej pory spotkałam się z mlekiem robionym z wiórek kokosowych, to już jest level hard :D
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, ale nie wiem, jak by sie to skończyło przy moim braku zdolności manualnych - pewnie wielkim sprzątaniem :D
OdpowiedzUsuńNajtrudniej dobrać się do środka, potem już łatwizna! :) Uwielbiam mleko kokosowe zwłaszcza do potraw z ryżem :)Kokos to wogóle mój nr 1! Kocham jego zapach:)
OdpowiedzUsuńoch, uwielbiam wszysko co kokosowe :) pozdrawiam weekendowo!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ! Tez robie I pije wode z kokosa - super zdrowa :) x
OdpowiedzUsuń