Czy jedliście sernik z awokado, bo u mnie dalej zielone wygrywa. Zielony sernik z awokado powstał intuicyjnie. Na parapecie wygrzewały się dwa piękne awokado a wczoraj kupiłam zieloną galaretkę o smaku mojito. Ser miałam w lodówce. Brakowało tylko kruchych ciasteczek na spód więc zrobiłam biszkopt. Tak powstał sernik z awokado przełamany smakiem limonki. Polecam ten ciekawy smak.
Sernik z awokado
Składniki:
- 2 awokado
- 2 limonki
- 2 galaretki o smaku mojito
- 4 łyżeczki żelatyny
- 250 ml śmietanki 30 %
- 1 l serka homogenizowanego (wiaderko)
- 1/2 szklanki cukru
Jak zrobić sernik?
- jedną galaretkę ugotuj wg przepisu, a w drugiej zmniejsz o połowę wodę, dodaj do niej żelatynę i wymieszaj aż się rozpuści
- wyciśnij sok z limonki,
- obierz awokado, dodaj sok z limonki i zmiksuj
- do serka homogenizowanego dodaj awokado, wymieszaj
- ubij śmietankę, dodaj do sera i lekko mieszając dodaj galaretkę z żelatyną
- wylej masę na biszkopt
- kiedy druga galaretka zacznie tężeć wylej ją na sernik
- całość wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godz.
Składniki na biszkopt
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jak zrobić biszkopt?
- ubij jajka z cukrem, dodaj 2 rodzaje mąki i proszek do pieczenia
- wlej ciasto do formy wyłożonej pergaminem (tylko dno) i piecz 25 min. w temp. 180 stopni
Moja rada:
- biszkopt lekko nasączyłam sokiem jabłkowym
- zostawiłam trochę zielonej galaretki i kiedy tężała dodałam ją do sera aby były widoczne drobinki
Jedliście sernik z awokado? Jeśli nie - zachęcam :)
Z awokado chyba nie jadłam jeszcze, ale wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńAvokado lubię, ale sernik z avokado nie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i na pewno jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńNie . Nie jadlam . Wyglada inteygująco :)
OdpowiedzUsuńKOcham sernik więc na pewno by mi smakował!
OdpowiedzUsuńWygląda przepieknie... zachwyca Mnie jego kolor i na pewno jest PYSZNY:):)
OdpowiedzUsuńudanego tygodnia kochana
Prawdziwe zaskoczenie! Muszę obowiązkowo spróbować.
OdpowiedzUsuńsernik marzenie...tylko zajadać ze smakiem...
OdpowiedzUsuńPierwsza myśl jaka mi się nasunęła to mięta. Nie pomyślałam, że awokado w serniku będzie się tak wspaniale komponować :) Miałaś doskonały pomysł :)
OdpowiedzUsuńMuszę nad tym pomyśleć, bo mój mąż byłby zachwycony:-) .
OdpowiedzUsuńwygląda przecudnie!!!!
OdpowiedzUsuńOwszem - mnie zachęciłaś do tego ciasta:)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności i jak ładnie przystrojony!
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na post:
http://alanja.blogspot.com/2014/08/czerwona-sukienka.html
Jeszcze takiego nie jadłam, ale skuszę się, oj skuszę:)))
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda i musi być pyszny . ja już kilka lat nie jadłam takiego sernika :/
OdpowiedzUsuńjestem bardzo ciekawa jak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńSerniki uwieeelbiam od zawsze. Buziaki!
OdpowiedzUsuń