Pamiętacie moją książeczkę z Finlandii? Robiłam z przepisu tam zamieszczonego pieczony ser (http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/05/ser-z-kwasnego-mleka-z-hame-sour-milk.html ). Teraz z tej samej książeczki przyrządziłam rybę w cieście francuskim. W przepisie jest sielawa, której jednak nie mogłam kupić więc użyłam filetu z dorsza. Przepis jest o tyle ciekawy, że jednym ze składników są gotowane jajka. Nigdy nie używałam do pieczenia gotowanych jajek. Lubię eksperymentować w kuchni więc się skusiłam i wyszło bardzo ciekawe danie.
Sielawa z kaszą
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 kg filetów sielawy (miałam płat dorsza, który podzieliłam na dwie części)
- 2 - 3 szklanki kaszy
- 10 jajek (dałam 8)
- koper (dałam pęczek)
- masło
- sól i pieprz
- jajko do posmarowania
Jak to zrobić?
- wypłucz i ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie
- ugotuj jajka na twardo, obierz, oddziel żółtka od białek
- posiekaj białka i zetrzyj na tarce żółtka
- posiekaj koperek
- rozłóż ciasto francuskie, na środku rozłóż połowę kaszy, następnie rybę i koperek, posól i popieprz
- rozłóż posiekane białka i żółtka, posól i popieprz
- powtórz czynności jeszcze raz
- zwiń brzegi ciasta po spód, nakłuj widelcem i posmaruj rozmąconym jajkiem
- włóż do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piecz 30 min. na złoty kolor
- po wyjęciu z piekarnika podziel na porcje, najlepiej nożem z ząbkami
- podawaj z masłem koperkowym z solą
Moja rada:
- jeśli robisz danie dla mniejszej liczby osób to wystarczy połowa składników i można również zrobić jedną warstwę
- można użyć innej ryby, najważniejsze aby to był filet
- w przepisie używałam soli himalajskiej
* Wersja angielska jest dokładnie przepisana z książki
Vendace and groats pie
- 1 package puff pastry
- 1 kg vendace fillets
- 3 dl groats
- 10 eggs
- dill
- butter
- salt and black pepper
- egg for brushing
Cook the groats, drain and rinse the groats lightly. Boil the eggs and separate the yolks from the egg white of the boiled eggs. Chop the dill. Roll the pastry into a rectangular sheet. Place the groats on the sheet as a bottom layer, then the vendace, dill, chopped egg white and finally the minced yolk. Season each layer with salt and black pepper. Repeat the layers and top with a final layer of groats. Lift the edges of the puff pastry and fold together to close the pie, brush the seam and seal it tightly with your fingers. Turn the pie over and fold the ends under the pie. Brush the pie with egg and bake at 175 'C for approximately 30 minutes until the pie is golden brown. Using a serrated knife, cut thin slices of the pie and serve with melted dill butter.
Zachęcam do eksperymentowania z rybami. A może u Was jest dostępna sielawa?
Ale to ciekawy przepis !
OdpowiedzUsuńO takiej rybce na pewno nie można powiedzieć że jest bez smaku - do wypróbowania :)
CIekawy przepis i musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na doskonałą rybę. Ale zachwycają mnie zdjęcia. Jest w nich tyle ciepła... One w fantastyczny sposób pokazują to co na talerzu :)
OdpowiedzUsuńSzacun - za to że zrobiłaś i że wyszło tak, jak na zdjęciu. Ja jeszcze sama nie zrobiłam ryby. Nigdy.
OdpowiedzUsuńświetny przepis wypróbuje no i przepiękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńRybkę uwielbiam, więc z pewnością bym nie odmówiła gdyby ktoś poczęstował mnie takim daniem. Może sama wypróbuję. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńale pycha:) i jak wygląda!!! znakomita!!
OdpowiedzUsuńale to wygląda pysznie. sama chyba wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńAleż to fajnie wygląda.... na pewno jest tez przepyszne! pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widze,takie danie. Wygląda mega apetycznie,pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńJakie to musi być pyszne....
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
wygląda przepysznie, identycznie jak w książce.
OdpowiedzUsuńdanie prezentuje się ciekawie :)
OdpowiedzUsuńWyglada doskonala I napewno pyszne :) Pozdrawiam xxx
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda...pozdrawiam Ava...
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda i widać że musiało być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńWykwintne bardzo danie i swietnie wyglada na talerzu!! Musi z pewnoscia bardzo smakowac!! Osobiscie sie wkrotce przekonam, bo skorzystam z przepisu i w najblizszy piatek zrobie to swietne danie.) Dziekuje za fantatyczny przepis Avo i serdecznie Cie pozdrawiam:):)
OdpowiedzUsuń