Były faszerowane cukinie, to teraz pora na faszerowaną paprykę. Żeby było tak całkiem zdrowo to nafaszerowałam ją soczewicą i warzywami. Papryki miałam bardzo duże i jak dla mnie wystarczy połowa dla jednej osoby. To też jedno z aromatycznych dań jesieni.
Papryka faszerowana soczewicą
Składniki:
- 2 czerwone papryki (lub tyle ile jest osób)
- 1 szklanka soczewicy zielonej lub czerwonej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- kilka gałązek tymianku
- 2 -3 jabłka
- łyżka oliwy
- woda
- sól i pieprz
Jak to zrobić?
- obierz marchewkę i zetrzyj na grubych oczkach
- pokrój cebulę i obrane jabłko w kostkę
- posiekaj czosnek
- dodaj do garnka oliwę i wszystkie warzywa, zeszklij wszystko 2-3 min., pod koniec dodaj tymianek, posól i popieprz
- wypłucz na sitku soczewicę
- dodaj do warzyw, wymieszaj i zalej wodą lub wywarem warzywnym 1 cm ponad objętość
- gotuj na wolnym ogniu około 15-20 min.
- kiedy soczewica będzie miękka, dopraw ją solą i pieprzem
- odetnij "górę" papryki
- usuń gniazda nasienne
- napełnij paprykę farszem
Z soczewicą,musi być dobre. Ja robię tylko z mięsem mielonym,pozdrawiam;))
OdpowiedzUsuńOj tak , taki przepis do mnie mówi :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne:))
OdpowiedzUsuńZ soczewica jeszcze nie robilam . A ze uwielbiam papryka bardzo :) wiec zrobie . Ja zawsze robilam z miesem I ryzem
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie xxx
http://www.fashionadventuresatanyage.com
Na pewno przepyszne... Jeszcze z soczewicą nie jadłam. Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńJa z jajkiem jadam taką paprykę.
OdpowiedzUsuńA to chyba wegetarianskie danie...:-)
Ale kusisz kochana... :)
OdpowiedzUsuńbuziaki
:O to wygląda mega pysznie! ja jadłam tylko z mięsem mielonym, ale myślę, że to może być znacznie lepsze :)
OdpowiedzUsuńhttp://whatisinthehat.blogspot.com/
Ale pysznie to wygląda! a za mną "chodzi" taka papryka już od dawna, wypełniłabym ją ryżem z warzywami, ale skorzystam też i z tego pomysłu! :-)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńtrochę pracy ale musi to być pyszne!!! mniam! :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
mega apetycznie wyglądają te papryki :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda i na pewno tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTo musi byc dobre :)
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych dań:)
OdpowiedzUsuńZ soczewicą jeszcze nie robiłem,ale może być smaczne danie.
OdpowiedzUsuńZrobiłaś to po mistrzowsku. Genialny pomysł na takie nadzienie. A efekt? Niesamowity. Działa na moje kubki smakowe... Pysznie :)
OdpowiedzUsuńgenialnie "wypchana" papryka:) z każdym nadzieniem smakuje wybornie!
OdpowiedzUsuńfajny przepis, na razie jem soczewicę jedynie w chlebie, ziarnistym, ciemnym który kupuję ale smakuje mi na tyle, że może sama spróbuję coś z niej zrobić.
OdpowiedzUsuńuwielbiam soczewice :)
OdpowiedzUsuń