wtorek, 9 września 2014

Zapiekane figi - Baked Figs











     Ostatnio pojawiły się w sklepach w całkiem dobrej cenie. Ja kupowałam w TESCO, dwie za złotówkę. Są duże i dojrzałe. Pycha. Przedstawiam je w dwóch wersjach jako doskonałą przystawkę lub nawet obiad. 


Zapiekane figi z miodem

Składniki:

  • 4 figi
  • 4 łyżeczki miodu
  • 4 łyżeczki mleka kokosowego
  • 4 łyżeczki brandy (nie musi być)
  • 2 łyżki orzeszków solonych

Jak to zrobić?

- umyj figi i osusz
- ułóż figi w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym
- natnij każdą figę na krzyż, dodaj na górę łyżeczkę miodu, łyżeczkę brandy i łyżeczkę mleka kokosowego, posyp orzeszkami
- włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj 10 min.
















Zapiekane figi z szynką szwarcwaldzką

Składniki:

  • 2 figi
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 2 łyżki powideł śliwkowych (miałam z własnej spiżarni)
  • 50 g sera typu gorgonzola
  • 4 kulki winogron
  • wykałaczki do spięcia

Jak to zrobić?

- umyte figi przetnij na połowę
- połóż na fidze łyżeczkę powideł śliwkowych, kawałek sera i wszystko zawiń w plaster szynki
- na górze połóż kulkę winogrona, całość zepnij wykałaczką i ułóż w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym
- włóż figi do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj 10-15 min.


Moja rada:

- chciałam do zapiekania  jako wykałaczki wypróbować makaron spaghetti i muszę stwierdzić, że nitki po pewnym czasie zrobią się wilgotne i łamią się, wyjęłam je i zastąpiłam bambusowymi wykałaczkami.



































Którą wersję wybieracie?




11 komentarzy:

  1. Na pewno są bardzo pyszne... pięknie podane!
    uściski kochana

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne! na południu Europy wolę świeże ale u nas przerobione:)
    rzeczywiście tanio, ode mnie ostatnio w warzywniaku chcieli 2.90 za sztukę, muszę się do tesco przejść

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja lubię same, takie świeże, w Lidlu też bywają.

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas nie ma Tesco i fig nie widziałam , a szkoda...

    OdpowiedzUsuń
  5. Figi,tak podane...:)) Rewelacja,pozdrawiam cieplutko;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje dania bardzo dopieszczone w każdym calu . Świetne propozycje. Bardzo lubię figi. Nawet tartę z nich zrobiłam. Avo, doskonałe zdjęcia, tak działają na moje kubki smakowe, że wariują. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wybieram obje:):) Bardzo wykwintne dania i na pewno musza wybornie smakowac!! Pieknie podane, ze az chcialoby sie sporobowac. Dziekuje za bardzo ciekawe przepisy i serdecznie pozdrawiam:):)

    OdpowiedzUsuń
  8. pieknie, pysznie i elegancko:) bardzo mi się podoba to danie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Obie wersje wyglądają bardzo smakowicie:-) Wszystko to kwestia podania - u Ciebie muszą smakować obłędnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglada apetycznie
    Odezwę sie , jak powakacyjnie poukładam kilka rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)