Ostatnio pojawiły się w sklepach w całkiem dobrej cenie. Ja kupowałam w TESCO, dwie za złotówkę. Są duże i dojrzałe. Pycha. Przedstawiam je w dwóch wersjach jako doskonałą przystawkę lub nawet obiad.
Zapiekane figi z miodem
Składniki:
- 4 figi
- 4 łyżeczki miodu
- 4 łyżeczki mleka kokosowego
- 4 łyżeczki brandy (nie musi być)
- 2 łyżki orzeszków solonych
Jak to zrobić?
- umyj figi i osusz
- ułóż figi w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym
- natnij każdą figę na krzyż, dodaj na górę łyżeczkę miodu, łyżeczkę brandy i łyżeczkę mleka kokosowego, posyp orzeszkami
- włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj 10 min.
Zapiekane figi z szynką szwarcwaldzką
Składniki:
- 2 figi
- 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- 2 łyżki powideł śliwkowych (miałam z własnej spiżarni)
- 50 g sera typu gorgonzola
- 4 kulki winogron
- wykałaczki do spięcia
Jak to zrobić?
- umyte figi przetnij na połowę
- połóż na fidze łyżeczkę powideł śliwkowych, kawałek sera i wszystko zawiń w plaster szynki
- na górze połóż kulkę winogrona, całość zepnij wykałaczką i ułóż w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym
- włóż figi do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj 10-15 min.
Moja rada:
- chciałam do zapiekania jako wykałaczki wypróbować makaron spaghetti i muszę stwierdzić, że nitki po pewnym czasie zrobią się wilgotne i łamią się, wyjęłam je i zastąpiłam bambusowymi wykałaczkami.
Którą wersję wybieracie?
Na pewno są bardzo pyszne... pięknie podane!
OdpowiedzUsuńuściski kochana
świetne! na południu Europy wolę świeże ale u nas przerobione:)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście tanio, ode mnie ostatnio w warzywniaku chcieli 2.90 za sztukę, muszę się do tesco przejść
a ja lubię same, takie świeże, w Lidlu też bywają.
OdpowiedzUsuńFigi są pycha!
OdpowiedzUsuńU nas nie ma Tesco i fig nie widziałam , a szkoda...
OdpowiedzUsuńFigi,tak podane...:)) Rewelacja,pozdrawiam cieplutko;))
OdpowiedzUsuńTwoje dania bardzo dopieszczone w każdym calu . Świetne propozycje. Bardzo lubię figi. Nawet tartę z nich zrobiłam. Avo, doskonałe zdjęcia, tak działają na moje kubki smakowe, że wariują. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńWybieram obje:):) Bardzo wykwintne dania i na pewno musza wybornie smakowac!! Pieknie podane, ze az chcialoby sie sporobowac. Dziekuje za bardzo ciekawe przepisy i serdecznie pozdrawiam:):)
OdpowiedzUsuńpieknie, pysznie i elegancko:) bardzo mi się podoba to danie:)
OdpowiedzUsuńObie wersje wyglądają bardzo smakowicie:-) Wszystko to kwestia podania - u Ciebie muszą smakować obłędnie:-)
OdpowiedzUsuńWyglada apetycznie
OdpowiedzUsuńOdezwę sie , jak powakacyjnie poukładam kilka rzeczy :)