Moje dania często powstają na zasadzie: "zerknij co masz w lodówce" lub "mam sezonowe, tanie produkty". Tak też było z tym daniem. Melona i figi kupiłam za parę złotych a bataty są bardzo sycące i wystarczą tylko dwa lub jeden bardzo duży.
Więcej o właściwościach batatów przeczytasz: http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/09/bataty-z-salsa-pomidorowa-sweet.html
Robiąc to danie warto też pomyśleć o sałatce z melona lub innym wykorzystaniu drugiej jego części, bowiem do salsy wystarczy połowa. Myślę jednak, że z soczystym, dojrzałym melonem nie będzie żadnego problemu nawet jeśli nie mamy pomysłu to wystarczy go najzwyczajniej w świecie zjeść.
Bataty w migdałach
Składniki:
- 2 średnie bataty
- 2 - 3 łyżki płatków migdałów
- łyżeczka oliwy
- sól i pieprz
Jak zrobić bataty?
- umyte bataty pokrój w plastry i ugotuj na parze
- rozgrzej patelnię, dodaj oliwę i ugotowane bataty, posól i popieprz
- smaż/ grilluj na patelni kilka minut aż się lekko zezłocą, wtedy dodaj migdały i smaż jeszcze około minuty
- podawaj z salsą z melona
Składniki:
- 1/2 melona
- 1 dojrzała figa
- 1 - 2 gałązki bazylii
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli
- chilli w płatkach
Jak zrobić salsę?
- obierz i wydryluj połowę melona, pokrój go w drobną kostkę
- figę pokrój w kostkę i dodaj do melona
- posiekaj bazylię dodaj do salsy
- dodaj sok z 1/2 cytryny
- dodaj szczyptę soli i mieloną chilli wg uznania
- wymieszaj i włóż przynajmniej na 1/2 godziny do lodówki
zerknij co masz w lodówce ;D heh ;D
OdpowiedzUsuńŚlinka leci ,dobry pomysł żeby bataty (yamsy) najpierw podgotować.Jutro zrobie na pewno. Dzieki za podpowiedź.:*
OdpowiedzUsuńIdę zerknąć co mam w lodówce. Najlepsze są takie remanenty. Wychodzą świetne dania. Niezamierzone. Tak jak Twoje. Nie dość, że smaczne, pożywne, to jeszcze tak pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis i jaki kolorowy :-)
OdpowiedzUsuńAleż piękne te kolorowe zdjęcia, nigdy nie jadłam batatów :)
OdpowiedzUsuńA czy zamiast batatów mogą byc ziemniaki? Nie lubię batatów:(.
OdpowiedzUsuńMyślę, że ziemniaki smakują prawie ze wszystkim, dodaj sobie do nich jakieś warzywko,które lubisz :)
Usuńależ fajowy przepis:) cudowne bataty w boskim, słonecznym kolorze i fantastyczna salsa do tego:) mmmm
OdpowiedzUsuńPysznie i kolorowo!!!
OdpowiedzUsuńmiłego weekendu kochana8
]
Nigdy nie jadłam batatów, jestem ciekawa smaku!
OdpowiedzUsuńAż wstyd się przyznać ale jeszcze nigdy nie jadłam batatów:-) Wyglądaja mega apetycznie. Smacznego weekendu Kochana
OdpowiedzUsuńU Ciebie zawsze apetycznie. Biorę przepis,pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńJak tak patrzę na te twoje pyszności to bym wszystko oczami pożarła! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają tak kusząco, że muszę wypróbować koniecznie z tą salsą :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie Ava, muszę wypróbować...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńŁał, rewelacyjny przepis. Ślinka leci!!!
OdpowiedzUsuńSliczne wygladajace i zdrowe zdanie. Takie improwizowane dania, czesto okazuja sie strzalem w 10, jak i tym razem u Ciebie, droga Avo! Super !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Genialny przepis! Zapowiada się pysznie, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie fochzprzytupem.blogspot.com :)