piątek, 26 września 2014

Bataty w migdałach z salsą z melona - Sweet potatoes in almonds & melon salsa









   Moje dania często powstają na zasadzie: "zerknij co masz w lodówce" lub "mam sezonowe, tanie produkty". Tak też było z tym daniem. Melona i figi kupiłam za parę złotych a bataty są bardzo sycące i wystarczą tylko dwa lub jeden bardzo duży.

     Więcej o właściwościach batatów przeczytasz:  http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/09/bataty-z-salsa-pomidorowa-sweet.html

     Robiąc to danie warto też pomyśleć o sałatce z melona lub innym wykorzystaniu drugiej jego części, bowiem do salsy wystarczy połowa. Myślę jednak, że z soczystym, dojrzałym melonem nie będzie żadnego problemu nawet jeśli nie mamy pomysłu to wystarczy go najzwyczajniej w świecie zjeść.


Bataty w migdałach

Składniki:
  • 2 średnie bataty
  • 2 - 3 łyżki płatków  migdałów
  • łyżeczka oliwy
  • sól i pieprz

Jak zrobić bataty?

- umyte bataty pokrój w plastry i ugotuj na parze
- rozgrzej patelnię, dodaj oliwę i ugotowane bataty, posól i popieprz
- smaż/ grilluj na patelni kilka minut aż się lekko zezłocą, wtedy dodaj migdały i smaż jeszcze około minuty
- podawaj z salsą z melona











Salsa z melona

Składniki:
  • 1/2 melona
  • 1 dojrzała figa
  • 1 - 2 gałązki bazylii
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • chilli w płatkach

Jak zrobić salsę?

- obierz i wydryluj połowę melona, pokrój go w drobną kostkę
- figę pokrój w kostkę i dodaj do melona
- posiekaj bazylię dodaj do salsy
- dodaj sok z 1/2 cytryny
- dodaj szczyptę soli i mieloną chilli wg uznania
- wymieszaj i włóż przynajmniej na 1/2 godziny do lodówki




























Dla mięsożernych proponuję dodać kawałek grillowanego chudego mięsa :)


Lubicie takie dania?





18 komentarzy:

  1. zerknij co masz w lodówce ;D heh ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka leci ,dobry pomysł żeby bataty (yamsy) najpierw podgotować.Jutro zrobie na pewno. Dzieki za podpowiedź.:*

    OdpowiedzUsuń
  3. Idę zerknąć co mam w lodówce. Najlepsze są takie remanenty. Wychodzą świetne dania. Niezamierzone. Tak jak Twoje. Nie dość, że smaczne, pożywne, to jeszcze tak pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis i jaki kolorowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ piękne te kolorowe zdjęcia, nigdy nie jadłam batatów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy zamiast batatów mogą byc ziemniaki? Nie lubię batatów:(.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że ziemniaki smakują prawie ze wszystkim, dodaj sobie do nich jakieś warzywko,które lubisz :)

      Usuń
  7. ależ fajowy przepis:) cudowne bataty w boskim, słonecznym kolorze i fantastyczna salsa do tego:) mmmm

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie i kolorowo!!!
    miłego weekendu kochana8
    ]

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam batatów, jestem ciekawa smaku!

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż wstyd się przyznać ale jeszcze nigdy nie jadłam batatów:-) Wyglądaja mega apetycznie. Smacznego weekendu Kochana

    OdpowiedzUsuń
  11. U Ciebie zawsze apetycznie. Biorę przepis,pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak tak patrzę na te twoje pyszności to bym wszystko oczami pożarła! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają tak kusząco, że muszę wypróbować koniecznie z tą salsą :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo smakowicie Ava, muszę wypróbować...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  15. Łał, rewelacyjny przepis. Ślinka leci!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Sliczne wygladajace i zdrowe zdanie. Takie improwizowane dania, czesto okazuja sie strzalem w 10, jak i tym razem u Ciebie, droga Avo! Super !

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Genialny przepis! Zapowiada się pysznie, muszę spróbować :)
    Zapraszam do siebie fochzprzytupem.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)