Bataty nazywane słodkimi ziemniakami
pochodzą Ameryki Środkowej i Południowej, są tam ważnym składnikiem kuchni
regionalnych. Europejczycy odkryli bataty wraz z podbojem Nowego Świata. Bataty
nie zadomowiły się w Europie tak jak ziemniaki, bowiem do uprawy potrzebują ciepłego
klimatu.
W sklepach można dostać, najczęściej odmiany z
pomarańczową skórką. Na naszych stołach nie goszczą zbyt często. Może ze względu na cenę.
Bataty mają słodki miąższ, który trochę przypomina
smak dyni. Zawierają dużo skrobi, są źródłem flawonoidów (witamina A,
beta-karoten) oraz błonnika.
W kuchni najczęściej podaje się je gotowane lub
pieczone, jako dodatek do zapiekanek, zup, ale także do ciast i deserów.
Muszę dodać, że są bardzo sycące i stanowią świetną
alternatywę dla ziemniaków, zwłaszcza, że dają sporo kulinarnych możliwości.
Pieczone bataty
Składniki:
- 1 - 2 bataty
- łyżka oliwy
- 1 - 2 gałązki oregano
- kolorowy pieprz
- sól
Pomidorowa salsa
Składniki:
- 3 - 4 pomidory
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- łyżka octu winnego
- gałązka bazylii
- 1 - 2 cm papryczki chili
- sól i pieprz
Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę, posiekaj czosnek i bazylię, połącz z pozostałymi składnikami, wymieszaj i odstaw przynajmniej na 15 min. do lodówki.
Moja rada:
Kiedy bataty pieką się w piekarniku, w połowie pieczenia dodaję do naczynia łyżkę wody. Bataty nigdy nie są wysuszone.
I znów danie, jak dla mnie. Jak ty to robisz? Pycha, uwielbiam.
OdpowiedzUsuńależ pięknie podane:)
OdpowiedzUsuńOstatnio jadłam bataty tradycyjnie, ugotowane z dodatkami , jakoś nie miałam pomyssłu na nic innego . A wystarczyło poszperać w internecie :)
OdpowiedzUsuńnigdy w życiu nie jadłam batatów i aż żałuje tego...
OdpowiedzUsuńKocham kuchnię meksykańską :D
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy. ale przyznam,apetycznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie, musze spróbowac !!
OdpowiedzUsuńYummy. That looks good ♥
OdpowiedzUsuńMy Beautiful Things
a wiesz, ze nigdy ich nie jadlam! wygladaja bardzo apetycznie, musze zrobic takie danie!
OdpowiedzUsuń