W moim przekonaniu schabowy bardzo zadomowił się
w kuchni śląskiej. Wprawdzie roszczą sobie do niego prawo i Francuzi i Niemcy. Dodać należy, że czasach PRL - u był wręcz kultowym daniem dobrych restauracji.
W książce kucharskiej ekscentrycznej Lucyny
Ćwierczakiewiczowej 365 obiadów za pięć
złotych, wydanej po
raz pierwszy w 1858 roku, pojawił się przepis na schabowego, który bardzo
szybko rozpowszechnił się w kuchni
polskiej.
Ponoć dawno temu pułkownik chorągwi hetmańskiej Stefan Czarniecki, stwierdził, że obsypywanie
potraw tartym chlebem żadnego smaku nie czyni, za to potrawę oczernia, to jednak schabowy podbił podniebienia smakoszy i w
dalszym ciągu ma swoich zagorzałych wielbicieli.
Nie
pretenduję do miana pierwszeństwa tego dania, jednak sięgając pamięcią w
kuchnię z dzieciństwa – w moją kuchnię z dzieciństwa – mogę stwierdzić, że było
to po roladzie, równie kultowe danie. Nie było to danie na co dzień, ale na
niedzielny obiad lub ważniejsze uroczystości rodzinne. Smak schabowego był niepowtarzalny, bowiem
dzisiaj bardzo trudno o wieprzowinę z wiejskiej świni, hodowanej na naturalnych
produktach.
Schabowy
koniecznie musiał mieć dwie panierki - z mąki i bułki tartej, następnie zanurzony w jajku z
dodatkiem mleka. Pamiętam z dzieciństwa schabowego bardzo równo uformowanego,
bowiem po obtoczeniu go w końcowej panierce czyli bułce tartej mama delikatnie
nożem dociskała brzegi, pozbawiając go „strzępiatości”. Schabowego z
dzieciństwa przypominam sobie podawanego z mizerią, buraczkami lub kapustą zasmażaną lub surówką. Jedno wiem schabowego nigdy nie podawało się z kluskami śląskimi.
Ja
też czasem robię schabowego. Kiedy staram się go „odtłuścić” robię tylko jeden
rodzaj panierki czyli jajko i bułka tarta. Zdarzyło mi się też „zanurzyć” mięso
w jogurcie z dodatkiem mleka i w bułce tartej z dodatkiem otrąb. Muszę przyznać, że taki schabowy był równie przedni.
Kotlet
schabowy
Składniki:
- mięso schabowe około 300 – 400 g
- ½ szklanki bułki tartej
- ½ szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- sól i pieprz
- tłuszcz do smażenia (olej i łyżka masła)
Jak to zrobić?
- pokrój mięso na plastry grubości 1,5 - 2 cm
- rozbij mięso lekko tłuczkiem
- posól i popieprz z każdej strony
- przygotuj mąkę i bułkę tartą w oddzielnych miseczkach
- rozmąć widelcem jajko, dodaj mleko, sól i pieprz
- obtocz mięso w mące, w jajku i w bułce tartej
- nadaj kotletom nożem ładny kształt
- kładź na rozgrzany tłuszcz i smaż z każdej strony na złoty kolor (około 3-4 min.)
- po usmażeniu połóż na ręcznik papierowy
Moja rada:
- czasem kotlety obtaczam tylko w jajku i bułce tartej z dodatkiem otrąb, czasem tylko w bułce tartej
- do smażenia używam oleju i dodaję łyżkę masła
Mizeria
Składniki:
- 1-2 ogórki zielone
- łyża octu jabłkowego
- 2-3 gałązki koperku
- 3/4 szklanki gęstej śmietany
- 3/4 szklanki jogurtu
- sól i pieprz
Jak to zrobić?
- obierz ogórki i zetrzyj na tarce tak jak lubisz (plastry, słupki, grube oczka)
- posól i odstaw na 10 min.
- po tym czasie lekko ogórki odsącz
- dodaj pozostałe składniki, wymieszaj
- dopraw do smaku
Z czym podajecie schabowego?
To jedyna tradycyjna potrawa, którą akceptują moje dzieci :-)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych zestawów obiadowych :)
OdpowiedzUsuńPięknie zdjęcia.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
To jest zdecydowanie,najlepsze danie:)) Pozdrawiam i życze udanego weekendu:))
OdpowiedzUsuńTaki tradycyjny polski obiadek :) Ja sama raczej nigdy nie robię, ale jak lecę do Polski to zawsze jest :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, takie tradycyjne, polskie obiadki!!! smacznie jak zwykle kochana!!!
OdpowiedzUsuńmiłego weekendu!!!
Przekleństwo mojego dzieciństwa . Nigdy zdania nie Zmieniłam .
OdpowiedzUsuńZa to mizerię lubie , najbardziej z dodatkiem mięty
Lubię, taki tradycyjny polski obiad!
OdpowiedzUsuńChyba jutro wyladuje u mnie na stole ;)
OdpowiedzUsuńklasyczny polski obiad :) wspomnienie z dzieciństwa, gdzie schabowy pojawiał się niemal w każdą niedzielę :)
OdpowiedzUsuńmnie najbardziej kojarzy sie z gotowaną i zasmażaną kapustą kiszoną - a swoją drogą nie pamiętam już kiedy taki obiad robiłam :)
Na taki obiad czekałam w każą niedzielę, niedzielny obiad ze schabowym i mizerią to było takie małe, cotygodniowe święto :) Teraz sama czasem go przyrządzam, ale niestety, trudno już o mięso takiej jakości, jak kiedyś...
OdpowiedzUsuńDla mnie to czysta klasyka polskiej kuchni. Ale o dwóch panierkach nie wiedziałam!
OdpowiedzUsuńJak schabowy, to zawsze z ziemniakami i typową surówką, np. buraczkami albo kapuchą :)
Siła tkwi w prostocie ! Pozdrawiam - M.
OdpowiedzUsuńdzisiaj też miałam mizerie na obiad :D
OdpowiedzUsuńto dla mnie wymarzony obiad, latem bardzo często jem mizerie
OdpowiedzUsuńhello, I love meat, and cucumber sauce to be delicious and refreshing! good weekend ^^
OdpowiedzUsuńFlò
http://lafloppola.blogspot.it
u mnie z mizerią, bardzo rzadko z kapustą
OdpowiedzUsuńulubiony zestaw obiadowy Męża:)
Zrobiłaś prawdziwie niedzielny obiad, bo to jedno z dań obiadowych, które jak piszesz gościło przeważnie w niedzielę. Teraz zaczyna być wypierane przez inne, nowe przepisy, które prezentują różni kucharze. My próbujemy i tak trochę odstępujemy od zacnego schabowego. Ale u mnie w domu też się go jada z apetytem. Najbardziej smakuje właśnie z dodatkiem buraczków albo mizerii :)
OdpowiedzUsuńto jest to co lubimy
OdpowiedzUsuńnie ma to jak polski schabowy :D
OdpowiedzUsuńTeraz to najczęściej z surówką, ale pamiętam dawniej, wg nauk mamy a wcześniej babci obowiązkowo z marchewką ugotowaną w plasterkach w wodzie z cukrem i solą oraz odrobiną masła, delikatnie poprószoną mąką i natką pietruszki. Tej wody się nie odlewało, mąka robiła z niej sos. Czasami jeszcze taką marchewkę przyrządzam, jest pyszna. Do innych potraw tej marchewki się nie podawało, tylko do schabowego i muszę przyznać, że razem tworzą wyjątkowy duet.
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńVery good recipe Ava.
OdpowiedzUsuńDanie pyszne, a szczególnie dla PANÓW- oni to kochają:-)
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie Ava, u mnie dzisiaj też mizeria...buziaki...miłej niedzieli...
OdpowiedzUsuńOsobiście nie należę do wielbicieli, jednak obecnie jest to z pewnością kultowa potrawa kuchni polskiej ;)
OdpowiedzUsuńDoskonałe danie, szczególnie dla mężczyzn, którzy bez schabowego nie wyobrażają sobie życia :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taki zestaw :)
OdpowiedzUsuńJa za schabowym nie przepadam, ale mąż owszech. Z mizerią lub buraczkami. Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuń