To nie jest klasyczne pesto z orzeszków piniowych, więc może nie powinnam pisać pesto? Ważne jest jednak to, że jest bardzo dobre i doskonale się komponuje z makaronem. Jeśli chcesz mieć potrawę "na bogato" to zawsze możesz dodać dodatkowy składnik, np. tuńczyka
Pappardelle z pesto
Składniki na pesto:
- liście z bazylii (około 1 - 1 i 1/2 szklanki)
- 2 - 3 gałązki natki pietruszki
- 4 - 5 łyżek orzechów nerkowca
- ząbek czosnku
- 1/2 szklanki dobrej oliwy
- sok i skórka z 1/2 limonki (jeśli ma mało soku to może być z całej)
- 40 g tartego parmezanu
- sól do smaku
- dodatkowo około 200 g makaronu (dla 2-3 osób)
Jak zrobić pesto?
- upraż orzechy nerkowca na patelni
- włóż orzechy do blendera z nożem lub do moździerza i rozdrobnij
- dodaj czosnek, bazylię i pietruszkę, zblenduj
- dodaj pozostałe składniki i w trakcie blendowania dodawaj oliwę
- dopraw solą do smaku
- ugotuj makaron al dente
- wymieszaj z pesto
Moja rada:
- pesto przez 5-6 dni możesz przechowywać w lodówce w słoiku
Uwielbiam pesto, ale z tuńczykiem nigdy nie łączyłam...ciekawe
OdpowiedzUsuńpycha uwielbiam
OdpowiedzUsuńMakaron z pesto to jedna z moich opcji na szybki obiad . Czasem , takie ze słoika , ale czasem homemade pesto :) plus oliwki :) i białe wino :)
OdpowiedzUsuńSzybki i smaczny obiad :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością będę obserwować
Makaron wygląda super :)
OdpowiedzUsuńAch, pysznie, uwielbiam:):)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. W najbliższym czasie bedę miała okazję być we Wloszech, mam nadzieję , że zasmakuję w tego rodzaju daniach :-)
OdpowiedzUsuńSzkoda że nie mam w domu nerkowców, w najbliższym czasie wykorzystam Twój przepis :D Danie wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńA ja jestem przed obiadem,smakowite:))
OdpowiedzUsuńmiałam podobne coś wczoraj ale bez nerkowca:-) uwielbiam
OdpowiedzUsuńwyglada znakomicie i wytwornie , chetnie sprobuje !
OdpowiedzUsuńświetne danie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńMam wszystkie składniki, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić taki pyszny makaron. Pobudziłaś moje kubki smakowe tym widokiem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, tylko robię w formie spaghetti.
OdpowiedzUsuńmoje ukochane jedzonko:) dałabym się za nie pokroić:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju pesta, nie koniecznie z orzeszkami pini, czesto robie tez z pestkami dynii, albo z pomidorami :)
OdpowiedzUsuńTakie danie to rozkosz dla podniebienia. Uwielbiam! pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń