Zawsze latem z młodej kapusty robię kiszoną kapustę taką "na teraz". Czasem na szybko jest potrzebna sałatka do dania obiadowego i mam jak znalazł. Poza tym jest to bardzo dobra i wartościowa sałatka, która ma mało kalorii. Kapustę uwielbiam prawie pod każda postacią.
Młoda kiszona kapusta
Składniki:
- główka młodej białej kapusty
- 1 - 2 marchewki
- 3 - 4 gałązki koperku
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- łyżeczka soli (około)
Jak to zrobić?
- poszatkuj kapustę i posól ją
- pokrój lub zetrzyj na grubych oczkach marchewkę, dodaj do kapusty
- kiedy lekko puści sok dodaj pozostałe składniki
- kapustę włóż do słoika, mocno ją "uciśnij" i odstaw na 2-3 dni
- po tym czasie jest lekko ukiszona i możesz słoik włożyć do lodówki
Moja rada:
- taką kapustę możesz przechowywać 1-2 tygodnie, jednak dobrze jest aby na górze była czymś obciążona, bowiem zacznie ciemnieć
- ja przed podaniem dodatkowo dodaję potarte jabłko, trochę zielonego, najczęściej koperek, i cebulę
- do sałatki możesz dodać łyżkę oliwy lub majonezu oraz doprawić pieprzem
Robicie takie sałatki z młodej kapusty?
Wypowiem się krótko: p y s z n o ś c i!!!! Uwielbiam kapustę, a taką ... po prostu muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńpewnie smakuje wybornie:)
OdpowiedzUsuńnarobiłam sobie apetytu na taki dodatek do obiadu!
OdpowiedzUsuńWygląda super, wystarczy więcej zrobić, a potem to szybki pomysł na surówkę :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńosobiście nie robię ale bardzo lubię :P ale ten słoiczek jest super !!! :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Uwielbiam taką młodą kapustę! pycha! :)
OdpowiedzUsuńpięknego weekendu kochana
Sama jeszcze nie robiłam takiej kapusty, ale tydzień temu dostałam taką od teściowej i przyznaję, że była bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuńMi by podeszła, ale tylko mi w rodzinie, szkoda.
OdpowiedzUsuńRobię i lubię tak jak ogóreczki małosolne. Miłego weekendu!
OdpowiedzUsuńmmm uwielbiam takie smakołyki !
OdpowiedzUsuńno to mi narobiłaś smaka! Wygląda ciekawie , smakuje pewnie zdecydowanie lepiej- pozdrawiam i dziękuję za dobre porady!
OdpowiedzUsuńPrzepyszna, mniam:)
OdpowiedzUsuń