poniedziałek, 21 lipca 2014

Kurki z bakłażanem - Mushrooms and Aubergine








     Kurki z bakłażanem i do tego zielona sałata to jeden z obiadów doskonałych. Nie potrzeba więcej dodatków typu pieczywo, ziemniaki bowiem danie jest bardzo sycące. Do tego sezonowego, letniego dania mięso też jest całkiem zbędnym dodatkiem. Przyda się jednak duży dzbanek wody ze świeżą miętą i dodatkiem limonki lub cytryny. Nie tylko ryby lubią pływać, grzyby też:) A tak poważnie to ciało w takim upale domaga się schłodzenia i nawilżenia.



Zapiekane kurki z bakłażanem

Składniki:

  • 1 bakłażan (połówka na osobę)
  • około 200 g grzybów kurków
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki mleka
  • łyżeczka mąki gryczanej
  • łyżka masła
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • około 50 - 60 g sera pleśniowego typu roquefort
  • sól himalajska
  • pieprz kolorowy
  • oliwa

Jak to zrobić?

- przekrój bakłażana na połowę
- ponacinaj każdą połówkę (patrz zdjęcie)
- posól, popieprz i skrop oliwą, włóż do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego
- bakłażany włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 - 30 min.
- oczyść kurki i dobrze je osusz
- pokrój cebulę, czosnek i rozmaryn, zeszklij około 1-2 min. na patelni z dodatkiem masła
- dodaj kurki, smaż kolejne 2 min., posól i popierz
- oprósz wszystko mąką i mieszając dodaj mleko, odstaw z ognia
- po wyjęciu bakłażana z piekarnika, łyżką wydrąż miąższ i dodaj do kurków, wymieszaj
- napełnij masą kurkową bakłażany, na górę pokrusz ser
- całość nakryj i zapiekaj około 15 min. w temperaturze 180 stopni
- możesz podać z pieczywem, jednak kobiety fit wolą zieloną sałatę z odrobiną sosu winegret 


Moja rada:

- kurki możesz zastąpić innymi grzybami


























Lubicie kurki?



18 komentarzy:

  1. Jak ja uwielbiam kurki. Takie danie,w sam raz dla mnie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooooooo rany, jakie pyszności, nie ma co, jutro u mnie kurki z bakłażanem :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. tienen una pinta estupenda y que buenas tienen que estar
    www.pippoincucina.es

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smacznie :) Uwielbiam kurki :) Muszę wypróbować ten przepis :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale dawno kurek nie jadłam, to musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ wytworny obiad ! Pięknie, smacznie, elegancko. Nie mogę się powstrzymać.... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kurki! W takim wydaniu chętnie bym spróbowała!!!!
    pozdrawiam kochana

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja chyba nie mogę tu zaglądać, zwłaszcza wieczorem, głodna się zrobiłam na widok tych pyszności...pozdrawiam Ava...

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniałe połączenie! genialne! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. lubię i jedno i drugie, nie wpadłabym na połączenie tych dwóch składników....

    OdpowiedzUsuń
  11. Obiad doskonały! I jakie piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio jedliśmy kurki, tak tradycyjnie z cebulką i jajkami, ale to świetny pomysł na drugi raz. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bakłażan w roli głównej.... Miodzio :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)