Śliwki tego lata są przednie. Uginają się pod nimi gałęzie i stragany na targu, a pachną z daleka. Polecam bardzo szybki przepis na ciasto ze śliwkami z dodatkiem kefiru lub maślanki.
Ciasto ze śliwkami
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli himalajskiej
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 80 g masła
- 3/4 szklanki maślanki lub kefiru
- około 300-400 g śliwek wydrylowanych i przekrojonych na połowę
Jak zrobić ciasto?
- utrzyj masło z cukrem, dodaj jajka i dalej ucieraj aż masa będzie puszysta
- wsyp do miski pozostałe suche składniki i dodawaj je do masy na przemian z kefirem
- wylej masę do wysmarowanej i wysypanej mąką tortownicy
- na górze ciasta poukładaj śliwki - zrób z nich dwa koła a środek zostaw pusty
- włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 min.
- wyjmij ciasto z piekarnika, kiedy przestygnie udekoruj śliwkami i posyp cukrem pudrem
Moja rada:
- miałam średnicę tortownicy 26 cm
- w połowie pieczenia ciasto nakryłam folią
Ja pewnie zrobię, ale czekam na ładne wegierki, bo te co ostatnio kupiłam to jakieś mało słodkie
OdpowiedzUsuńuwielbiam śliwki, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńTeż robię ciasto według podobnych proporcji i nie ma prawa nie wyjść:)
OdpowiedzUsuńWiadomo, że sliwki;).
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńW ubiegłym sezonie śliwkowym robiłam podobne ciasto ze śliwkami. Całkiem smaczne:)
OdpowiedzUsuńZa ciasto ze śliwkami oddam schabowego! Pozdrawiam Cię Avo. (:
OdpowiedzUsuńa ja w tym roku jeszcze nie robiłam!
OdpowiedzUsuńTakie pyszności ze śliwkami serwujesz, że ślinka mi cieknie. Zrobię sobie kawę i chociaż popatrzę na Twoje ciasto :)
OdpowiedzUsuńMam prośbę :-)
OdpowiedzUsuńMożesz zagłosować w naszej Zabawie ?
Wybierz zdjęcie, zapamiętaj nazwę i numer i zagłosuj w sondzie,
która jest na dole wpisu.
Zaznaczamy kropką w kwadraciki i naciśnij "głosuj " tutaj kliknij :-)...
W następnym miesiącu kolor niebieski.
Zapraszam do Zabawy w Kolorowe Lato.
Pozdrawiam serdecznie
Bardzo ciekawy przepis:) Wygląda smakowicie!!!!:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam kochana
it looks so delicious!
OdpowiedzUsuńFabrizia – Cosa Mi Metto???
Wspaniale wygląda! Chętnie bym spróbowała kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńŚliwki... wielkimi krokami nadchodzi sierpień... :)
OdpowiedzUsuńHmm.. co byś nie zrobiła wygląda apetycznie :)))
OdpowiedzUsuńach ... cudownie wyglada, az nabralam ochoty :)
OdpowiedzUsuńproste, domowe, swojskie, pyszneeeeeeeeeee - takie lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńmmm... najlepsze, najprostsze... <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńO mniam, wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńAch, jak pysznie:))
OdpowiedzUsuńPyszne, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńwyglada apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko myszko ;*
ayuna-chan.blogspot.com
Pewnie dałabym radę zrobić , a zjeść to już na pewno :-)))
OdpowiedzUsuń