środa, 30 lipca 2014

Pieczone pomidory z kalafiorem - Baked tomatoes and cauliflower







    Idealne danie na lato. Lekkie, pełne warzyw, kolorowe i tylko kilka składników. Pomidory, kalafior, ziemniaki, zioła i przyprawy. Może stanowić dodatek do mięsa. Jednak w letnie upały polecam jako samodzielne danie.


Pomidory z kalafiorem

Składniki:
  • 1-2 ziemniaki
  • 6 różyczek kalafiora
  • 3 średnie pomidory
  • oliwa
  • marynata: 2-3 gałązki bazylii, 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy, sól himalajska, szczypta chili, wymieszaj


Jak to zrobić?

- pokrój ziemniaki w plastry, tak aby było 6
- plastry ziemniaków i różyczki kalafiora blanszuj w wodzie 2-3 min.
- pomidory sparz wodą, obierz ze skórki, przetnij na połowę, lekko wydrąż
- miąższ z pomidorów dodaj do marynaty
- wysmaruj naczynie żaroodporne
- ułóż w nim plastry ziemniaków, połóż na nich różyczki kalafiora, polej marynatą
- połóż na kalafiorze połówki pomidorów, skrop oliwą
- włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarniki i piecz około 40-45 min.














Jak Wam się podoba taka propozycja? Dla tych co nie lubią kalafiora - można zastąpić brokułem.



16 komentarzy:

  1. To musi być pyszne, nie jadłam jeszcze nigdy tak zapiekanych pomidorów, przepis wypróbuje na pewno:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego zestawienia jeszcze nie jadłam, wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę koniecznie zrobić u siebie;)) Życze udanego dnia,pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ziemniakiem? Ja nie lubię kalafiora, a ubóstwiam ziemniaki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie dania! musze koniecznie spróbowac tych pomidorków według twojego przepisu!!!!
    ściskam gorąco kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię te składniki, więc na pewno smak by mi pasował :-)
    Wygląda pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię pieczone pomidory. Niedawno robiłam z łososiem. Uwielbiam. Pysznie wyglądają, przepis jest świetny i chętnie z niego skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawa propozycja : )

    OdpowiedzUsuń
  9. ależ fajowy patent:) na coś takiego bym nie wpadła:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda świetnie :D . Nigdy nie jadłam , Jakoś nie miałam okazji ale teraz musze spróbować . :)

    http://crossstitchandbracelets.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. wow!wonderful recipe! is delightful to see, to eat will be great :)
    Flò

    http://lafloppola.blogspot.it

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię pieczone pomidory, więc chętnie spróbuję... Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)