Tyle dobrych ziaren na półkach sklepowych. Kasze to kopalnia wszelkiego dobra. O kaszy jaglanej więcej możesz przeczytać TUTAJ. Jeśli do kaszy dodamy przyprawy, zieleninę i inne ulubione dodatki (byle nie przesadzić) to mamy cały wachlarz pysznych dań zarówno na obiad, kolację a także do lunchboxa.
W tym poście propozycja pysznych kotlecików pieczonych w piekarniku. Zrobiłam je w dwóch wersjach. Malutkie kuleczki z dodatkiem masła z awokado (przepis na masło znajdziesz TUTAJ) są doskonałą przekąską lub przystawką i rewelacyjnie sprawdzają się na szwedzkim stole.
Jaglano-gryczane pieczone kotlety
Składniki:
- *szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- *szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 3-4 suszone pomidory z oliwy
- 2 łyżki soczewicy zielonej lub czerwonej (nie musi być, akurat miałam ugotowaną)
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki (około 4 łyżek)
- 2-3 ząbki posiekanego lub rozgniecionego czosnku
- łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- sól i pieprz do smaku
*kaszę jaglaną i gryczaną gotuj w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2 około 12-15 min., odstaw na około 5 min., po tym czasie kasza powinna wchłonąć wodę
Jak zrobić kotlety?
- nic prostszego, wszystkie składniki włóż do miski i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem
- ręce zmocz wodą i wyrabiaj małe kotleciki o grubości około 2 cm
- kładź na blaszcze wyłożonej pergaminem
- delikatnie posmaruj oliwą z suszonych pomidorów
- włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25-30 min.
- doskonałym dodatkiem są wszelkiego rodzaju sórówki i lekkie sałatki
- małe kuleczki z masłem z awokado do propozycja na szwedzki stół
- nic prostszego, wszystkie składniki włóż do miski i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem
- ręce zmocz wodą i wyrabiaj małe kotleciki o grubości około 2 cm
- kładź na blaszcze wyłożonej pergaminem
- delikatnie posmaruj oliwą z suszonych pomidorów
- włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25-30 min.
- doskonałym dodatkiem są wszelkiego rodzaju sórówki i lekkie sałatki
- małe kuleczki z masłem z awokado do propozycja na szwedzki stół
Dobre są też tego typu z brązowego ryżu :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne i zdrowe! Małe arcydzieła:-)
OdpowiedzUsuńPiekne 😀
OdpowiedzUsuńZrobię takie, przepis zapisuję...pozdrawiam Ava...
OdpowiedzUsuńCiekawe jak smakują :)
OdpowiedzUsuńwygladaja bosko
OdpowiedzUsuńja sie do kaszy jaglanej nie potrafie przekonac
choc gryczana uwielbiam
jadamy dosc regularnie choc to wyczyn na emigracji gdzie sie jej nie jada i nie ma w ofercie sklepowej
a poza tym
w koncu poprobowalam termomixa i ..... kupilam robot kuchenny, z twojego polecenia
co do pierwszego uzadzenia - przereklamowane, cene nieadekwatna do ilosci opcji- taki malakser z funkcja podgrzewania
ale co najbardziej mi przeszkadzalo to - przepisy - trzeba sie ich scisle trzymac, komputer wymusza kolejnosc i czas dodawania skladnikow i ... to ogranicza kreatywnosc
a poza tym nie da sie w nim zrobic wystarczajacej ilosci zupy dla calej rodziny 4 osobowej
ale za twoja rade i sugestie dziekuje
jestem w 100 procentach zadowolona
wow ale wyglądają aż szkoda było by ich jeść ;)
OdpowiedzUsuńMusze przyznać, że zaciekawiły mnie Twoje przepisy. Przyznam się, że za gotowaniem nie przepadam, ale takie fajne lekkostrawne potrawy bardzo lubię. Powinnaś pisać jeszcze ile czasu zajmuje przygotowanie, bo to dla nie ważne - nie lubię długo czasu "marnować" w kuchni. Preferuję potrawy które można przygotować do 30 min, jeśli coś naprawdę lubię lub mam DUŻĄ ochotę wypróbować, to inwestuję 45-60 min :)
OdpowiedzUsuń