To nie jest ciasto mojego dzieciństwa. Muszę jednak przyznać, że już od kilku lat gości na moim stole właśnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Ciasto jest delikatne, lekkie i do tego ta żurawina, która nieodłącznie kojarzy się ze świętami. Poza tym nigdy nie ma problemu w tym okresie z kupieniem świeżej żurawiny. To nie tylko eksplozja smaku ale też i doznania zmysłowe bowiem jest śliczna, karminowa, ach. Tarta też nabiera wyjątkowo świątecznego charakteru i też można westchnąć ach.
Tarta z żurawiną
Składniki na ciasto kruche:
- 200 g mąki
- 130 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
Jak zrobić ciasto?
- zagnieć wszystkie składniki (ja zagniatam w robocie)
- uformuj kulę i włóż na 20 min. do lodówki
- formę do ciasta wysmaruj i wysyp mąką
- rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu, wylep formę ciastem i ponakłuwaj widelcem
- włóż ciasto do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 25 min.
- ciasto musi ostygnąć żeby można było wyłożyć masę
W okresie świątecznym zawsze robię konfiturę ze świeżej żurawiny. Do żurawiny do mięs dodaję nieco mniej cukru lub miodu natomiast do przełożenia ciasta może być bardziej słodka.
Żurawina do przełożenia ciasta
- około 300 g świeżej żurawiny
- pół szklanki miodu (można zastąpić cukrem)
- 50 ml brandy
Jak to zrobić?
Wszystkie składniki umieść w garnku i delikatnie podgrzewaj aż żurawina będzie miała konsystencję konfitury. Możesz dodać szczyptę esencji waniliowej. Pozostaw do ostygnięcia. Masę żurawinową można zrobić kilka dni wcześniej.
Masa śmietankowa:
Składniki:
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie serka mascarpone
- płaska łyżka żelatyny + woda do namoczenia
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
Jak to zrobić?
- żelatynę namocz w wodzie, tak aby się rozpuściła i napęczniała a następnie rozpuść ja w kąpieli wodnej
- ubij śmietankę i pod koniec ubijania dodawaj serek mascarpone i esencję waniliową, kiedy się dobrze wymiesza, dalej energicznie mieszając dodaj rozpuszczoną żelatynę.
Dobrze ostudzone ciasto przełóż żurawiną, następnie dodaj masę śmietankową i dookoła poozdabiaj pozostałą żurawiną
Moja rada:
- Jeśli robisz ciasto w tym samym dniu, w którym będzie podane to wtedy można zrezygnować z żelatyny
- Kilka kulek żurawiny obtocz w białku a następnie w cukrze i umieść na górze tarty
Cieszę się bo to mój prezent od Mikołaja
Ciasto wygląda cacy, składniki mi się podobają, na bank jest pyszne. :) To Twoje zdjęcie jest urocze, tyle radości z niego bije. Niech uśmiech gości na Twojej twarzy bardzo często. :)
OdpowiedzUsuń