czwartek, 8 grudnia 2022

Tarta z żurawiną

 




To nie jest ciasto mojego dzieciństwa. Muszę jednak przyznać, że już od kilku lat gości na moim stole właśnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Ciasto jest delikatne, lekkie i do tego ta żurawina, która nieodłącznie kojarzy się ze świętami. Poza tym nigdy nie ma problemu w tym okresie z kupieniem świeżej żurawiny. To nie tylko eksplozja smaku ale też i doznania zmysłowe bowiem jest śliczna, karminowa, ach. Tarta też nabiera wyjątkowo świątecznego charakteru i też można westchnąć ach.


Tarta z żurawiną

Składniki na ciasto kruche:

  • 200 g mąki 
  • 130 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru

Jak zrobić ciasto?

- zagnieć wszystkie składniki (ja zagniatam w robocie)
- uformuj kulę i włóż na 20 min. do lodówki
- formę do ciasta wysmaruj i wysyp mąką
- rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu, wylep formę ciastem i ponakłuwaj widelcem
- włóż ciasto do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 25 min.
- ciasto musi ostygnąć żeby można było wyłożyć masę







W okresie świątecznym zawsze robię konfiturę ze świeżej żurawiny. Do żurawiny do mięs dodaję nieco mniej cukru lub miodu natomiast do przełożenia ciasta może być bardziej słodka.


Żurawina do przełożenia ciasta
  • około 300 g świeżej żurawiny
  • pół szklanki miodu (można zastąpić cukrem)
  • 50 ml brandy

Jak to zrobić?

Wszystkie składniki umieść w garnku i delikatnie podgrzewaj aż żurawina będzie miała konsystencję konfitury. Możesz dodać szczyptę esencji waniliowej. Pozostaw do ostygnięcia. Masę żurawinową można zrobić kilka dni wcześniej.


Masa śmietankowa:

Składniki:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • płaska łyżka żelatyny + woda do namoczenia
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

Jak to zrobić?

- żelatynę namocz w wodzie, tak aby się rozpuściła i napęczniała a następnie rozpuść ja w kąpieli wodnej
- ubij śmietankę i pod koniec ubijania dodawaj serek mascarpone i esencję waniliową, kiedy się dobrze wymiesza, dalej energicznie mieszając  dodaj rozpuszczoną żelatynę.


Dobrze ostudzone ciasto przełóż żurawiną, następnie dodaj  masę śmietankową i  dookoła poozdabiaj pozostałą żurawiną

Moja rada:
- Jeśli robisz ciasto w tym samym dniu, w którym będzie podane to wtedy można zrezygnować z żelatyny
- Kilka kulek żurawiny obtocz w białku a następnie w cukrze i umieść na górze tarty






Cieszę się bo to mój prezent od Mikołaja

1 komentarz:

  1. Ciasto wygląda cacy, składniki mi się podobają, na bank jest pyszne. :) To Twoje zdjęcie jest urocze, tyle radości z niego bije. Niech uśmiech gości na Twojej twarzy bardzo często. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)