piątek, 4 czerwca 2021

Rabarbarowe ciasto z budyniem

 





To ciasto piekłam wielokrotnie i mogę powiedzieć, że zawsze wychodzi i zachwyca. Przychodzi taka pora na rabarbar i trzeba upiec coś rabarbarowego przynajmniej raz w roku. 


Składniki na ciasto (forma 20x30)

·         2 szklanki mąki pszennej (około 300g)

·         1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         1/2 szklanki cukru

·         łyżeczka esencji waniliowej lub cukru

·         200 g twardego masła

·         3 żółtka

·         około 500 g rabarbaru


Jak to zrobić?

- wymieszaj suche składniki, dodaj posiekane na kaweczki masło i żółtka

- zagnieć wszystko razem

- podziel ciasto na 2 części

- jedną część ciasta rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, podziurkuj widelcem i włóż do lodówki

- drugą część ciasta włóż do zamrażalnika


*Następnie obierz rabarbar i pokrój go w małe kawałki

*Następnie ugotuj budyń


Składniki na budyń:

- 2 śmietankowe budynie

- 700ml mleka

- łyżeczka esencji waniliowej

 - 3 łyżki cukru


Jak to zrobić?

- zagotuj 500 ml mleka

- w reszcie mleka wymieszaj budyń i pozostałe składniki

- wlej do gotującego się mleka masę

- mieszaj energicznie aż powstanie jednolita masa


Jak zrobić ciasto?

- wyjmij formę z ciastem z lodówki

- wyłóż na spód pokrojony rabarbar

- na rabarbar wylej masę budyniową

- wyjmij pozostałe ciasto z zamrażalnika

- zetrzyj go na tarce o grubych oczkach i rozłóż równomiernie na budyniu

- włóż całość do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 40-45 min.

 










Pozdrawiam jeszcze majowo, a jak to w maju bywało więcej zimna niż słoneczka.

12 komentarzy:

  1. Elbengert184020 lipca 2021 22:15

    Interesujący blog. Czekam na kolejny wpis.
    ____
    https://hot-hatch.com.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne informacje. Nie wiedziałem o tym.
    ____
    https://mur-bet.biz/kategoria/nieruchomosci/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe informacje. Dają do myślenia.
    ___
    https://taniecruch.pl/lingua-dance/

    OdpowiedzUsuń
  4. Blog jest po prostu genialny. Zawiera ciekawe informacje.
    ____
    mobilna wymiana opon

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekam na kolejny wpis tak samo interesujący jak ten.
    __________
    https://prg1.waw.pl/

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  7. - 2 śmietankowe budynie - 700ml mleka - łyżeczka esencji waniliowej - 3 łyżki cukru Jak to zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale bym zjadła takiego ciasta! Narobiłaś mi ochoty i chyba sobie zrobię coś podobnego dzisiaj ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie dość że rabarbar to jeszcze budyń! Przecież to połączenie idealne. Chętnie skorzystam z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)