Zupa selerowa to zupa odchudzająca. Niedocenione warzywo ma mnóstwo dobroczynnych właściwości i jest pyszne: http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/03/puree-z-selera.html.
Zupa jest sycąca i maksymalnie "odchudzona" - czego chcieć więcej.
Selerowa zupa
Składniki:
- 1 seler
- pół selera naciowego
- cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka oliwy
- 150 ml śmietanki 12% w kartonie
- sól i pieprz
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Pokrój selery, ziemniaki, czosnek, cebulę i zeszklij wszystko na łyżce oliwy. Następnie dodaj około 2 litry wody i gotuj do miękkości. Zmiksuj warzywa, dodaj pozostałe składniki i dopraw do smaku. Zagotuj wszystko 1 min.
Kiedy kroisz seler odetnij mały kawałek i pokrój go bardzo cienko, skrop oliwą i włóż do nagrzanego piekarnika 190 stopni na około 5- 8 min. Chipsy selerowe dodaj do zupy.
Moja rada:
- Kiedy szklisz warzywa na oliwie, przykryj je, szybciej puszczą sok
- Kiedy zupa wyparuje podczas gotowania, możesz płyn uzupełnić wodą lub mlekiem
- Zostaw kawałek łodygi selera naciowego do zupy, świeży w zupie bardzo dobrze smakuje
- Możesz też dodać do zupy łyżeczkę jogurtu, to nie tylko smak ale też walory estetyczne:)
muszę kiedyś spróbować, bo rzeczywiście to w polskiej kuchni mało cenione warzywo
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńOsobiście bardzo lubię seler ale reszta rodziny kręci nosem :) Jak będę kiedyś sama to sobie takie cudo zrobię :)
OdpowiedzUsuńDelicioso y natural. Besos
OdpowiedzUsuńuwielbiam seler,a zupka wygląda bardzo apetycznie i ładnie.
OdpowiedzUsuńZupy selerowej jeszcze nie jadłam wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńjesteś mistrzynią :*
OdpowiedzUsuńMam zamiar zdrukować sobie wszytskie Twoje przepisy :-)
OdpowiedzUsuńzjadłabym taką zupkę :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńApetyczna :))
OdpowiedzUsuńFajna zupka. W ogóle pięknie podana...
OdpowiedzUsuń