Jesień to zapach dojrzałych śliwek, a jak śliwki to powidła śliwkowe. Przynajmniej kilka słoików, ale muszą być. Zimowe śniadania z odrobiną powideł śliwkowych są radośniejsze i cieplejsze, a świąteczny piernik bez powideł śliwkowych domowej roboty, to prawie niemożliwe. Najczęściej dodaję także łyżkę - dwie do pieczeni lub sosu.
Powidła śliwkowe
Składniki:
- 2 - 2,5 kg śliwek
- 400 g cukru
- 150 ml czerwonego wina
- 1-2 laski cynamonu
Śliwki myjemy, usuwamy pestki, wkładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy cukier, wino i pieczemy w piekarniku 25-30 min. w temp. 190 stopni.
Następnie przekładamy do garnka, dodajemy laski cynamonu i mieszając co jakiś czas, smażymy powidła 50-60 min. Po tym czasie powinien odparować sok, a powidła powinny być gęste.
Przekładamy powidła do słoików i pasteryzujemy 8-10 min.
Laski cynamonu po wyjęciu z powideł płuczę i suszę z powodzeniem mogą być wykorzystane do innych podobnych przetworów.
Pamiętam te sposoby u mnie rodzice robili.
OdpowiedzUsuńMam blogi zapraszam ddo mnie
Powidła śliwkowe to smak mojego dzieciństwa....
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Marcelka Fashion
:)
Jej ! niczym perfekcyjna Pani domu :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam sliwkowe powidła :)
OdpowiedzUsuńpowidła śliwkowe uwielbiam, moja mama robi pyszne
OdpowiedzUsuńUwielbiam, tez ostatnio robiłam :)
OdpowiedzUsuńPycha ,pycha ,pycha. Zdjęcia dają do myślenia. To musi być smakowite cudo. Już dawno miałam w zamyśle pobawić się w powidła z tym, że z brzoskwiń, bo takie drzewo jest przed domem, ale byłam leniwa:P
OdpowiedzUsuńPowidła śliwkowe to moje ukochane:)
OdpowiedzUsuńW tym roku nie zrobiłam, zabrakło czasu. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPowidla sliwkowe ach :) wygladaja przepysznie i jestem pewna ze tak smakuja :) pieknie podekorowane sloiczki ach :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i sle buziaczki
Beata
www.fashionadventuresatanyage.com
Zapachniało pięknie
OdpowiedzUsuńmniam
moja babcia robiła zawsze najlepsze powidła śliwkowe <3 ja w tym roku zrobiłam czekośliwkę, ale moze na takie powidełka też się jeszcze skuszę
OdpowiedzUsuńNa prawde świetny przepis i musze go jak najszybciej wypróbować. Niestety nie mam powideł, ale z tego co wiem w Herbapolu można kupić bardzo dobre powidła śliwkowe praktycznie jak domowe. Ktoś z was może ich próbował? Chodzi mi dokładnie o te https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe
OdpowiedzUsuń