Kiedy masz dojrzałe banany i nie wiesz co z nimi zrobić.... możesz upiec pyszne, szybkie ciasto bananowe. Wybornie smakuje z kubkiem mleka, z kawą zbożową, z powidłami lub konfiturą. Jest wilgotne i pachnie aromatem bananów. To takie domowe ciasto do przytulenia.
Składniki:
- 250 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 duże łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 3 jajka
- 4 banany
- 250 ml jogurtu
Utrzyj cukier z masłem na puszystą masę, dalej ucierając dodawaj jajka, masa powinna być gęsta i puszysta.
Rozgnieć widelcem banany, dodaj do masy, dodaj jogurt i delikatnie mieszaj.
Wsyp do miski wszystkie suche składniki i dodawaj do masy, delikatnie mieszaj aż wszystko się połączy.
Masę wlej do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą lub mąką formy keksowej i piecz w temp. 190 stopni 50 - 60 min. Po około 10 min. ciasto wyjmij z formy i odwróć.
Moja rada:
- ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę czekoladową. Możesz też do ciasta dodać pokruszoną gorzką czekoladę, warto jednak pamiętać o kaloriach :)
- śmietanę zastąpiłam jogurtem naturalnym
uwielbiam zapach ciasta bananowego!
OdpowiedzUsuńNo to już wiem co robię w weekend ;) !
OdpowiedzUsuńTak, ja też już mam pomysł na super prosty deser. Zapowiada się smakowicie. Dziękuję ;)
OdpowiedzUsuńDelicioso!!!
OdpowiedzUsuńSkorzystam z przepisu, bo mój mąż lubi takie ciasta!
OdpowiedzUsuńoj zjadlabym :)
OdpowiedzUsuńDziałają niesamowicie - nie trzeba cukru dodawać :D
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nie miałam okazji jeść ciasta bananowego, a to dlatego, że ja jestem niczym małpa i banany mogłabym jeść, jeść i jeść, a zatem do ciasta niczego nie zastawię. ;)
OdpowiedzUsuńZrobię, bardzo lubię banany w każdej postaci...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze ciasta bananowego, a banany jadam. Skorzystam z przepisu:)
OdpowiedzUsuńA takiego ciasta nie robiłam. Biore przepis,pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńtaaaak chlebek bananowy, to jest to co tygryski lubią najbardziej:D
OdpowiedzUsuńChyba wykorzystam przepis, mam sporo bananów i właśnie zastanawiałam się, co z nimi zrobić :)
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda pysznie. Na szczęście mam teraz dużo czasu na wypróbowywanie wszystkich pyszności:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na mojego bloga:)
najlepsze w takim cieście jest to że jest wilgotne bardzo długo. Z takich samych składników i również z bananami piekę babeczki - ekstra sprawa - dzięki :)
OdpowiedzUsuń