sobota, 12 października 2013

Zapiekane cukinie - Baked courgettes







    Do tego dania potrzebne są młode, małe cukinie. Wystarczy je wydrążyć narzędziem do warzyw i owoców i napełnić farszem. Oczywiście farsz można zmieniać według upodobania, abo według tego "co się ma w lodówce". Dodając kilka pomidorów koktajlowych zapiekana cukinia może stanowić samodzielne danie, ale może też być dodatkiem do mięsa czy ryb.


Składniki:
  • 2-3 małe cukinie
  • 3-4 gałązki pietruszki lub kolendry
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • 2 cm papryczki jalapeno
  • 50 g sera blue
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 szklanki kuskusu

Składniki na sos:
  • 150 ml jogurtu
  • 1 mały ogórek kiszony
  • jedna mała cebulka dymka/natka/
  • sól i pieprz
Pokrój cebulkę i ogórek, wymieszaj z pozostałymi składnikami, dopraw i sos gotowy.


    Każdą cukinię dzielimy na trzy części i drążymy w niej otwory. Zalewamy wrzątkiem kuskus, przykrywamy i odstawiamy na 10 min. Ser rozdrabniamy widelcem, kroimy pozostałe składniki, łączymy wszystko z kuskusem, dodajemy oliwę, mieszamy, można dodać pieprz.
     Napełniamy farszem cukinie, układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy około 15-20 min. w temp. 190 stopni. 

Na talerz połóż trochę sosu, ułóż na nim cukinie i pomidory koktajlowe.


Moja rada:
  • Dodaj do zapiekania kilka pomidorów koktajlowych
  • Dodaj do zapiekania także wydrążone ruloniki z cukinii
  • Jeśli zostanie ci trochę farszu to możesz nim posypać całość












23 komentarze:

  1. gdyby można było najeść się do syta tym co widać na zdjęciach to powiedział bym że już nie jestem głody :) Ekstra

    OdpowiedzUsuń
  2. apetyczna podpowiedź na wykorzystanie cukinii:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam cukinie, muszę przepis wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie najczęściej gości to danie latem. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ to pięknie podane, jak zwykle u Ciebie. Ja z cukinią żyję za pan brat, daję ją do wszystkiego dosłownie. Teraz czas na Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam cukinie - przepis z pewnością wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. pięknie podane i apetycznie danie. w tym tygodniu robiłam bigos z cukinii

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię cukinie, też zapiekam...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam patrzeć na jedzenie, które wygląda po prostu pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam cukinie, jest pyszna, a szczegolnie zapiekana!
    Swietnie to wyglada:)

    http://sweett-and-saltyy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepysznie wygląda i pewnie tak smakuje. Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie śliczne jedzenie.Samo z talerza mówi,jestem pyszne:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda tak pysznie że aż ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń
  14. hmmmmmmmmmmmmm.... narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmmm...pysznie to wygląda...i na pewno tak smakuje :)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Tak apetycznie wyglądają że się głodna zrobiłam. :)) Pozdrawiam serdecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam zapiekane cukinie. Mniam :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Doskonale! Właśnie kupiłam cukinie w formie kul. Myślę, że świetnie się nadają do zapiekania :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)