Sałatka z brzoskwiniami i szynką parmeńską to wykwintne danie. W mniejszej wersji może być również podawana jako przystawka.
Składniki:
- 3 brzoskwinie/mniejsze/
- 5-6 plastrów szynki parmeńskiej
- garść sałaty roszponki
- 1/3 opakowania sera ricotta
Brzoskwinie należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i połówki napełnić serem ricotta, następnie obwinąć każdą połówkę plastrem szynki parmeńskiej i zapiekać w piekarniku w temp. 190 stopni około 10 - 12 min. Ułożyć na sałacie - roszponce i polać sosem jogurtowym.
Sos do sałatki:
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżeczka musztardy
- sok z połówki cytryny
- 1/3 zielonego ogórka
- natka koperku i kolendry
- sól i pieprz
Ogórek i natki ziół kroimy i mieszamy z pozostałymi składnikami.
Składniki sosu
Zamiast fast-foodów :)
najlepszy szef kuchni nie powstydził by się tak podanego dania.
OdpowiedzUsuńWspaniała :)
OdpowiedzUsuńchciałabym być u Ciebie na proszonej kolacji ;))) cudnie, jak zawsze :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia ,kochana jak oświetlasz ?? :D
OdpowiedzUsuńczestuje sie bo wyglada swietnie!
OdpowiedzUsuńDzień dobry :) wszystko pięknie ładnie, ale ja bym pominęła te brzoskwinie {nie lubię połączenia mięsa i owoców} i szyneczkę na patelni podpiekła, takie cienkie plasterki, zrobią się wstążeczki... mmm.... :)
OdpowiedzUsuńP.S. A Ty lubisz swoją pracę?
Widzisz, a u mnie odwrotnie, gdzie mogę tam przemycam warzywa i owoce i uwielbiam takie połączenia :)
UsuńKażdy ma swoje preferencje dlatego warto w kuchni eksperymentować.
Tak, bardzo lubię swoją pracę a blog to jedno z moich hobby, pozdrawiam.
Ale pięknie wygląda. Bardzo ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuńA wonderful meal.
OdpowiedzUsuńSabine
Wygląda niezwykle smacznie i elegancko, tak to określę. Bardzo lubię łączenie mięska, wędlin z owocami. Mniam :-)
OdpowiedzUsuńBajka,a nie jedzenie:))
OdpowiedzUsuńWydaje się dość łatwa do przygotowania, ale... Mój antytalent kulinarny mówi (niestety!) zdecydowane nie :D
OdpowiedzUsuńZawsze można spróbować, to nic nie kosztuje, a doświadczenia bezcenne
Usuńale apetyczne!
OdpowiedzUsuńps. zapraszam też na mojego bloga kulinarnego:)
OdpowiedzUsuń