Kurki to sprawdzone grzyby i trudno je pomylić, dlatego są bezpieczne i można je podawać nawet dzieciom. W kilka minut obiad gotowy.
Polędwiczki z kurkami i kaszą
Składniki:
- opakowanie grzybów kurków/około 500 g/
- 300 g polędwiczek z kurczaka/ jeśli są duże to należy je pokroić/
- pół pęczka natki pietruszki
- 150 ml śmietanki 12% z kartonu
- sól i pieprz
- 100 g niebieskiego sera pleśniowego
- 1/3 pora
- 2 łyżki oliwy
- 200 g kaszy
Grzyby oczyść, opłucz, duś na patelni z łyżką oliwy około 10 - 15 min., dodaj pokrojonego pora i duś około 5 min. Na łyżce oliwy usmaż polędwiczki, dodaj sól i pieprz /około 3-4 min. z każdej strony/.
Do kurków i pora dodaj śmietankę, gotuj około 3 min., dodaj pokruszony ser pleśniowy, dopraw do smaku i dodaj usmażone polędwiczki. Posyp natką pietruszki.
Ugotuj w lekko osolonej wodzie kaszę i gotowe.
Moja rada:
Moja rada:
- Polędwiczki po usmażeniu, połóż na papierowy ręcznik /zawsze to mniej kalorii/
- Nigdy do sosów nie używam śmietanki 30 - 36 % tylko 12% z kartonika, nigdy się nie zwarzy
- W tej wersji śmietankę można zastąpić mlekiem
Proste, a jakie smakowite. W sam raz na jesienny obiad. Brzmi i wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńU mnie przynajmniej raz w tygodniu jest kasza z dodatkami na obiad.
OdpowiedzUsuńPyszności, muszę koniecznie wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
mania1269.blogspot.com
bardzo lubię kurki ale rzadko je przyrządzam niestety
OdpowiedzUsuńa teraz jak sobie popatrzyłam, to chyba pognam do sklepu :)
aż sie głodna zrobiłam.. wyglada bajecznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda ekstra, piękny sos, lubię kaszę.
OdpowiedzUsuńIdealny jesienny obiad!
OdpowiedzUsuńDanie wygląda wykwintnie . Ja dziś robiłam pizzę z borowikami :)
OdpowiedzUsuńporwałabym taki talerzyk i nikomu nie oddała:) danie idealnie trafia pod moje kubki smakowe, a za kurki i taki sosik, dałabym się pokroić:D
OdpowiedzUsuń