sobota, 5 października 2013

Powidła śliwkowe - Plum jam







     Jesień to zapach dojrzałych śliwek, a jak śliwki to powidła śliwkowe. Przynajmniej kilka słoików, ale muszą być. Zimowe śniadania z odrobiną powideł śliwkowych są radośniejsze i cieplejsze, a świąteczny piernik bez powideł śliwkowych domowej roboty, to prawie niemożliwe. Najczęściej dodaję także łyżkę - dwie do pieczeni lub sosu.


Powidła śliwkowe

Składniki:
  • 2 - 2,5 kg śliwek
  • 400 g cukru
  • 150 ml czerwonego wina
  • 1-2 laski cynamonu
   
     Śliwki myjemy, usuwamy pestki, wkładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy cukier, wino i pieczemy w piekarniku 25-30 min. w temp. 190 stopni.
   Następnie przekładamy do garnka, dodajemy laski cynamonu i mieszając co jakiś czas, smażymy powidła 50-60 min. Po tym czasie powinien odparować sok, a powidła powinny być gęste. 
Przekładamy powidła do słoików i pasteryzujemy 8-10 min.


Moja rada:

    Laski cynamonu po wyjęciu z powideł płuczę i suszę z powodzeniem mogą być wykorzystane do innych podobnych przetworów.














14 komentarzy:

  1. Pamiętam te sposoby u mnie rodzice robili.
    Mam blogi zapraszam ddo mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Powidła śliwkowe to smak mojego dzieciństwa....

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają przepysznie

    pozdrawiam serdecznie
    Marcelka Fashion

    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jej ! niczym perfekcyjna Pani domu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam sliwkowe powidła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. powidła śliwkowe uwielbiam, moja mama robi pyszne

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam, tez ostatnio robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha ,pycha ,pycha. Zdjęcia dają do myślenia. To musi być smakowite cudo. Już dawno miałam w zamyśle pobawić się w powidła z tym, że z brzoskwiń, bo takie drzewo jest przed domem, ale byłam leniwa:P

    OdpowiedzUsuń
  9. Powidła śliwkowe to moje ukochane:)

    OdpowiedzUsuń
  10. W tym roku nie zrobiłam, zabrakło czasu. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Powidla sliwkowe ach :) wygladaja przepysznie i jestem pewna ze tak smakuja :) pieknie podekorowane sloiczki ach :)
    Pozdrawiam i sle buziaczki
    Beata

    www.fashionadventuresatanyage.com

    OdpowiedzUsuń
  12. moja babcia robiła zawsze najlepsze powidła śliwkowe <3 ja w tym roku zrobiłam czekośliwkę, ale moze na takie powidełka też się jeszcze skuszę

    OdpowiedzUsuń
  13. Na prawde świetny przepis i musze go jak najszybciej wypróbować. Niestety nie mam powideł, ale z tego co wiem w Herbapolu można kupić bardzo dobre powidła śliwkowe praktycznie jak domowe. Ktoś z was może ich próbował? Chodzi mi dokładnie o te https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)