Sezon na szparagi już dawno otwarty. Jeśli chcesz przeczytać więcej to pod linkiem: http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/06/zapiekane-szparagi.html
Dziś szparagi w dwóch odsłonach i barwach. Proste, szybkie, pyszne :)
Szparagi zielone
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 2-3 łyżki jagód goji
- 2-3 łyżeczki sezamu
- łyża oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 dymka
- kilka liści szpinaku
Jak to zrobić?
- odetnij ze szparagów zdrewniałe końce
- ugotuj szparagi (możesz dodać do wody odrobinę cukru) około 4-5 min.
- wyłóż szparagi łyżą cedzakową na talerz
- na oliwie zeszklij posiekaną dymkę, dodaj sok z cytryny sezam i owoce goji, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i wyłóż wszystko na szparagi, możesz dodatkowo skropić cytryną
- prawda, że proste?
Białe szparagi z sosem holenderskim
Składniki:
- pęczek szparagów
- 2 żółtka
- łyża octu winnego
- sok z 1/2 cytryny
- 50 - 70 ml białego wina
- łyżka sklarowanego masła
- sól do smaku
Jak to zrobić?
- odetnij ze szparagów zdrewniałe końce i obierz obieraczką z twardych włókien (nie wyrzucaj tylko wykorzystaj na zupę - przepis w następnym poście), gotuj około 12-15 min.
- miskę lub specjalne naczynie umieść na parze, dodaj dwa żółtka i ubijaj trzepaczką, ostrożnie aby żółtka się nie zwarzyły, w razie czego zdejmij z pary i włóż miskę do zimnej wody
- dodaj ocet winny i sok z cytryny, ciągle ubijaj
- dodaj sklarowane masło i dalej ubijaj
- dodaj wino i dopraw do smaku solą
- szparagi wyjmij łyżką cedzakową
- rozgrzej patelnię grillową, lekko spryskaj ją oliwą, wyłóż na nią ugotowane szparagi
- grilluj szparagi około 1-2 min.
- wyłóż szparagi na półmisek i dodaj sos holenderski
...Nie zapomnij o aktywności fizycznej, to podstawa lepszego zdrowia i samopoczucia. Jak to przyjemnie porządnie się zmęczyć (nie przy sprzątaniu), ale przy bieganiu. Pogoda sprzyja kreatywności ruchowej :)
Białe w sosie holenderskim.....mniam :)
OdpowiedzUsuńkocham każde:) u mnie też teraz tylko szparagi;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Szparagi , u nas juz na stałe w menu . Ale inaczej . Chętnie wyprobuje takie przystawkowe jak twoje
OdpowiedzUsuńPięknie to zrobiłaś, jeszcze nigdy sama nie robiłam szparagów :) Dobry przykład dajesz z bieganiem :)
OdpowiedzUsuńoj chyba białe bardziej lubimy :)))))
OdpowiedzUsuńSzparagi w każdej postaci. Uwielbiam. A jeśli są tak podane, jak pokazałaś to na zdjęciach to jest danie wykwintne :)
OdpowiedzUsuńgrunt to aby to zdrowie było :-) A szparagi uwielbiam ,pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńbardziej smakują mi białe niż zielone:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi i twoje zdjecia
OdpowiedzUsuńLubię szparagi i białe i zielone.
OdpowiedzUsuńmogłabyś poklikać u mnie w ostatnim poście w linki, byłaby bardzo wdzięczna :)
OdpowiedzUsuńhttp://locastrica.blogspot.com/
Bardziej lubię zielone :)są mnie włókniste
OdpowiedzUsuńbardzo fajne potrawy muszę je wprowadzić
wiesz, ze nigdy nie jadłam szparagów?
OdpowiedzUsuńMy tez z mężem uwielbiamy szparagi. Muszę wypróbować te w holenderskim sosie. widzę, że trzymasz formę. Super. Ja siedzę i moczę nogi w zimnej wodzie, bo ostatnio strasznie mi puchną... Buziaki!
OdpowiedzUsuńTen drugi przepis bardziej mi pasuje :) Dopiero w tym roku pierwszy raz zjadłam szparagi i to tylko białe, muszę jeszcze zielone dorwać.
OdpowiedzUsuńMNiam:)
OdpowiedzUsuńPo prostu Kocham Biale szparagi !! Szczegolnie z sosem holandzkim :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy jak zawsze pierwsza klasa! :) Ale Masz figurkę!! nie jedna babeczka może Tobie pozazdrościć :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco :D
Wspaniale się prezentują!
OdpowiedzUsuńpóki jest sezon na szparagi to można z nimi szaleć :)
OdpowiedzUsuńA tasty dish and a woman athlete who is in top form.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szparagi :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi :) zielone jadam, a nie wiem czemu nie jadłam nigdy białych
OdpowiedzUsuń