poniedziałek, 5 maja 2014

Marchewkowo-selerowa zupa z belugą - Carrot celery and lentils soup








      Dietetyczna zupa marchewkowo - selerowa nabrała nieco innej wymowy dzięki dodaniu belugi, czyli czarnej soczewicy. Ta odmiana soczewicy nazywana czasem czarnym kawiorem jest ceniona zwłaszcza w krajach Bliskiego Wschodu. Może być dodatkiem do zup, sałatek i innych zdrowych potraw. Soczewica zwana kiedyś ziarnem ubogich to niezwykle zdrowa roślina, ale a tym już pisałam: (http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/02/zupa-z-soczewicy.html)


Marchwewkowo-selerowa zupa  z belugą

Składniki:
  • 3 - 4 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • gałązka rozmarynu
  • łyżka oliwy
  • /2 szklanki soczewicy belugi
  • sól do smaku
  • łyżka śmietany 12% z kartonu (niekoniecznie)
  • łyżeczka potartej mrożonej cytryny

Jak zrobić zupę?

- obierz marchew i pokrój w grube plastry
- pokrój seler
- dodaj do garnka oliwę, dodaj pokrojone warzywa oraz czosnek, nakryj garnek przykrywką i duś wszystko 2-3 min.
- dodaj około 2 litry wody, cynamon, kurkumę, posiekany rozmaryn
- gotuj warzywa do miękkości, około 20 min.
- wypłucz soczewicę i ugotuj ją
- kiedy warzywa będą miękkie zmiksuj wszytko w blenderze, w razie potrzeby dodaj trochę wody
- dodaj sól do smaku, wszystko zagotuj i na koniec możesz dodać łyżkę śmietany
- soczewicę dodaj na talerzu, jest nie tylko smaczna ale i dekoracyjna
- możesz również posypać całość odrobiną utartej skórki z cytryny

Moja rada:

- dodałam również kilka owoców goji











Miłego tygodnia Wam życzę:)


17 komentarzy:

  1. Wyglada doskonale !
    Notuje - spróbuje !

    OdpowiedzUsuń
  2. tej odmiany jeszcze nigdzie nie widziałam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj! Tęskniłam za Twoimi przepisami. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie zupy, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, marchewkową zupę to bym sobie zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, wygląda rewelacyjnie :P Zjadłabym taką :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam!!! Jako weganka takie zupki uwielbiam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis, wyglada bardzo zachecajaco, na dodatek bardzo zdrowy!! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetna propozycja na zupę marchewkową. Bardzo pięknie wygląda i kusi swoim wyglądem. Z tą soczewicą to dobry pomysł. Nie wiem jak jest w smaku czarna soczewica. Ale wygląda tak obłędnie, że zjadłabym teraz taki talerz tej pysznej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. nabralam ochote na zupke :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowite zdjęcia. Zupka wygląda apetycznie!!!!:):):):)
    Kochana, słonecznego tygodnia życzę, buziaki

    OdpowiedzUsuń
  12. świetny przepis, ja już tyle spisałam z Twoich przepisów, że tylko gotuję i gotuję....pozdrawiam Ava...

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie jadłam jeszcze takiej, wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. ciekawy kolor:) muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny przepis - muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)