Trochę historii
Szparagi są rośliną wieloletnią, która pochodzi
ze wschodniej części Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. Szparagi znali już
starożytni Egipcjanie, Rzymianie i Grecy, a do północnych Włoch trafiły dopiero w okresie
renesansu. W XVI w. pojawiły się również na stołach Francji i Anglii, a stamtąd,
trafiły do Ameryki. Szpargi określano
mianem potrawy królów, bowiem często gościły na królewskich stołach, a w
szczególnosci stały się przysmakiem kóla Francji, Ludwika XIV.
Ciekawostki
Chińscy zielarze wykorzystywali szparagi do leczenia
wielu dolegliwości, od zapalenia stawów aż do bezpłodności.
Rodzaje szparagów:
- Zielone szparagi, dość cienkie, mają wyrazisty smak, często spotkane w naszych sklepach
- Białe szparagi, nieco delikatniejsze, zawojowały Europę, a są białe dlatego, że prawie wcale w uprawie nie dociera do nich światło, stąd też nie wytwarza się chlorofil
- Fioletowe szparagi najczęściej goszczą na stołach w Anglii i we Włoszech, mają bardzo grube łodygi o purpurowo–fioletowej barwie
- Dzikie szparagi, rosną dziko w niektórych częściach Europy, mają bardzo cienkie pędy i raczej trudno spotkać je w sklepach
Jedz szparagi na zdrowie
Szparagi zawierają wiele składników mineralnych i witamin. Zawierają kwas
foliowy, witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, wapń i błonnik i są
niskokaloryczne.
W naszych sklepach najczęściej można spotkać szparagi białe i zielone.
Jak je przyrządzić?
Szparagi białe obiera się od góry, tuż pod
główką, odcinając zdrewniałe końce (najlepiej zginając je). Nie marnuj odpadków tylko gotuj je dłużej
oddziel zdewniałe części, a resztę wykorzystaj do zupy lub sosu. Szparagów
zielonych prawie wcale się nie obiera delikatnie zgina, wtedy się łamią i tę
część wykorzystujemy do przyrządzenia zaplanowanego dania, a z pozostałą robimy
tak jak ze szparagami białymi.
Najlepiej gotować je związane i
pionowo ustawione w naczyniu, w lekko osolonym wrzątku około 15-20 min. Białe
szpargi gotuje się trochęe dłużej niż zielone.
Zapiekane szparagi z żółtym sosem:
Składniki:
- Pęczek zielonych szparagów
- Opakowanie szynki parmeńskiej lub boczku
- Łyżeczka oliwy
- Sól i pieprz
Szparagi obwijamy szynką parmeńską lub boczkiem. Układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, skrapiamy delikatnie oliwą, solimy, pieprzymy i zapiekamy około 15 min. w temp. 190 stopni.
Składniki na sos:
- 1 żółtko
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka parmezanu
- Łyżeczka soku z cytryny
- Sól i pieprz
Jak to zrobić?
Do garnka na parze dodajemy
żółtko i mleko delikalnie wszystko ubijamy aż sos zgęstnieje, wtedy dalej
ubijając dodajemy pozostałe składniki.
Moja rada:
Sos najlepiej przyrządzić tuż przed podaniem
Wygląda na lekkie i pyszne danie!
OdpowiedzUsuńLubię szparagi i nawet dzisiaj jadłam z bułką tartą przysmażoną na maśle.Muszę spróbować zapiekane :)
OdpowiedzUsuńMam miec gości w najbliższa niedzielę wczesnym popołudniem, dałas mi wspaniały pomysł na efektowne i pyszne danie, super wygląda!
OdpowiedzUsuńW zielonych dobrze odłam zdrewniałe końcówki, reszta na pewno wyjdzie :)
UsuńSzparagi są dla mnie tajemnicą. Nie miałam wielu okazji do tego by ich spróbować.
OdpowiedzUsuńA ja muszę się przyznać, że nigdy nie próbowałam :P. W końcu muszę je kupić :).
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, choć słyszałam i nich wiele dobrego;)
OdpowiedzUsuńMoze skorzystam z Twojego pomysłu ;)
Nigdy nie przyrządzałam szparagów, choć mam wielką chęć. po prostu nie jestem pewna, jak powinny być przyrządzone - jak smakować...
OdpowiedzUsuńWłaśnie wczoraj przyglądałam się im w sklepie i postanowiłam znaleźć jakiś przepis, a tu proszę, bez szukania -:)))
OdpowiedzUsuńTak zapieczone szparagi smakują bosko!
OdpowiedzUsuńWczoraj też kupiłam pęczek i szukam inspiracji...
Lekkie i smaczne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSzukałam dobrego przepisu i mam...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńmm jaki pysznsoci;) musze wypróbować;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam szparagi <3
OdpowiedzUsuńmm zjadłabym szparagi!!
OdpowiedzUsuńZawsze z masełkiem jadam, czas zrobić zapiekane. :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwiesz, ze ja nigdy nie jadłam szparagów?
OdpowiedzUsuńchyba czas to zmienic...