czwartek, 6 czerwca 2013

Zapiekane szparagi








Trochę historii
      Szparagi są rośliną  wieloletnią, która pochodzi ze wschodniej części Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. Szparagi znali już starożytni Egipcjanie, Rzymianie i Grecy, a do  północnych Włoch trafiły dopiero w okresie renesansu. W XVI w. pojawiły się również na stołach Francji i Anglii, a stamtąd, trafiły  do Ameryki. Szpargi określano mianem potrawy królów, bowiem często gościły na królewskich stołach, a w szczególnosci stały się przysmakiem kóla Francji, Ludwika XIV.
Ciekawostki
Chińscy zielarze wykorzystywali szparagi do leczenia wielu dolegliwości, od zapalenia stawów aż do bezpłodności.
Rodzaje szparagów:
  • Zielone szparagi, dość cienkie, mają wyrazisty smak, często spotkane w naszych sklepach
  • Białe szparagi, nieco delikatniejsze, zawojowały Europę, a są białe dlatego, że prawie wcale w uprawie nie dociera do nich światło, stąd też nie wytwarza się chlorofil
  • Fioletowe szparagi najczęściej goszczą na stołach w Anglii i we Włoszech, mają bardzo grube łodygi o purpurowo–fioletowej barwie
  • Dzikie szparagi, rosną dziko w niektórych częściach Europy, mają bardzo cienkie pędy i raczej trudno spotkać je w sklepach


Jedz szparagi na zdrowie
Szparagi zawierają wiele składników mineralnych i witamin. Zawierają kwas foliowy, witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, wapń i błonnik i są niskokaloryczne.

W naszych sklepach najczęściej można spotkać szparagi białe i zielone.
Jak je przyrządzić?

Szparagi białe obiera się od góry, tuż pod główką, odcinając zdrewniałe końce (najlepiej zginając je). Nie marnuj odpadków tylko gotuj je dłużej oddziel zdewniałe części, a resztę wykorzystaj do zupy lub sosu. Szparagów zielonych prawie wcale się nie obiera delikatnie zgina, wtedy się łamią i tę część wykorzystujemy do przyrządzenia zaplanowanego dania, a z pozostałą robimy tak jak ze szparagami białymi.
Najlepiej gotować je związane i pionowo ustawione w naczyniu, w lekko osolonym wrzątku około 15-20 min. Białe szpargi gotuje się trochęe dłużej niż zielone.


Zapiekane szparagi z żółtym sosem:

Składniki:
  • Pęczek zielonych szparagów
  • Opakowanie szynki parmeńskiej lub boczku
  • Łyżeczka oliwy
  • Sól i pieprz
Szparagi obwijamy szynką parmeńską lub boczkiem. Układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, skrapiamy delikatnie oliwą, solimy, pieprzymy i zapiekamy około 15 min. w temp. 190 stopni.

Składniki na sos:
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka parmezanu
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Sól i pieprz
Jak to zrobić?

Do garnka na parze dodajemy żółtko i mleko delikalnie wszystko ubijamy aż sos zgęstnieje, wtedy dalej ubijając dodajemy pozostałe składniki.

Moja rada:
Sos najlepiej przyrządzić tuż przed podaniem





















18 komentarzy:

  1. Wygląda na lekkie i pyszne danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię szparagi i nawet dzisiaj jadłam z bułką tartą przysmażoną na maśle.Muszę spróbować zapiekane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam miec gości w najbliższa niedzielę wczesnym popołudniem, dałas mi wspaniały pomysł na efektowne i pyszne danie, super wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zielonych dobrze odłam zdrewniałe końcówki, reszta na pewno wyjdzie :)

      Usuń
  4. Szparagi są dla mnie tajemnicą. Nie miałam wielu okazji do tego by ich spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja muszę się przyznać, że nigdy nie próbowałam :P. W końcu muszę je kupić :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam, choć słyszałam i nich wiele dobrego;)
    Moze skorzystam z Twojego pomysłu ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie przyrządzałam szparagów, choć mam wielką chęć. po prostu nie jestem pewna, jak powinny być przyrządzone - jak smakować...

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie wczoraj przyglądałam się im w sklepie i postanowiłam znaleźć jakiś przepis, a tu proszę, bez szukania -:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak zapieczone szparagi smakują bosko!
    Wczoraj też kupiłam pęczek i szukam inspiracji...

    OdpowiedzUsuń
  10. Lekkie i smaczne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Szukałam dobrego przepisu i mam...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  12. mm jaki pysznsoci;) musze wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zawsze z masełkiem jadam, czas zrobić zapiekane. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wiesz, ze ja nigdy nie jadłam szparagów?
    chyba czas to zmienic...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)