Chyba gdzieś tam we mnie jest
zakorzeniona śląska dusza, która wynosi z domu to, że nie marnuje się jedzenia
i prawie wszystko się wykorzystuje. Tak
też właśnie zrobiłam, ze szparagami i powstała naprawdę aromatyczna, pyszna
zupa. Zobacz: http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/05/szparagi-biae-i-zielone-green-and-white.html
Zupa szparagowo – ziemniaczana
Składniki
- odłamane, twarde końce białych szparagów
- obrane włókna ze szparagów
- 3-4 ziemniaki
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- ½ szklanki śmietanki 12% z kartonika
- szklanka mleka
- łyżeczka masła
- łyżeczka mąki
- ½ soku z cytryny
- sól do smaku
- gałka muszkatowa
Jak zrobić zupę?
- z wywaru, który pozostał ze
szparagów odlej 2 szklanki do reszty dodaj obrane włókna szparagów i odłamane
końcówki, gotuj 20-30 min.
- do odlanego wywaru dodaj obrane
i pokrojone ziemniak,i cebule i czosnek, gotuj do miękkości około 15 min. a następnie zmiksuj w blenderze
- do garnka dodaj łyżeczkę masła i kiedy się rozpuści dodaj mąkę, wymieszaj i
ciągle mieszając dolewaj mleko, do całości dodaj zmiksowane ziemniaki z cebulą i
czosnkiem, wymieszaj
- zmiksuj w blenderze ugotowane części
szparagów, przelej je przez sitko i połącz z kremem z ziemniaków
- do zupy dodaj gałkę muszkatową ,
śmietankę, sól do smaku, sok z cytryny i
zagotuj
Moja rada:
- zostaw jeden ugotowany szparag i
pokrój go w cienkie plasterki do zupy
- możesz dodaj również kilka
grzanek
- jeśli jest taka potrzeba możesz dodać więcej mleka lub wody
- jeśli chcesz mieć bardzo dietetyczną zupę zamiast śmietanki dodaj mleko
robię taką tyle, że bez cebuli, raz przynajmniej w roku, w maju, po prostu musi być na moim stole:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szparagi
OdpowiedzUsuńjeszcze takiej nie robiłam ale mam wielką ochotę na taką zupę :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Ja też jeszcze takiej nie przygotowałam. Na pewno jest przepyszna. Miłego weekendu. Buziaki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi, niestety w Paragwaju po prostu ich nie ma... :-(
OdpowiedzUsuńKochana cudna zupka ,robie podobnie tez wykorzystuje do cna wszystko:) a nie marnowanie produktow i zywnosci jest zaleta i dowodem na gospodarnosc kucharza.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmusze przynac ze wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńco ja bym nie zrobila by zjesc taka zupke !!!! Czuje nostalgie do szparagow !
OdpowiedzUsuńTeż mam na dzisiaj taką pyszną zupę.Szparagi i truskawki,to aktualnie moje ulubione jedzenie.
OdpowiedzUsuńNarobiłaś nam ochoty na szparagi! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
இڿڰۣ-- இڿڰۣ--இڿڰۣ-- இڿڰۣ--
OdpowiedzUsuń♥... Dzień piękny, pogodny .
♥... Słońce świeci na niebie .
♥... A ja wraz z tym słoneczkiem
♥... Ślę uśmiechy dla Ciebie.
♥... Serdecznie Cię pozdrawiam
♥... i dobry humorek zostawiam.
இڿڰۣ-- இڿڰۣ--இڿڰۣ-- இڿڰۣ--
________ (¯`:´¯)⋰⋰⋰⋰⋰⋰
Wygląda pycha, aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńBuziaczki kochana
Musi być pyszna:):)
OdpowiedzUsuń