piątek, 9 maja 2014

Tort czekoladowo - bezowy - Chocolate & meringue cake








     Ten tort to prawdziwa rozpusta i uczta niebiańska. Cóż może być bardziej kuszącego niż francuskie ciasto czekoladowe, lekka jak chmurka beza połączona  delikatną śmietaną i owocami. Przy tym torcie w żadnym wypadku nie liczy się kalorii, bowiem robi się go tylko na szczególne okazje i nic nie może popsuć tych chwil. Zjadając kolejny smakowity kęs delektuj się chwilą i przyjmij zasadę: O kaloriach pomyślę jutro.
     W zasadzie tort nie jest trudny do zrobienia tylko czasochłonny, więc żeby nie spędzić za dużo czasu w kuchni to zaplanuj sobie inne działania, a ciasto rób "na raty".



Składniki na czekoladowy spód:
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • 50 ml brandy (niekoniecznie)
  • 2 płaskie łyżki mąki

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo: 
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 % 
  • 1 i 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych owoców,  2-3 łyżki cukru, 1/2 szklanki wody łyżeczka mąki i łyżeczka mąki ziemniaczanej (można to zastąpić słoikiem konfitury wiśniowej
  • 1/2 szklanki borówek amerykańskich lub innych owoców

Jak zrobić tort?

- ubij białka na sztywną pianę i dodawaj po łyżce cukier, ubijaj tak długo aż piana będzie miała szklistą konsystencję
- na koniec dodaj do piany mąkę i brandy
- w gorącej kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło, kiedy całość lekko przestygnie dodawaj po jednym żółtku ciągle mieszając łyżką, masa powinna mieć aksamitną konsystencję
- do piany z białek dodawaj po łyżce masy czekoladowej, lekko mieszaj unosząc pianę
- przełóż masę do natłuszczonej formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz około 35-40 min.
- po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia
- zrób bezę: ubij sztywno białka, pod koniec dodawaj partiami cukier i ubijaj aż masa będzie szklista
- na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny
- masę bezową podziel na dwie części i rozłóż ją na narysowane na pergaminie koła wielkości tortownicy w której piekł się spód czekoladowy
- włóż bezę do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 5 min., następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 10 min., następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz a raczej susz bezę przez około 50 - 60 min.
- wyjmij bezy z piekarnika, odwróć i zdejmij papier, pozostaw do ostygnięcia
- te dwie czynności najlepiej zrobić dzień wcześniej
- zagotuj owoce i cukier, lekko je zmiksuj blenderem, dodaj rozpuszczone w 3-4 łyżkach wody obydwie mąki, dodaj do gotującej się masy owocowej i ponownie zagotuj, pozostaw do ostygnięcia
- włóż czekoladowy spód do formy rozsmaruj na nim masę owocową
- ubij na sztywna pianę kremówkę
niewielką ilość śmietany rozsmaruj na masie owocowej, połóż jedną bezę
- na bezę wyłóż resztę ubitej śmietany, rozsyp 1/2 szklanki borówek i połóż drugą bezę
- pozostaw ciasto na kilka godzin w lodówce 
- wyjmij ciasto z formy i udekoruj wg uznania


Moja rada:

- zamiast masy owocowej możesz zastosować dobrej jakości konfiturę, najlepiej wiśniową
- ilość podanych składników najlepiej robić w tortownicy o średnicy  26 -28 cm, jeśli będzie mniejsza to tort będzie wyższy










     Prawda, że to nie jest trudne ciasto? Wymaga jednak trochę czasu. Ja go nie mam za wiele więc pracę rozkładam najczęściej na dwa dni, lub część robię rano, a kończę wieczorem. Robiąc jednak ciasto trzeba pamiętać aby je "dopieścić" i poświęcić mu trochę czasu, inaczej nie wyjdzie. Takie już są ciasta;)






21 komentarzy:

  1. mi przyjdzie piec coś na urodziny mojej 6-ciolatki już w najbliższą niedzielę, ale chyba na takie arcydzieło się nie odważę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie ..;)
    pozdrawiam woman-with-class.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny i jak apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. chciałabym zobaczyć taki tort na swoim stole! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejne mistrzostwo świata kulinarne. Ach, ślinka leci. Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam torty! Twój wygląda tak cudownie, ze na pewno spróbuję wyprodukować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Tort pierwsza klasa - palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Boski. wygląda pycha!!!:):):)
    buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  9. Same pyszności, wyszło super, pięknie udekorowany...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  10. wow, właśnie jestem po obiedzie i taki deser byłby znakomity!!! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie wygląda, szkoda, że ekran przeszkadza, by ukroić sobie kawałek! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. No wygląda przepysznie aż kiedyś wypróbuję ;d

    www.kataszyyna.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda wspaniale i niewątpliwie tak też smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj, trzeba mieć fantazję, żeby zrobić takie dzieło! Na początku, patrząc na małe zdjęcie, myślałam, że to tort na słono z łososiem i oliwkami!

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękny i wygląda na pyszny:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)