Z młodych ziemniaków można wyczarować wiele dań. Skłaniam się w kierunku prostoty i minimalizmu. Młode ziemniaki, kilka składników i danie gotowe. Przez przypadek powstało drugie danie, bowiem staram się wszystko w kuchni wykorzystywać.
Faszerowane ziemniaki
Składniki:
- kilka ziemniaków (4-5 szt.)
- 1 żółtko
- 2-3 różyczki kalafiora
- 2-3 gałązki bazylii
- kopiasta łyżka sera feta
- płaska łyżka kuskusu
- sól i pieprz do smaku
Jak to zrobić?
- obrane ziemniaki przekrój na połowę i ugotuj na półmiękko (około 8-10 min.), lekko przestudź
- ugotuj różyczki kalafiora, rozgnieć je widelcem, dodaj jajko, posiekane zioła, ser feta, kuskus , dopraw solą i pieprzem
- z każdego ziemniaka zetnij lekko czubek (aby mógł stać), wydrąż
- napełnij każdego ziemniaka przygotowaną masą
- wysmaruj naczynie i wysyp bułka tartą
- ułóż w naczyniu napełnione ziemniaki, przykryj folią i włóż do nagrzanego do do 180 stopni piekarnika
- zapiekaj pod przykryciem 15 - 20 min.
- podaj z sosem jogurtowo - ziołowym
Moja rada:
- ziemniaki w piekarniku koniecznie nakryj, inaczej za bardzo wyschną
- ziemniaki w tej formie nadają się również na grilla, musisz jednak każdy oddzielnie owinąć folią lub ułożyć na tacce i szczelnie "zapakować"
Moja rada:
- ziemniaki w piekarniku koniecznie nakryj, inaczej za bardzo wyschną
- ziemniaki w tej formie nadają się również na grilla, musisz jednak każdy oddzielnie owinąć folią lub ułożyć na tacce i szczelnie "zapakować"
Sos jogurtowo - ziołowy
Składniki:
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu
- 1/2 ogórka
- 2-3 gałązki bazylii
- sól i pieprz
Jak zrobić dip?
- utrzyj na tarce lub bardzo drobno posiekaj ogórek, lekko go posól i odstaw na 15 min.
- odsącz ogórek, posiekaj zioła, dodaj jogurt, sól i pieprz, wymieszaj
ogórkowo - ziołowy dip |
Zostało mi trochę farszu i kulki ziemniaków z wydrążenia i to zainspirowało mnie do do zrobienia małych placków z wykorzystaniem tego samego dipu.
Jak to zrobić?
- zetrzyj pozostałe ziemniaki na tarce lub rozgnieć widelcem
- dodaj jeszcze kawałek fety i 1-2 gałązki posiekanej bazylii, wymieszaj
- formuj małe placki, obtaczaj lekko w bułce tartej i kładź na gorący olej
- smaż z każdej strony na złocisty kolor
- usmażone placki kładź na ręczniku papierowym
- pokrój pomidor w plastry i kładź na nich odsączone z tłuszczu placki
- podawaj z dipem jogurtowym
Moja rada:
- placki możesz podać na ciepło oraz na zimno
- uważaj z dodawaniem soli bowiem feta jest słona
kładź smażone placki na ręczniku papierowym, doskonale wchłania tłuszcz |
Wszystko ekstra! Właśnie gdybałam sobie o wege dodatku na grilla i te faszerowane ziemniaki to wspaniały pomysł! Dzięki :)
OdpowiedzUsuńAvo , Ty jesteś niesamowita. Fantastyczne dania i pomysły i wszystko wykorzystane do ostatniej okruszki. Miłego weekendu. Pozdrawiam Cię serdecznie.
OdpowiedzUsuńlooks like so delicious
OdpowiedzUsuńTak sporządzonych ziemniaków jeszcze nie miałem okazji próbować. Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńsuper smaczny pomysł na ziemniaczki :-)
OdpowiedzUsuń...bo drogą przypadku często powstają najciekawsze i najbardziej udane przepisy :))
OdpowiedzUsuńzachęcająco wyglądają, muszę kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńte ziemniaczki wyglądają bosko :)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nie kupuję młodych ziemniaków, ale narobiłaś mi apetytu i chyba się złamię :))
OdpowiedzUsuńJak bym podała gościom Twoje danka to bym niesamowite wrażenie na nich zrobiła - wszystko wygląda świetnie !
OdpowiedzUsuńBardzo podobają mi się Twoje pomysły na takie przepisy, jak ten. Świetnie pomyślane, przygotowane i podane. Extra smakowicie i elegancko :)
OdpowiedzUsuńale to musi być pyszne! idę jeść kolacje ;)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
To danie wzbudziło mój apetyt. W najbliższych dniach przetestuję i poczęstuję rodzinę. Wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie i...czuje już jak to smakuje...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńHmmm, myslę, ze to cos co bardzo posmakowałoby memu mężowi... :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowane ziemniaczki, a Twój przepis jest bardzo smakowity!!!Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńPyszności, cudowności, a boczków przybywa, przynajmniej mnie!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite te placuszki z fetą.
OdpowiedzUsuń