sobota, 31 maja 2014

Faszerowane ziemniaki - Stuffed potatoes







     Z młodych ziemniaków można wyczarować wiele dań. Skłaniam się w kierunku prostoty i minimalizmu. Młode ziemniaki, kilka składników i danie gotowe. Przez przypadek powstało drugie danie, bowiem staram się wszystko w kuchni wykorzystywać.


Faszerowane ziemniaki

Składniki:

  • kilka ziemniaków (4-5 szt.)
  • 1 żółtko
  • 2-3 różyczki kalafiora
  • 2-3 gałązki bazylii
  • kopiasta łyżka sera feta
  • płaska łyżka kuskusu
  • sól i pieprz do smaku

Jak to zrobić?

- obrane ziemniaki przekrój na połowę i ugotuj na półmiękko (około 8-10 min.), lekko przestudź
- ugotuj różyczki kalafiora, rozgnieć je widelcem, dodaj jajko, posiekane zioła, ser feta, kuskus , dopraw solą i pieprzem
- z każdego ziemniaka zetnij lekko czubek (aby mógł stać), wydrąż 
- napełnij każdego ziemniaka przygotowaną masą
- wysmaruj naczynie i wysyp bułka tartą
- ułóż w naczyniu napełnione ziemniaki, przykryj folią i włóż do nagrzanego do do 180 stopni piekarnika
- zapiekaj pod przykryciem 15 - 20 min.
- podaj z sosem jogurtowo - ziołowym


Moja rada:

- ziemniaki w piekarniku koniecznie nakryj, inaczej za bardzo wyschną
- ziemniaki w tej formie nadają się również na grilla, musisz jednak każdy oddzielnie owinąć folią lub ułożyć na  tacce i szczelnie "zapakować"


Sos jogurtowo - ziołowy

Składniki:
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu
  • 1/2 ogórka
  • 2-3 gałązki bazylii
  • sól i pieprz

Jak zrobić dip?

- utrzyj na tarce lub bardzo drobno posiekaj ogórek, lekko go posól i odstaw na 15 min.
- odsącz ogórek, posiekaj zioła, dodaj jogurt, sól i pieprz, wymieszaj
















ogórkowo - ziołowy dip


   Zostało mi trochę farszu i kulki ziemniaków z wydrążenia i to zainspirowało mnie do do zrobienia małych placków z wykorzystaniem tego samego dipu.


Jak to zrobić?

- zetrzyj pozostałe ziemniaki na tarce lub rozgnieć widelcem
- dodaj jeszcze kawałek fety i 1-2 gałązki posiekanej bazylii, wymieszaj
- formuj małe placki, obtaczaj lekko w bułce tartej i kładź na gorący olej
- smaż z każdej strony na złocisty kolor
- usmażone placki kładź na ręczniku papierowym
- pokrój pomidor w plastry i kładź na nich odsączone z tłuszczu placki
- podawaj z dipem jogurtowym


Moja rada:

- placki możesz podać na ciepło oraz na zimno
- uważaj z dodawaniem soli bowiem feta jest słona




kładź smażone placki na ręczniku papierowym, doskonale wchłania tłuszcz











       To danie było u mnie wczoraj, a dzisiaj życzę Wam udanej, pełnej wrażeń soboty, najlepiej spędzonej na sportowo :)




18 komentarzy:

  1. Wszystko ekstra! Właśnie gdybałam sobie o wege dodatku na grilla i te faszerowane ziemniaki to wspaniały pomysł! Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Avo , Ty jesteś niesamowita. Fantastyczne dania i pomysły i wszystko wykorzystane do ostatniej okruszki. Miłego weekendu. Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak sporządzonych ziemniaków jeszcze nie miałem okazji próbować. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super smaczny pomysł na ziemniaczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ...bo drogą przypadku często powstają najciekawsze i najbardziej udane przepisy :))

    OdpowiedzUsuń
  6. zachęcająco wyglądają, muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. te ziemniaczki wyglądają bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja jeszcze nie kupuję młodych ziemniaków, ale narobiłaś mi apetytu i chyba się złamię :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak bym podała gościom Twoje danka to bym niesamowite wrażenie na nich zrobiła - wszystko wygląda świetnie !

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo podobają mi się Twoje pomysły na takie przepisy, jak ten. Świetnie pomyślane, przygotowane i podane. Extra smakowicie i elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale to musi być pyszne! idę jeść kolacje ;)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. To danie wzbudziło mój apetyt. W najbliższych dniach przetestuję i poczęstuję rodzinę. Wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bajecznie i...czuje już jak to smakuje...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  14. Hmmm, myslę, ze to cos co bardzo posmakowałoby memu mężowi... :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam faszerowane ziemniaczki, a Twój przepis jest bardzo smakowity!!!Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszności, cudowności, a boczków przybywa, przynajmniej mnie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo smakowite te placuszki z fetą.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)