Soczewica, jarmuż, i inne warzywa - samo zdrowie. Mało kalorii i smak złocistej jesieni. Z soczewicą naprawdę można poszaleć w kuchni. Najbardziej lubię czerwoną. Szybko można ją ugotować i jest pyszna pod każda postacią. Dodatek jarmużu to pewna odmiana, a ileż w nim witamin.
Zupa z soczewicy i jarmużu
Składniki:
- szklanka czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 1/2 lub mały seler
- 1 marchew
- 3 - 4 liście jarmużu
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- puszka krojonych pomidorów
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól i pieprz
- łyżka oliwy
Jak zrobić zupę?
- pokrój marchew w plastry, cebulę w piórka, a seler zetrzyj na tarce z grubymi oczkami
- dodaj do garnka łyżkę oliwy, dodaj warzywa i zeszklij wszystko około 3-4 min.
- zalej warzywa wodą, około 2 litry, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i gotuj na wolnym ogniu 15 min.
- wypłucz dobrze soczewicę, dodaj do zupy i gotuj 10-15 min.
- jarmuż podziel na mniejsze części, dodaj do zupy, gotuj 5 min.
- dodaj pomidory i przecier, dopraw solą i pieprzem, gotuj na wolnym ogniu 5 - 10 min.
W ostatni weekend robiłam zupę z soczewicy, ale zielonej. Trochę mi się jej smak kojarzył z grochową. Czerwonej jeszcze nie miałam, podobnie jak jarmużu :)
OdpowiedzUsuńSoczewica u mnie na topie, ale w takiej konfiguracji jeszcze nie próbowałam. Do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić tę Twoja zupę z soczewicy :)
OdpowiedzUsuńohh jummy !!
OdpowiedzUsuńgreat post
i tried it
kisses
www.thechicmode.com
Powiem, że zupa ta to dla mnie wyzwanie ponieważ nie poznałam nigdy jej smaku oraz nie przyrządzałam takiej.
OdpowiedzUsuńmmm uwielbiam Pani bloga ;) super danie ;)
OdpowiedzUsuńhttp://xiness.blogspot.com/
Jeszcze nie robiłam nigdy zupy z soczewicy, ale chętnie wypróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuńAvo, właśnie zareklamowałam tę zupkę mężowi. Gotujemy ją w niedzielę zamiast rosołu, który też bardzo lubimy. Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńciekawie sie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na soczewicową przywiozłam z Egiptu , od tego czasu regularnie , zwłaszcza zimą serwuję ją na moj stół .
OdpowiedzUsuńAle przyznał się ze niewiem co to jarmuż ;) jak dojdę wypróbuje twój sposób :)
Mniam, mniam uwielbiam soczewicę, jutro gotuję taką zupę ♥
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa ta zupa, wygląda wspaniale :) Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńZupa pełna ciepła i energii :)
OdpowiedzUsuńJutro serwuje taka zupe,dzieki:))
OdpowiedzUsuńjestem na taaaaaaaaaaaaak! <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam soczewicę, to moje odkrycie zeszłego roku :)
OdpowiedzUsuńtakiej nigdy nie jadłam, musi być zdrowa :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Nabrałam na nią ochoty. Chętnie ją jutro zrobię. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale, czekamy na zaproszenie na takie pyszności;*
OdpowiedzUsuńZapraszam, uwielbiam gości:)
UsuńNo proszę, a ostatnio słyszałam gdzieś o jarmużu i się zastanawiałam, co z niego można zrobić.
OdpowiedzUsuń