piątek, 31 stycznia 2014

Zupa z soczewicy i jarmużu - Kale and Lentil Soup








       Soczewica, jarmuż, i inne warzywa - samo zdrowie. Mało kalorii i smak złocistej jesieni. Z soczewicą naprawdę można poszaleć w kuchni. Najbardziej lubię czerwoną. Szybko można ją ugotować i jest pyszna pod każda postacią. Dodatek jarmużu to pewna odmiana, a ileż w nim witamin.


Zupa z soczewicy i jarmużu


Składniki:
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1/2 lub mały seler
  • 1 marchew
  • 3 - 4 liście jarmużu
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz
  • łyżka oliwy

Jak zrobić zupę?

- pokrój marchew w plastry, cebulę w piórka, a seler zetrzyj na tarce z grubymi oczkami
- dodaj do garnka łyżkę oliwy, dodaj warzywa i zeszklij wszystko około 3-4 min. 
- zalej warzywa wodą, około 2 litry, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i gotuj na wolnym ogniu 15 min.
- wypłucz dobrze soczewicę, dodaj do zupy i gotuj 10-15 min.
- jarmuż podziel na mniejsze części, dodaj do zupy, gotuj 5 min.
- dodaj pomidory i przecier, dopraw solą i pieprzem, gotuj na wolnym ogniu 5 - 10 min.
















21 komentarzy:

  1. W ostatni weekend robiłam zupę z soczewicy, ale zielonej. Trochę mi się jej smak kojarzył z grochową. Czerwonej jeszcze nie miałam, podobnie jak jarmużu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Soczewica u mnie na topie, ale w takiej konfiguracji jeszcze nie próbowałam. Do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę zrobić tę Twoja zupę z soczewicy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ohh jummy !!
    great post

    i tried it

    kisses

    www.thechicmode.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Powiem, że zupa ta to dla mnie wyzwanie ponieważ nie poznałam nigdy jej smaku oraz nie przyrządzałam takiej.

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm uwielbiam Pani bloga ;) super danie ;)

    http://xiness.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie robiłam nigdy zupy z soczewicy, ale chętnie wypróbuję ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Avo, właśnie zareklamowałam tę zupkę mężowi. Gotujemy ją w niedzielę zamiast rosołu, który też bardzo lubimy. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis na soczewicową przywiozłam z Egiptu , od tego czasu regularnie , zwłaszcza zimą serwuję ją na moj stół .
    Ale przyznał się ze niewiem co to jarmuż ;) jak dojdę wypróbuje twój sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, mniam uwielbiam soczewicę, jutro gotuję taką zupę ♥

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawa ta zupa, wygląda wspaniale :) Muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zupa pełna ciepła i energii :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jutro serwuje taka zupe,dzieki:))

    OdpowiedzUsuń
  14. jestem na taaaaaaaaaaaaak! <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam soczewicę, to moje odkrycie zeszłego roku :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super przepis. Nabrałam na nią ochoty. Chętnie ją jutro zrobię. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda wspaniale, czekamy na zaproszenie na takie pyszności;*

    OdpowiedzUsuń
  18. No proszę, a ostatnio słyszałam gdzieś o jarmużu i się zastanawiałam, co z niego można zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)