Delikatna jak chmurka tarta na spokojny i miły weekend, może zadowolić najbardziej wybrednych. Przeplata się w niej aromat i kwaśność cytryny z delikatną jak chmurka bezą. Kto raz spróbuje tego ciasta zakocha się w nim i będzie tęsknił za delikatnością, aromatem i całym bukietem łączących się w niebiańską całość smaków. Nie wiem ile kalorii może mieć taki kawałek, ale pogoda w dalszym ciągu jest sprzyjająca na szybki spacer, marsz czy też umiarkowany bieg. W ostateczności pozostaje jeszcze sprzęt domowy, który jest odporny na wszystkie anomalia pogodowe. Tak więc słuchawki z ulubioną muzyką lub angielskim na uszy i bieg po zdrowie. W nagrodę przy rozpalonym kominku i pachnącej kawie, tarta pod śnieżną pierzynką.
Cytrynowa tarta z bezą
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki (niepełna szklanka)
- 3 płaskie łyżki cukru
- 100 g masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Jak zrobić ciasto?
- wsyp do miski suche składniki i posiekaj je z masłem
- dodaj żółtko i wyrabiaj aż utworzy się jednolite ciasto ( ja wyrabiam wszystko robotem i kiedy powstaną grudki formuję jednolitą kulę)
- zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na przynajmniej 30 min.
- wysmaruj masłem formę do tarty i wysyp ją bułką tartą
- rozwałkuj ciasto, włóż do formy, wyrównaj brzegi, zrób widelcem kilka dziurek i podpiecz ciasto około 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Moja rada:
- ciasto możesz rozwałkować najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii lub też wylepić bezpośrednio formę
Składniki na cytrynowy krem:
- 2 cytryny (sok i skórka)
- sok z 2 mandarynek
- 3 łyżki cukru
- 130 ml wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
Jak zrobić krem?
- wyszoruj i sparz wrzątkiem cytryny
- zetrzyj z cytryn skórkę i wyciśnij sok
- wlej sok z cytry i z mandarynek do garnka, dodaj cukier i podgrzewaj
- wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą, dodaj do gotującego się soku skórkę z pomarańczy i wlej mąkę ziemniaczaną z wodą, mieszaj energicznie aż wszystko zgęstnieje
- dodaj masło, wymieszaj
- dodawaj żółtka i jako ciągle energicznie mieszaj
- masa powinna być gęsta i błyszcząca, jeśli nie to ją trochę podgrzej
- wylej masę na podpieczone ciasto, nakryj folią
Przy robieniu ciasta i kremu zostaną ci białka i z tego zrób bezę
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 200 g cukru (niepełna szklanka)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Jak zrobić bezę?
- dodaj sól do białek i ubij sztywną pianę
- dodaj cukier i ubijaj aż masa będzie lśniąca i szklista (około 10 min.)
- dodaj mąkę ziemniaczną i jeszcze krótko ubijaj
- dodaj mąkę ziemniaczną i jeszcze krótko ubijaj
- wyłóż bezę na krem cytrynowy
- włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 20-25 min.
- Ciasto można podawać na ciepło lub na zimno
Ależ mam ochotę!!! :)
OdpowiedzUsuńja bym jeszcze proponował lampkę słodkiego wina i można przetrwać zimę hihi
Usuńrewelacyjna tarta Ci wyszła, też kiedyś robiłam taką jest bardzo smaczna:)
OdpowiedzUsuńAvo, ale pysznie wygląda. Proszę o jeden kawałek... Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńDla Ciebie z przyjemnością Basiu!!!
Usuńmuszę spróbować ! wygląda przecudnie :) pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńo raju....jakie to pyszne musi byc!
OdpowiedzUsuńjuz widziałam taką tartę, tylko ze na tamtej było aby podgrzewać (? ) ja - krem- w mikrofali...
OdpowiedzUsuńfoodporn od rana (przynajmniej dla mnie jest rano) ;)
OdpowiedzUsuńZnowu pyszności, pięknie wygląda, mi niestety trochę bezy nie wychodzą, Twoja wygląda świetnie ♥
OdpowiedzUsuńNie , nie wyprobuje ;) skoro uzależnienia od smaku ;))
OdpowiedzUsuńTo nie dla mnie i dla moich kg ...
Choć wyglada fantastycznie ;))
kusząca wizja weekendowego ciasta:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńCOś dla mojej Mamy, ona kocha wszystko z bezą :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, aż ślinka cieknie.:)
OdpowiedzUsuńTak wiec jutro, czyli w niedziele robie Twoja tarte..napewno sie uda..a Twoja wyglada tak smakowicie ze juz mi slinka leci.)
OdpowiedzUsuńJak Ci super wyszedł,mozna zjeść zdjecie:))
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńo rany to wygląda niebiańsko a smakuje pewnie zjawiskowo..!
OdpowiedzUsuńTarta wygląda tak smakowicie... Pewnie smakowała niebiańsko:) Musze ją zrobic.:Ściskam kochana
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i kusząco, aż zrobiłam się głodna, tylko chyba nie wypada jeść o tej godzinie :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
http://mania1269.blogspot.com/
https://www.facebook.com/maniamariola?ref=hl
Wygląda tak pięknie, że aż ślinotoku dostałam.
OdpowiedzUsuńRobię szarlotkę z taką bezą...teraz tylko dla mojego M.....popzdrawiam...
OdpowiedzUsuńJa też robię szarlotkę z bezą i pochłania ją cała rodzina :)
UsuńDo porannej kawy, jak znalazł.
OdpowiedzUsuńAbsolutnie apetyczne! :D
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńWspaniale i pięknie wygląda!Gratuluję:)
OdpowiedzUsuńMniam!! Uwielbiam cytrynową tarte!!
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńTarta super wygląda i chciałabym ją upiec, więc mam jedno techniczne pytanie: po co jest ta mąka ziemniaczana w składzie bezy, bo nigdzie jej nie użyłaś? czy to błąd, czy ją się sypie do bezy, np. z cukrem?
Pozdrawiam, Hania
Dziękuję Ci, że na to zwróciłaś uwagę, już poprawiłam. Mąką ziemniaczna jest po to ąby beza zachowała konsystencję i nie opadała. Robiłam to ciasto wielokrotnie i było to dla mnie tak oczywiste, że zapomniałam napisać, dziękuję Ci.
UsuńTo ja bardzo dziękuję za reakcję i super przepis.
UsuńPozdrawiam,
Hania
Mmm...uwielbiam cytrynowe ciasta! A to Twoje cudo musi być przepyszne!! Muszę spróbować zrobić!:) Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńOj kocham te tartę! Połączenie słodkiego z kwaśnym - ideał :)
OdpowiedzUsuńNie oparłam się pokusie i zrobiłam dzisiaj tą tartę jako że koleżanka miała mnie nawiedzić :) Krem jest przepyszny! Ale beza mi opadła :/ A mąkę ziemniaczaną dodalam..Ale tartai tak wyszła pyszna! :)
OdpowiedzUsuńMoże za krótko ubijałaś, beza musi być prawie szklista. Nigdy mi się to nie zdarzyło.
UsuńSok z mandarynek, czy lepiej z pomarańczy ?
OdpowiedzUsuńTo nie ma znaczenia, jaki wolisz smak :)
Usuń