sobota, 25 stycznia 2014

Cytrynowa tarta z bezą- Lemon tart with meringue





   

       Delikatna jak chmurka tarta na spokojny i miły weekend, może zadowolić najbardziej wybrednych. Przeplata się w niej aromat i kwaśność cytryny z delikatną jak chmurka bezą. Kto raz spróbuje tego ciasta zakocha się w nim i będzie tęsknił za delikatnością, aromatem i całym bukietem łączących się w niebiańską całość smaków. Nie wiem ile kalorii może mieć taki kawałek, ale pogoda w dalszym ciągu jest sprzyjająca na szybki spacer, marsz czy też umiarkowany bieg. W ostateczności pozostaje jeszcze sprzęt domowy, który jest odporny na wszystkie anomalia pogodowe. Tak więc słuchawki z ulubioną muzyką lub angielskim na uszy i bieg po zdrowie. W nagrodę przy rozpalonym kominku i pachnącej kawie, tarta pod śnieżną pierzynką.


Cytrynowa tarta z bezą

Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki (niepełna szklanka)
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Jak zrobić ciasto?

- wsyp do miski suche składniki i posiekaj je z masłem
- dodaj żółtko i wyrabiaj aż utworzy się jednolite ciasto ( ja wyrabiam wszystko robotem i kiedy powstaną grudki formuję jednolitą kulę)
- zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na przynajmniej 30 min.
- wysmaruj masłem formę do tarty i wysyp ją bułką tartą
- rozwałkuj ciasto, włóż do formy, wyrównaj brzegi, zrób widelcem kilka dziurek i podpiecz ciasto około 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni


Moja rada:

- ciasto możesz rozwałkować najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii lub też wylepić bezpośrednio formę









Składniki na cytrynowy krem:
  • 2 cytryny (sok i skórka)
  • sok z 2 mandarynek
  • 3 łyżki cukru
  • 130 ml wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła 
  • 3 żółtka
  • 1 jajko

Jak zrobić krem?

- wyszoruj i sparz wrzątkiem cytryny
- zetrzyj z cytryn skórkę i wyciśnij sok
- wlej sok z cytry i z mandarynek do garnka, dodaj cukier i podgrzewaj
- wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą, dodaj do gotującego się soku skórkę z pomarańczy i wlej mąkę ziemniaczaną z wodą, mieszaj energicznie aż wszystko zgęstnieje
- dodaj masło, wymieszaj
- dodawaj żółtka i jako ciągle energicznie mieszaj
- masa powinna być gęsta i błyszcząca, jeśli nie to ją trochę podgrzej
- wylej masę na podpieczone ciasto, nakryj folią








Przy robieniu ciasta i kremu zostaną ci białka i z tego zrób bezę

Składniki na bezę:
  • 4 białka
  • 200 g cukru (niepełna szklanka)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Jak zrobić bezę?
- dodaj sól do białek i ubij sztywną pianę
- dodaj cukier i ubijaj aż masa będzie lśniąca i szklista (około 10 min.)
- dodaj mąkę ziemniaczną i jeszcze krótko ubijaj
- wyłóż bezę na krem cytrynowy
- włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 20-25 min.
- Ciasto można podawać na ciepło lub na zimno











38 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. ja bym jeszcze proponował lampkę słodkiego wina i można przetrwać zimę hihi

      Usuń
  2. rewelacyjna tarta Ci wyszła, też kiedyś robiłam taką jest bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Avo, ale pysznie wygląda. Proszę o jeden kawałek... Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla Ciebie z przyjemnością Basiu!!!

      Usuń
  4. muszę spróbować ! wygląda przecudnie :) pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  5. o raju....jakie to pyszne musi byc!

    OdpowiedzUsuń
  6. juz widziałam taką tartę, tylko ze na tamtej było aby podgrzewać (? ) ja - krem- w mikrofali...

    OdpowiedzUsuń
  7. foodporn od rana (przynajmniej dla mnie jest rano) ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Znowu pyszności, pięknie wygląda, mi niestety trochę bezy nie wychodzą, Twoja wygląda świetnie ♥

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie , nie wyprobuje ;) skoro uzależnienia od smaku ;))
    To nie dla mnie i dla moich kg ...
    Choć wyglada fantastycznie ;))

    OdpowiedzUsuń
  10. kusząca wizja weekendowego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  11. COś dla mojej Mamy, ona kocha wszystko z bezą :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wygląda, aż ślinka cieknie.:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak wiec jutro, czyli w niedziele robie Twoja tarte..napewno sie uda..a Twoja wyglada tak smakowicie ze juz mi slinka leci.)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak Ci super wyszedł,mozna zjeść zdjecie:))

    OdpowiedzUsuń
  15. o rany to wygląda niebiańsko a smakuje pewnie zjawiskowo..!

    OdpowiedzUsuń
  16. Tarta wygląda tak smakowicie... Pewnie smakowała niebiańsko:) Musze ją zrobic.:Ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda wspaniale i kusząco, aż zrobiłam się głodna, tylko chyba nie wypada jeść o tej godzinie :(
    Pozdrawiam.
    http://mania1269.blogspot.com/

    https://www.facebook.com/maniamariola?ref=hl

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda tak pięknie, że aż ślinotoku dostałam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Robię szarlotkę z taką bezą...teraz tylko dla mojego M.....popzdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też robię szarlotkę z bezą i pochłania ją cała rodzina :)

      Usuń
  20. Wspaniale i pięknie wygląda!Gratuluję:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mniam!! Uwielbiam cytrynową tarte!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam!
    Tarta super wygląda i chciałabym ją upiec, więc mam jedno techniczne pytanie: po co jest ta mąka ziemniaczana w składzie bezy, bo nigdzie jej nie użyłaś? czy to błąd, czy ją się sypie do bezy, np. z cukrem?
    Pozdrawiam, Hania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci, że na to zwróciłaś uwagę, już poprawiłam. Mąką ziemniaczna jest po to ąby beza zachowała konsystencję i nie opadała. Robiłam to ciasto wielokrotnie i było to dla mnie tak oczywiste, że zapomniałam napisać, dziękuję Ci.

      Usuń
    2. To ja bardzo dziękuję za reakcję i super przepis.
      Pozdrawiam,
      Hania

      Usuń
  23. Mmm...uwielbiam cytrynowe ciasta! A to Twoje cudo musi być przepyszne!! Muszę spróbować zrobić!:) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  24. Oj kocham te tartę! Połączenie słodkiego z kwaśnym - ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie oparłam się pokusie i zrobiłam dzisiaj tą tartę jako że koleżanka miała mnie nawiedzić :) Krem jest przepyszny! Ale beza mi opadła :/ A mąkę ziemniaczaną dodalam..Ale tartai tak wyszła pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może za krótko ubijałaś, beza musi być prawie szklista. Nigdy mi się to nie zdarzyło.

      Usuń
  26. Sok z mandarynek, czy lepiej z pomarańczy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie ma znaczenia, jaki wolisz smak :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)