Tradycyjne naleśniki robię w proporcji 2:1. Nic nie trzeba ważyć, wystarczy tylko wszystko dobrze zmiksować. Oczywiście jest potrzebne jajko. Dania z naleśników można nazwać wariacjami bez końca, bowiem farsz to niekończące się inspiracje. U mnie zasada przy naleśnikach jest jedna, ciasto musi być bardzo cienkie. Chyba zostało mi to z dzieciństwa. Pamiętam moją babcię, która robiła wręcz przeźroczyste naleśniki, do których nie dodawała mleka tylko wodę. Uwielbiałam je.
Pikantne naleśniki ze szpinakiem
Składniki (około 6-8 naleśników w zależności od patelni):
Jak zrobić naleśniki?
Jak zrobić farsz?
Dip do naleśników:
Jak zrobić dip?
Pikantne naleśniki ze szpinakiem
Składniki (około 6-8 naleśników w zależności od patelni):
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- szczypta soli, pieprzu i suszonej chili
Jak zrobić naleśniki?
- wszystkie składniki zmiksuj lub zblenduj blenderem
- masa powinna być aksamitna bez żadnych grudek
- na dobrze rozgrzaną patelnię, lekko wysmarowaną tłuszczem wlewaj małe porcje, obracaj patelnię aby ciasto się rozlało i było jak najcieńsze
- smaż z każdej strony na złoty kolor 1-2 min.
Farsz do naleśników
Składniki:
- opakowanie świeżego szpinaku
- 1-2 cm papryczki chili
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- gałązka rozmarynu i tymianku
- 1/2 (2 duże łyżki) sera ricotta
- 1/2 soku z limonki
- 1 łyżka oliwy
Jak zrobić farsz?
- posiekaj drobno cebulę, czosnek, papryczkę i zioła, zeszklij wszystko na oliwie, 1-2 min.
- dodaj umyte i osuszone liście szpinaki i duś wszystko mieszając 2-3 min.
- odstaw z ognia, dodaj ricottę sok z 1/2 limonki, sól i pieprz do smaku, wymieszaj
- kładź masę szpinakową na upieczone naleśniki, zroluj ciasto i przekrój na połowę
Dip do naleśników:
Składniki:
- 3-4 łyżki gęstego jogurtu
- gałązka rozmarynu i tymianku
- sól i pieprz
Jak zrobić dip?
- drobno posiekaj zioła
- wymieszaj wszystkie składniki, dosmakuj
- delikatnie polej naleśniki lub podaj dip w oddzielnej miseczce
Moja rada:
- patelnię spryskuję olejem w sprayu
- posyp naleśniki wiórkami limonki, dodają smaku i efektu
Moja rada:
- patelnię spryskuję olejem w sprayu
- posyp naleśniki wiórkami limonki, dodają smaku i efektu
Skoro nie ma śniegu to chociaż jasny akcent w ubiorze :)
wygląda pysznie:) a Ty wyglądasz pięknie, świetny płaszcz:)
OdpowiedzUsuńNiestety nie lubię szpinaku. Wspaniale wyglądasz.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
http://mania1269.blogspot.com/
https://www.facebook.com/maniamariola
Uwielbiam naleśniki i szpinak. Avo ślicznie Ci w jasnym płaszczu. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńRozbroiłaś mnie tym cudem na talerzu!
OdpowiedzUsuńlubie takie nalesniki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki i szpinak. A takie połaczenie,super:))
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki ze szpinakiem, chyba zrobię takie w tym tygodniu, bo mi narobiłaś apetytu ;)
OdpowiedzUsuńmmmmmmm ale apetycznie wyglądają
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie! Tylko zamiast ricotty dodaję błękitny lazur.
OdpowiedzUsuńCzesto zaglądam do Ciebie i podglądam co wkładamy do gara ;)) jesteś kopalnią inspiracji na szpinak i ryby :)) uwielbiam :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zaglądaj czasem i do mnie :))
Ale bym zjadła. I kochana piękna stylizacja. Uściski ślę
OdpowiedzUsuńI do not like spicy foods, but you could try this without the spicy :) I like your coat and boots, you look pretty. But why so serious that look in the first picture?
OdpowiedzUsuńO Ja też lubię cieniutkie ciasto naleśnikowe i masz rację wariacji na temat naleśników nieskończonośc :))
OdpowiedzUsuńCudowny płaszcz !
Pozdrawiam
Nie będę dziękowac hahha, TY również !!Jesteś cudowna i robisz tu świetną robotę :)))Naleśniki już zapisałam :)
OdpowiedzUsuńDobrej i spokojnej Nocki :)
Niewątpliwie smakują wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńNaleśniki lubię w każdej postaci a Ty kochana wyglądasz świetnie, piękny płaszczyk...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńjasny akcent czyli płaszczyk - śliczny; co do naleśników - wreszcie mam przepis na farsz szpinakowy :) a umiesz robić naleśniki gryczane ?
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Uwielbiamy naleśniki, ale ze szpinakiem nie robiłam. Warto to zmienić.
OdpowiedzUsuń