czwartek, 23 stycznia 2014

Pstrąg w galarecie - Trout in aspic






       Ryby w galarecie mają u mnie prostą zasadę, nie mogą mieć ości ani skóry. Wszystko co mieści się w pysznej galarecie jest do jedzenia. Nie znoszę niczego wygrzebywać dlatego ryba musi być starannie obrana. To bardzo dietetyczne danie. Może stanowić przystawkę ale też pyszną kolację z lampką białego wina.


Pstrąg w galarecie z jajami przepiórczymi

Składniki:
  • jeden duży lub dwa mniejsze pstrągi
  • 1 cebula
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • mały seler
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4-5 jaj przepiórczych
  • 1/2 zielonego ogórka

Jak zrobić pstrąga?

- włóż do garnka wypatroszonego i oczyszczonego pstrąga, dodaj cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i sól, zalej wodą, około 1 litra, gotuj 20-25 min.
- do drugiego garnka dodaj obrane warzywa, zalej wodą około 1 litra i gotuj do miękkości, około 30 min.
- wyjmij pstrąga z wywaru, zdejmij skórę, obierz z ości i podziel na spore cząstki
- wyjmij warzywa z wywaru, ostudź
- przecedź przez sito obydwa wywary, połącz i dosmakuj
- odlej 1/2 litra wywaru, dodaj  3 łyżeczki żelatyny, podgrzej tak aby żelatyna się rozpuściła (nie gotuj!)
- ugotuj jaja przepiórcze - 2 min. - obierz ze skorupy i podziel na połowę
- przygotuj naczynie, wlej na dno 1-2 milimetry wywaru z żelatyną, włóż do zamrażarki, kiedy stężeje możesz na nim układać warzywa, jaja i rybę
- z warzyw z wywaru i z ogórka powycinaj fantazyjne wzory
- układaj na dnie naczynia warzywa, cienko pokrojony ogórek, jaja przepiórcze, następnie obraną rybę możesz na koniec dodać jaja i trochę warzyw (jeśli ci zostały)
- zalej wszystko tężejącym wywarem i wstaw do lodówki przynajmniej na 1-2 godziny
- następnie naczynie odwróć, ułóż na liściach sałaty lub wstążkach ogórka i marchewki
- podaj z cytryną lub dipem chrzanowym

Dip chrzanowy:
- wymieszaj 1-2 łyżeczki chrzanu z 3-4 łyżkami śmietany lub jogurtu, dodaj sok z cytryny, posiekany koperek i pieprz, wymieszaj

Moja rada:
- warzywa gotuję oddzielnie aby nie miały aromatu ryby
- jeśli zostanie ci wywar rybno - warzywny możesz go wykorzystać do zrobienia zupy rybnej











26 komentarzy:

  1. fajny przepis...i super fotki,wygląda apetycznie
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Tworzysz małe dzieła sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak to pięknie wygląda. pstrąg to moja ukochana rybka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem jak smakuje ale wygląda mega!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda tak pięknie, że aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada super,kolorowo.Bardzo fajnie wykonany,jestem zachwycona:))

    OdpowiedzUsuń
  7. I pięknie i smacznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi być pyszne. Ja do rybnej galarety dodaję zawsze białe wino.

    OdpowiedzUsuń
  9. raj dla oka:) niesamowicie podany!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam pstrąga, a ten wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jesteś niesamowita, pyszności ♥

    OdpowiedzUsuń
  12. PYCHA! YUMMY!


    xoxo
    monic-dzej.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. ojej jak pięknie wygląda i musi być pycha. Pięknego weekendu kochana

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudownie to udekorowałaś. Uwielbiam ryby w galarecie!!! Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  15. alez mnie ten pstarag kusi..musze go w sobote zrobic..musze...wydaje mi sie niesamowicie smaczny.)

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię pstrąga, a takiego w galarecie nigdy nie jadłam. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

  17. Bardzo ciekawa oprawa pstrąga - świetnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. PYCHOTA!! Pieknie wyglada, tak wiosennie! Super!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)