Ryby w galarecie mają u mnie prostą zasadę, nie mogą mieć ości ani skóry. Wszystko co mieści się w pysznej galarecie jest do jedzenia. Nie znoszę niczego wygrzebywać dlatego ryba musi być starannie obrana. To bardzo dietetyczne danie. Może stanowić przystawkę ale też pyszną kolację z lampką białego wina.
Pstrąg w galarecie z jajami przepiórczymi
Składniki:
- jeden duży lub dwa mniejsze pstrągi
- 1 cebula
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- mały seler
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4-5 jaj przepiórczych
- 1/2 zielonego ogórka
Jak zrobić pstrąga?
- do drugiego garnka dodaj obrane warzywa, zalej wodą około 1 litra i gotuj do miękkości, około 30 min.
- wyjmij pstrąga z wywaru, zdejmij skórę, obierz z ości i podziel na spore cząstki
- wyjmij warzywa z wywaru, ostudź
- przecedź przez sito obydwa wywary, połącz i dosmakuj
- odlej 1/2 litra wywaru, dodaj 3 łyżeczki żelatyny, podgrzej tak aby żelatyna się rozpuściła (nie gotuj!)
- ugotuj jaja przepiórcze - 2 min. - obierz ze skorupy i podziel na połowę
- przygotuj naczynie, wlej na dno 1-2 milimetry wywaru z żelatyną, włóż do zamrażarki, kiedy stężeje możesz na nim układać warzywa, jaja i rybę
- z warzyw z wywaru i z ogórka powycinaj fantazyjne wzory
- układaj na dnie naczynia warzywa, cienko pokrojony ogórek, jaja przepiórcze, następnie obraną rybę możesz na koniec dodać jaja i trochę warzyw (jeśli ci zostały)
- zalej wszystko tężejącym wywarem i wstaw do lodówki przynajmniej na 1-2 godziny
- następnie naczynie odwróć, ułóż na liściach sałaty lub wstążkach ogórka i marchewki
- podaj z cytryną lub dipem chrzanowym
Dip chrzanowy:
- wymieszaj 1-2 łyżeczki chrzanu z 3-4 łyżkami śmietany lub jogurtu, dodaj sok z cytryny, posiekany koperek i pieprz, wymieszaj
Moja rada:
- warzywa gotuję oddzielnie aby nie miały aromatu ryby
- jeśli zostanie ci wywar rybno - warzywny możesz go wykorzystać do zrobienia zupy rybnej
fajny przepis...i super fotki,wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Tworzysz małe dzieła sztuki :)
OdpowiedzUsuńjak to pięknie wygląda. pstrąg to moja ukochana rybka. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie wiem jak smakuje ale wygląda mega!
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńArtystka kulinarna z Ciebie:)
OdpowiedzUsuńZachwycające danie :)
OdpowiedzUsuńjejku, jak kolorowo podany :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rybkę w galarecie :)
OdpowiedzUsuńPerfekcja :)
OdpowiedzUsuńwygląda tak pięknie, że aż szkoda jeść :)
OdpowiedzUsuńWyglada super,kolorowo.Bardzo fajnie wykonany,jestem zachwycona:))
OdpowiedzUsuńI pięknie i smacznie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne. Ja do rybnej galarety dodaję zawsze białe wino.
OdpowiedzUsuńraj dla oka:) niesamowicie podany!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pstrąga, a ten wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńJesteś niesamowita, pyszności ♥
OdpowiedzUsuńBardzo ładna kompozycja. :)
OdpowiedzUsuńPYCHA! YUMMY!
OdpowiedzUsuńxoxo
monic-dzej.blogspot.com
ojej jak pięknie wygląda i musi być pycha. Pięknego weekendu kochana
OdpowiedzUsuńCudownie to udekorowałaś. Uwielbiam ryby w galarecie!!! Pozdrawiam Cię serdecznie.
OdpowiedzUsuńJesteś absolutnie czarodziejką!
OdpowiedzUsuńalez mnie ten pstarag kusi..musze go w sobote zrobic..musze...wydaje mi sie niesamowicie smaczny.)
OdpowiedzUsuńLubię pstrąga, a takiego w galarecie nigdy nie jadłam. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa oprawa pstrąga - świetnie :-)
PYCHOTA!! Pieknie wyglada, tak wiosennie! Super!!
OdpowiedzUsuń