sobota, 30 listopada 2013

Tarta cynamonowy kwiat jabłoni - Cinnamon Apple Tarte








     Tartę można jeść na ciepło i na zimno. Można dodać lody, śmietanę - tylko po co skoro są aromatyczne jabłka. Czujecie ten zapach cynamonu z jabłkami? Tym razem to jednak nie jest szarlotka.


Tarta cynamonowy kwiat jabłoni


Składniki:

Ciasto: 
  • 150 g masła
  • 200 g mąki 
  • 100 g cukru 
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

Cynamonowa glazura:
  • 150 g brązowego cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka masła
Około 1 kg jabłek, sok z jednej cytryny i z 1 mandarynki


Jak to zrobić?

- Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż na 20-30 min. do lodówki
- Wyciśnij sok z cytryny i mandarynki. Obierz jabłka i potnij je w cienkie plasterki, wymieszaj z sokiem
- Zagotuj wodę z brązowym cukrem. Gotuj tak długo aż powstanie syrop, następnie dodaj cynamon, wymieszaj, odstaw z ognia i dodaj masło, wymieszaj
- Formę do tarty wysmaruj, wysyp bułką tartą i wylep ciastem, nakłuj widelcem ciasto i włóż na 10 min. do nagrzanego do 190 stopni piekarnika
- Wyjmij ciasto, ułóż na nim plasterki jabłek, posmaruj cynamonowym syropem, resztę syropu rozprowadż na jabłkach. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 20-25 min.













18 komentarzy:

  1. wyrazy szacunku i uznania, bo dużo pracy włożyłaś a wygląda świetnie i profesjonalnie. Świetna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta tarta naprawdę nie jest pracowita, tylko tak wygląda. Bywało lepiej w tej miałam trochę za mało jabłek:)
      Dziękuję

      Usuń
  2. Och, pychota! Częstuję się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie wygląda i wierzę, że smakuje jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Görüntü mükemmel. Afiyet olsun :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasta uwielbiam;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślinka cieknie na sam widok tych zdjęć. Przepis od razu ląduje w mojej bazie:) Nigdy jeszcze nie robiłam tarty, muszę w końcu spróbować:)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://rozowykociolek.blogspot.com
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki za odzew. Weryfikacja już wyłączona, nie wiedziałam, że miałam ją ustawioną. Również życzę miłej niedzieli:) Kasia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka piękna... Uwielbiam takie pyszności;) Ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pyszności. Uwielbiam takie ciasta;) Wygląda przepięknie.Ściskam cię kochana

    OdpowiedzUsuń
  10. biorę ten przepis ze sobą, dzięx:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy blog.Do tej pory widziałem Twoje przepisy na google+ i bardzo mi się podobały.Teraz będę tutaj zaglądał częściej.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm pyszności. Pięknie wygląda.
    Pozdrawiam.
    mania1269.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. już sobie przepis zapisuję,,ciekawe jakie łakomczuszki już częśc zjadły?
    Dobrej niedzieli!!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. musiała bosko pachnieć!

    OdpowiedzUsuń
  15. Często robię, lubię szarlotki i tarty chyba najbardziej...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bardzo pysznie. Moja córka jest mistrzynią jeśli chodzi o tarty. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)