Kto lubi makaron prawie pod każda postacią? Zapraszam na penne z cukinią.
Penne z cukinią i serkiem mascarpone
Składniki:
- szklanka makaronu razowego
- 1 cukinia
- 1/2 opakowania serka mascarpone
- kilka gałązek bazylii
- 2-3 cm papryczki chilli
- łyżka oliwy
- sól i pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki tartego, twardego sera typu parmezan
Jak to zrobić?
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente.
- Pokrój drobno papryczkę, cukinię obieraczką potnij w plastry i zeszklij wszystko na oliwie 1-2 min. Dodaj 1/2 opakowania serka mascarpone (2 duże łyżki), sól i pieprz, wymieszaj.
- Dodaj ugotowany makaron wymieszaj i dodaj sok z cytryny.
- Dodaj połowę tartego sera i posiekaną bazylię, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Przełóż na talerz, posyp tartym serem i resztą posiekanej bazylii.
Moja rada:
- Serek mascarpone jest dość mdły, dlatego warto dodać sok s cytryny, który bardzo podnosi walory smakowe.
- Warto odlać trochę wody z gotowania makaronu aby dodać odrobinę do całości, dla lepszego smaku i konsystencji.
opublikowano:http://przepis-na-kobiete.pl/Artyku%C5%82y/577/penne-z-cukini-penne-with-courgettes
Świetny przepis - uwielbiam makaron i cukinię :)
OdpowiedzUsuńmoj mąz lubi takie dania :)
OdpowiedzUsuńpyszności
OdpowiedzUsuńrobię podobne, często z boczkiem jeszcze:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis :)
OdpowiedzUsuńJadam różne warianty z makaronem razowym z cukinią muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńWell done Ava. I will for sure make this dish tonight for dinner. Thank you for sharing might make it with fresh home made pasta.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, ale do makaronu chyba nigdy się nie przekonam :) Za to moja siostra bardzo się ucieszy z przepisu :P
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :))))
OdpowiedzUsuńHola Ava. No he probado la pasta integral pero como el calabacín me gusta mucho y con el acompañamiento que le has puesto creo que tiene que estar para chuparse los dedos. Estupendo plato.
OdpowiedzUsuńSaludos
taki obiad, to ja mogę wsuwac codziennie:) boski makaron!
OdpowiedzUsuńI znów wygląda przepysznie. Nie nadążam za Tobą. Prawie codziennie przepis. Jesteś niesamowita. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń