Frittata to
nic innego jak rodzaj omleta, a omlety były już znane w starożytnym Rzymie.
Mistrzami w ich przyrządzaniu stali się Francuzi. Kuchnia polska zawdzięcza
omlety królowej Marysieńce Sobieskiej.
Podstawą
omletów są jajka, jednak w zależności od kraju różnią się one przygotowaniem i
dodatkami.
Frittata jest charakterystyczną potrawą kuchni włoskiej, przyrządzana najczęściej z warzywami,
czosnkiem, anchois, obowiązkowo z dodatkiem masła.
Moja frittata jest bardzo prosta, w myśl zasady: mniej składników, mniej kalorii.
Frittata z brokułami
Składniki:
- 3 jajka
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki otrąb owsianych
- kilka różyczek brokuła
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Odetnij z
brokuła twarde części i ugotuj różyczki na parze 2-3 min. Wymieszaj jajka z mlekiem,
dodaj sól, pieprz i otręby owsiane. Na patelni z łyżką masła zeszklij pora /1-2
min./, dodaj różyczki brokułów i wlej masę jajeczną. Smaż z każdej strony po 3-4
min. Posyp natką pietruszki.
Moja rada:
- Jedną frittatę
zrobiłam na patelni, a drugą po dodaniu jajek włożyłam do piekarnika na
10-12 min. Frittata z piekarnika jest bardziej „wyrośnięta” i puszysta. Obydwie
smakują wyśmienicie.
I znów coś dla mnie. Musze spróbować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpysznie, lubię brokuły
OdpowiedzUsuńMe encanta el brócoli aunque hecho de eta forma nunca lo he probado y debe estar muy rico.
OdpowiedzUsuńQue pases un estupendo fin de semana.
Saludos
Thank you for your comment, have a nice weekend.
Usuńtrochę słońca i zieleni w te pochmurne dni u Ciebie na talerzu!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńBrokuł w lodówce jest więc...chyba już wiem co zjem na obiad :))) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńO matko... A u mnie w lodówce się brokuł marnuje... Wyglada niesamowicie apetycznie, dlatego z radością ściągnę od Ciebie pomysł... Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńLubie brokuły a to bez dwóch zdań wygląda smakowicie !
OdpowiedzUsuńJak smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNa zdjęciach wygląda pięknie, a że lubię i omlety i brokuły spróbuję jutro zrobić ten w wersji pieczonej :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zaskoczę Koleżankę Małżonkę i przygotuje na obiad taki delikatny rarytas.
OdpowiedzUsuńDzięki za podpowiedź:-)
o jaaa kusisz kochana;) Buziaczki
OdpowiedzUsuńUwielbiam jajka, uwielbiam brokuły ! Jesteś inspiracją - jutro na śniadanie zaserwuję fritattę :)
OdpowiedzUsuń