czwartek, 14 listopada 2013

Tort na roczek Zosi - Sophie's first Birthday cake









   Nasza Zosia 6 listopada skończyła roczek. Jest malutka i śliczna jak laleczka. Na jej urodziny zrobiłam dwa torty. Jeden mniejszy, w dniu urodzin i drugi na uroczyste przyjęcie, które było w niedzielę, 10 listopada. Tort to prawdziwe wyzwanie, jednak dla takiego aniołka robić tort, to sama radość.



Mały torcik w dzień urodzin Zosi





   Duży tort był również "ubrany" w masę cukrową, bo to wygląda niezwykle uroczyście i elegancko. Za to w środku była lekka, śmietankowo - mleczna masa z wiśniami.


Składniki:
  • biszkopt /9 jajek, 9 łyżek cukru, 9 łyżek mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy/
  • beza /4 białka, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej, szczypta soli/
  • 1 opakowanie wiśni mrożonych
  • 1/2 budyniu waniliowego
  • 750 ml śmietanki kremówki
  • 1 puszka mleka słodzonego
  • 2 łyżki żelatyny


Składniki na masę cukrową do dekoracji tortu:
  • 800 g cukru pudru
  • 100 g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • około 70 - 80 ml wody

Jak zrobić masę cukrową? 

  Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, podgrzewamy, dodajemy glukozę, lekko studzimy, stopniowo dodajemy cukier puder i ugniatamy aż masa będzie plastyczna /można zapakować w folię i przechowywać w lodówce nawet miesiąc/


Jak zrobić tort?

- Upiecz biszkopt i przekrój go na trzy części. 
- Ubij białka, dodaj cukier i ubijaj aż masa będzie szklista, dodaj mąkę ziemniaczaną, piecz/susz około godziny w piekarniku w temp.100 stopni.
- Rozmroź wiśnie, budyń rozpuść w wodzie, dodaj łyżkę cukru i ugotuj. Ostudź.
- Ubij śmietankę, na koniec powoli dodawaj mleko skondensowane i żelatynę /żelatynę rozpuść w 3/4 szklanki prawie wrzącej wody lub soku z pomarańczy lub jabłek, energicznie mieszaj aż nie będzie grudek/. Delikatnie wymieszaj masę.
- Jeden krążek biszkoptu posmaruj wiśniami nałóż masę śmietankową, przyłóż drugi krążek biszkoptu i powtórz czynność, przykryj bezą, dodaj masę śmietankową i przykryj ostatnim krążkiem biszkoptu.
Ciasto włóż do lodówki na 15-20 min.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, boki tortu należy delikatnie posmarować kremem, po to aby masa cukrowa lepiej się trzymała i nie odchodziła od tortu

Składniki na krem do posmarowania boków tortu:
  • 1/2 kostki masła 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki masy śmietankowej
Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę dodaj ekstrat z wanilii i 2 łyżki masy śmietankowej, wymieszaj.

Dekorowanie:
- Masę cukrową zawsze wałkuję na folii spożywczej i lekko podsypuję mąką ziemniaczaną. Kiedy masa cukrowa jest cienka, całość odwracam i przykrywam tort. 
- Obetnij masę nożem, uformuj i zrób ulubiona dekorację

Moja rada: jeśli chcesz dokładniejszych instrukcji zrobienia tortu, zerknij do etykiety: Torty










Our Sophie






42 komentarze:

  1. Wyglądacie, jak dwie laleczki. Tort jest rewelacyjny, wygląda lepiej od tych, które czasami zamawiam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękna dziewczynka :) Pani również pięknie wygląda. Moja Zosia w styczniu skończy 2 latka, więc dziękuje za przepis na masę cukrową - na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale macie razem cudowne zdjęcia!!!!
    Tort wygląda po prostu mega profesjonalnie:-) Jestem pod wrażeniem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tort piękny ! Zazdroszczę takich zdolności :)
    Córeczka śliczna ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękna dziewczynka i wspaniały tort :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tort wygląda świetnie a mała jest urocza!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziewczyno to dzieło sztuki! A solenizantka brak słów, wygląda słodziej, niż ten tort. Dziękuję za przepis na masę cukrową, próba będzie na pewno, tylko czy wyjdzie?
    pozdrawiam
    aga

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne zdjęcia, torty bardzo smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tort niesamowity:)a mala Sophie przesłodka:)Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
  10. Zosia jest przesłodka. To ostatnie zdjęcie jest naprawdę cudowne!
    Bardzo fajne jest to, że dziewczynka dostała także tort we własne urodzinki, w które nie było przyjęcia. Teraz jeszcze jest malutka, ale faktem jest, że dzieciaczki, które więcej rozumieją naprawdę chcą obchodzić urodziny tego dnia, kiedy te urodziny mają. Rodzice często dopasowując do swoich mozliwości, i możliwości innych zaproszonych gości, robią przyjęcia wcześniej albo później, najlepiej w weekend. Dlatego fajnie, że chociaż mają ten przedsmak przyjęcia wcześniej.
    Torty z masą cukrową niezwykle mi się podobają. Twoje są naprawde piękne. Ale przyznam, że nigdy takiego nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze będziemy wiedzieć za mało. Zbyt wiele tych informacji, ale kiedy dotyka się jakiegoś stereotypu to warto powiedzieć "dowiem się" albo "nie interesuje mnie to" zamiast powtarzać krzywdzące opinie będące uznawane za pewnik. :)
      No trochę mi się podejście zmieniło przez kilka ostatnich lat przez wzgląd na studia pedagogiczne i obecność w rodzinie pierwszej bratanicy. :) Dziękuję. :)

      Usuń
    2. Gdzieś czytałam, że to domena ludzi mądrych i inteligentnych zarazem. Zgadzam się z tą opinią absolutnie.

      Usuń
  11. masz zdolnosci do robienia tortow nie ma co :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne torty, a zdjęcia jeszcze piękniejsze - będzie wspaniała pamiątka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. piękny tocik, ale najpiękniejsza Zosia!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak Ja bym chciała znów być dzieckiem i dostać taki torcik

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja Ci bardzo gratuluje. Dziś robiłam sama pierwszy raz cupcakes. Tyle pracy!!!! A u Ciebie prawdziwe dzieło sztuki. Szacunek i smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  16. No śliczna jest, jak Ty Ava...torty cudne i zapewne smaczne...wszystkiego NAJ! dla Zosi...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  17. O rety, cudny tort ! Ile pracy włożyłaś... Dziewczynka przeurocza,nie przechwalę mam nadzieje, pa

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie torty to mistrzostwo świata. I jestem pewna, że z przyjemnością je robiłaś- dla swojego Skarbu przecież :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zosia i tort wyglądają ślicznie ♥

    OdpowiedzUsuń
  20. È bellissima e le foto sono stupende. Ely

    OdpowiedzUsuń
  21. Słodkie. : ))
    kierunkowy48.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Tort jest przepiękny i pewnie był pyszny;) Zosia słodziutka... Wyglądała prześlicznie;) Ty również kochana;) Zapraszam do siebie na Candy;) Ściskam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  23. Zosieńko, wszystkiego najsłodszego! :****
    (te torty to prawdziwe arcydzieła :) )

    OdpowiedzUsuń
  24. no to talent się ma!:)

    thx :)

    meybe follow;)?

    OdpowiedzUsuń
  25. Sto latek dla Zosieńki:) A torcik wygląda cudownie:)
    Ps. Ja też 6 listopada mam urodzinki:)
    Niki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dla Ciebie też 100 lat i niechaj spełniają się Twoje marzenia!

      Usuń
    2. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  26. Zosia jest śliczniutka. Wprost zachwycająca, a na ostatnim zdjęciu wyglądacie obydwie zjawiskowo :-))

    OdpowiedzUsuń
  27. tort wygląda zjawiskowo, a Zosine oczy - kradną serce :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Dziękuję Wszystkim ślicznie za życzenia dla Zosi.

    OdpowiedzUsuń
  29. Miałam awarię, dlatego piszę z opóźnieniem. Wszystkiego najlepszego dla prześlicznej Zosieńki. Na zdjęciach Obie wyglądacie przeuroczo. A tort to - mistrzostwo świata. Jestem nieustannie pełna podziwu dla Twoich zdolności. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)