Nasza Zosia 6 listopada skończyła roczek. Jest malutka i śliczna jak laleczka. Na jej urodziny zrobiłam dwa torty. Jeden mniejszy, w dniu urodzin i drugi na uroczyste przyjęcie, które było w niedzielę, 10 listopada. Tort to prawdziwe wyzwanie, jednak dla takiego aniołka robić tort, to sama radość.
Mały torcik w dzień urodzin Zosi
Duży tort był również "ubrany" w masę cukrową, bo to wygląda niezwykle uroczyście i elegancko. Za to w środku była lekka, śmietankowo - mleczna masa z wiśniami.
Składniki:
- biszkopt /9 jajek, 9 łyżek cukru, 9 łyżek mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy/
- beza /4 białka, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej, szczypta soli/
- 1 opakowanie wiśni mrożonych
- 1/2 budyniu waniliowego
- 750 ml śmietanki kremówki
- 1 puszka mleka słodzonego
- 2 łyżki żelatyny
Składniki na masę cukrową do dekoracji tortu:
- 800 g cukru pudru
- 100 g glukozy
- 4 łyżeczki żelatyny
- około 70 - 80 ml wody
Jak zrobić masę cukrową?
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, podgrzewamy, dodajemy glukozę, lekko
studzimy, stopniowo dodajemy cukier puder i ugniatamy aż masa będzie
plastyczna /można zapakować w folię i przechowywać w lodówce nawet
miesiąc/
Jak zrobić tort?
- Upiecz biszkopt i przekrój go na trzy części.
- Ubij białka, dodaj cukier i ubijaj aż masa będzie szklista, dodaj mąkę ziemniaczaną, piecz/susz około godziny w piekarniku w temp.100 stopni.
- Rozmroź wiśnie, budyń rozpuść w wodzie, dodaj łyżkę cukru i ugotuj. Ostudź.
- Ubij śmietankę, na koniec powoli dodawaj mleko skondensowane i żelatynę /żelatynę rozpuść w 3/4 szklanki prawie wrzącej wody lub soku z pomarańczy lub jabłek, energicznie mieszaj aż nie będzie grudek/. Delikatnie wymieszaj masę.
- Jeden krążek biszkoptu posmaruj wiśniami nałóż masę śmietankową, przyłóż drugi krążek biszkoptu i powtórz czynność, przykryj bezą, dodaj masę śmietankową i przykryj ostatnim krążkiem biszkoptu.
Ciasto włóż do lodówki na 15-20 min.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, boki tortu należy delikatnie posmarować kremem, po to aby masa cukrowa lepiej się trzymała i nie odchodziła od tortu
Składniki na krem do posmarowania boków tortu:
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżki masy śmietankowej
Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę dodaj ekstrat z wanilii i 2 łyżki masy śmietankowej, wymieszaj.
Dekorowanie:
- Masę cukrową zawsze wałkuję na folii spożywczej i lekko podsypuję mąką ziemniaczaną. Kiedy masa cukrowa jest cienka, całość odwracam i przykrywam tort.
- Obetnij masę nożem, uformuj i zrób ulubiona dekorację
Moja rada: jeśli chcesz dokładniejszych instrukcji zrobienia tortu, zerknij do etykiety: Torty
Opublikowano: http://przepis-na-kobiete.pl/Artyku%C5%82y/560/tort-na-roczek-zosi-sophie-s-first-birthday-cake
Wyglądacie, jak dwie laleczki. Tort jest rewelacyjny, wygląda lepiej od tych, które czasami zamawiam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepiękna dziewczynka :) Pani również pięknie wygląda. Moja Zosia w styczniu skończy 2 latka, więc dziękuje za przepis na masę cukrową - na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńAle macie razem cudowne zdjęcia!!!!
OdpowiedzUsuńTort wygląda po prostu mega profesjonalnie:-) Jestem pod wrażeniem!
Tort piękny ! Zazdroszczę takich zdolności :)
OdpowiedzUsuńCóreczka śliczna ! :)
Elegancja :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękna dziewczynka i wspaniały tort :)
OdpowiedzUsuńTort wygląda świetnie a mała jest urocza!
OdpowiedzUsuńDziewczyno to dzieło sztuki! A solenizantka brak słów, wygląda słodziej, niż ten tort. Dziękuję za przepis na masę cukrową, próba będzie na pewno, tylko czy wyjdzie?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
aga
Dziękuję, na pewno wyjdzie!
UsuńCudne zdjęcia, torty bardzo smakowite:)
OdpowiedzUsuńTort niesamowity:)a mala Sophie przesłodka:)Pozdrawiam serdecznie .
OdpowiedzUsuńZosia jest przesłodka. To ostatnie zdjęcie jest naprawdę cudowne!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne jest to, że dziewczynka dostała także tort we własne urodzinki, w które nie było przyjęcia. Teraz jeszcze jest malutka, ale faktem jest, że dzieciaczki, które więcej rozumieją naprawdę chcą obchodzić urodziny tego dnia, kiedy te urodziny mają. Rodzice często dopasowując do swoich mozliwości, i możliwości innych zaproszonych gości, robią przyjęcia wcześniej albo później, najlepiej w weekend. Dlatego fajnie, że chociaż mają ten przedsmak przyjęcia wcześniej.
Torty z masą cukrową niezwykle mi się podobają. Twoje są naprawde piękne. Ale przyznam, że nigdy takiego nie jadłam.
Zawsze będziemy wiedzieć za mało. Zbyt wiele tych informacji, ale kiedy dotyka się jakiegoś stereotypu to warto powiedzieć "dowiem się" albo "nie interesuje mnie to" zamiast powtarzać krzywdzące opinie będące uznawane za pewnik. :)
UsuńNo trochę mi się podejście zmieniło przez kilka ostatnich lat przez wzgląd na studia pedagogiczne i obecność w rodzinie pierwszej bratanicy. :) Dziękuję. :)
Gdzieś czytałam, że to domena ludzi mądrych i inteligentnych zarazem. Zgadzam się z tą opinią absolutnie.
UsuńWiedza i nauka wymaga pokory.
Usuńmasz zdolnosci do robienia tortow nie ma co :)
OdpowiedzUsuńPiękne torty, a zdjęcia jeszcze piękniejsze - będzie wspaniała pamiątka :)
OdpowiedzUsuńDla wspomnień też żyjemy...., dziękuję.
UsuńA beautiful grandmother ...
OdpowiedzUsuńThank you. You're always a nice :)
Usuńpiękny tocik, ale najpiękniejsza Zosia!:)
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam, dziękuję.
UsuńJak Ja bym chciała znów być dzieckiem i dostać taki torcik
OdpowiedzUsuńJa Ci bardzo gratuluje. Dziś robiłam sama pierwszy raz cupcakes. Tyle pracy!!!! A u Ciebie prawdziwe dzieło sztuki. Szacunek i smacznego:)
OdpowiedzUsuń...ale zrobiłaś i to się liczy :)
UsuńNo śliczna jest, jak Ty Ava...torty cudne i zapewne smaczne...wszystkiego NAJ! dla Zosi...buziaki...
OdpowiedzUsuńO rety, cudny tort ! Ile pracy włożyłaś... Dziewczynka przeurocza,nie przechwalę mam nadzieje, pa
OdpowiedzUsuńTakie torty to mistrzostwo świata. I jestem pewna, że z przyjemnością je robiłaś- dla swojego Skarbu przecież :)
OdpowiedzUsuńZosia i tort wyglądają ślicznie ♥
OdpowiedzUsuńÈ bellissima e le foto sono stupende. Ely
OdpowiedzUsuńSłodkie. : ))
OdpowiedzUsuńkierunkowy48.blogspot.com
Tort jest przepiękny i pewnie był pyszny;) Zosia słodziutka... Wyglądała prześlicznie;) Ty również kochana;) Zapraszam do siebie na Candy;) Ściskam cieplutko
OdpowiedzUsuńZosieńko, wszystkiego najsłodszego! :****
OdpowiedzUsuń(te torty to prawdziwe arcydzieła :) )
no to talent się ma!:)
OdpowiedzUsuńthx :)
meybe follow;)?
Ja już jestem u Ciebie, pozdrawiam cieplutko :)
UsuńSto latek dla Zosieńki:) A torcik wygląda cudownie:)
OdpowiedzUsuńPs. Ja też 6 listopada mam urodzinki:)
Niki
To dla Ciebie też 100 lat i niechaj spełniają się Twoje marzenia!
UsuńDziękuję i pozdrawiam serdecznie:)
UsuńZosia jest śliczniutka. Wprost zachwycająca, a na ostatnim zdjęciu wyglądacie obydwie zjawiskowo :-))
OdpowiedzUsuńtort wygląda zjawiskowo, a Zosine oczy - kradną serce :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wszystkim ślicznie za życzenia dla Zosi.
OdpowiedzUsuńMiałam awarię, dlatego piszę z opóźnieniem. Wszystkiego najlepszego dla prześlicznej Zosieńki. Na zdjęciach Obie wyglądacie przeuroczo. A tort to - mistrzostwo świata. Jestem nieustannie pełna podziwu dla Twoich zdolności. Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuń