Tyle "ulepszaczy" w sklepowym chlebie, że coraz częściej robię go sama. Oczywiście bez mojego robota nie dałabym rady. Nie jestem typem, który dużo czasu spędza w kuchni. U mnie obowiązuje zasada: szybko pięknie, wykwintnie, smacznie...
Pszenny chleb z kolendrą i czosnkiem
Składniki:
- 2 szklanki mąki /500 g/
- 50 g drożdży /pół kostki drożdży Babuni/
- szklanka letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- 3-4 gałązki świeżej kolendry
- 1 - 2 ząbki czosnku
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- żółtko lub jogurt do posmarowania
Jak to zrobić?
- Do wody dodaj cukier i rozpuść w niej drożdże
- Płyn dodaj do mąki z solą i wyrabiaj ciasto
- Kiedy ciasto zrobi się sprężyste, dodaj oliwę, posiekaną kolendrę i rozgnieciony czosnek
- Wyrabiaj tak długo aż ciasto będzie miało bąbelki, będzie sprężyste i gładkie
- Pozostaw do wyrośnięcia około 15 - 20 min.
- Uformuj z ciasta długi baton, przekrawaj co kilka centymetrów i przekładaj na odwrotną stronę
- Posmaruj ciasto rozmąconym żółtkiem albo jogurtem i pozostaw do wyrośnięcia na około 10 min.
- Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz 25-30 min.
Moja rada:
- Do wypieków drożdżowych zawsze używam świeżych drożdży
- Nie robię żadnych zaczynów z mąką, zasada jest prosta: drożdze powinny być rozpuszczone w letniej (nigdy ciepłej wodzie) lub mleku z dodatkiem cukru, wtedy zachodzi reakcja "rośnięcia". Jest to szybki sposób, który jeszcze mnie nie zawiódł
- Kiedy ciasto jest za rzadkie (często to zależy od mąki) należy dosypać więcej mąki
Moja rada:
- Do wypieków drożdżowych zawsze używam świeżych drożdży
- Nie robię żadnych zaczynów z mąką, zasada jest prosta: drożdze powinny być rozpuszczone w letniej (nigdy ciepłej wodzie) lub mleku z dodatkiem cukru, wtedy zachodzi reakcja "rośnięcia". Jest to szybki sposób, który jeszcze mnie nie zawiódł
- Kiedy ciasto jest za rzadkie (często to zależy od mąki) należy dosypać więcej mąki
ale super, może kiedyś też upiekę chleb
OdpowiedzUsuńWyszedł okazały. Jednak nie ma to jak własny upieczony chlebek ,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNajbardziej podoba mi się taki sposób ułożenia ciasta, że jest tylko lekko scalone. Można oddzielać kawałki bez użycia noża.
OdpowiedzUsuńPraktyczne rozwiązanie:-)
To tak jak z bagietką przy budowie paryskiego metra...
UsuńZ pewnością o wiele zdrowszy niże te sklepowe :) Ale raczej się nie skuszę, od pewnego czasu pszenne pieczywo całkowicie zastępuję innymi :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
ten chlebek prezentuje sie rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńRezygnuję z czosnku na rzecz cebulki i dla mnie bomba! :)
OdpowiedzUsuńSuper:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie;) Całuski kochana
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda:) W to, że jest pyszny nie wątpię. Ja też piekę chlebek tylko z mąki żytniej :)
OdpowiedzUsuńJa też piekę z żytniej i na zakwasie też...
UsuńCo za zapach z niego,prawda? Wyglada bardzo apetycznie,pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńTak, domowy chleb jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuń...i Ty piszesz, że mało czasu spędzasz w kuchni? Tyle gotujesz, zawsze coś ciekawego to chyba dużo czasu zajmuje, podziwiam...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńBasiu, przecież każda z nas coś tam gotuje każdego dnia. Ja robię dania, które zajmują kilka chwil, z części z nich robię posty i to wszystko, uściski dla Ciebie
Usuńo jej jak smacznie
OdpowiedzUsuńrównież klikam follow:)
Usuń