Marynowany, duszony, na parze, grillowany, smażony w sałatce, na kanapce.... można jeszcze wiele wymieniać. Łosoś zawsze jest smaczny. Wersja w cieście francuskim i nie trzeba już nic więcej.
Łosoś w cieście francuskim
Składniki:
- około 300 g łososia
- ciasto francuskie
- kilka gałązek świeżego oregano
- sól i pieprz
- oliwa
- marynowane kapary
- mrożony lub świeży szpinak /liście/ 2-3 kostki
Jak to zrobić?
- Posiekaj oregano, dodaj trochę oliwy soli i pieprzu i natrzyj łososia (wcześniej należy zdjąć z niego skórę)
- Skórę z łososia włóż do garnka, zalej 2/3 szklanki wody dodaj 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 gałązki oregano, szczyptę pieprzu i soli, gotuj wszystko na wolnym ogniu przez około 10 - 15 min. Następnie przecedź wywar przez sito, odparuj, dodaj płaską łyżeczkę masła i dodaj 1-2 łyżki śmietanki 12% z kartonu, dodaj łyżeczkę kaparów i trochę wody z kaparów, dopraw sos solą i pieprzem
- Rozmroź 2-3 kostki szpinaku liściastego (może być świeży), dodaj do szpinaku kapary, łyżeczkę masła, trochę pieprzu i ewentualnie soli
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
- Odetnij kawałek ciasta francuskiego - taki duży jak łosoś, włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na 6-8 min. Wyjmij ciasto, połóż na nim łososia, na górze ułóż szpinak z kaparami. Odetnij drugi kawałek ciasta francuskiego (na górę łososia), nieco większy, tak aby można było podwinąć brzegi.
- Połóż ciasto francuskie na łososiu, podwiń brzegi, nakłuj ciasto widelcem i włóż do piekarnika na 15 min.
- Po wyjęciu odczekaj 5 min., potnij ciasto na porcje i delikatnie polej sosem.
Moja rada:
- Do szpinaku i kaparów warto dodać dla lepszego smaku odrobinę zalewy z kaparów
- Sos do łososia należy odparować, powinien być aksamitny, w ostateczności można go zagęścić odrobiną (mniej niż łyżeczka) mąki
- Resztę ciasta francuskiego można zamrozić
ale smakowitości <3 sama mam teraz ochotę na rybkę <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia
OdpowiedzUsuńależ cuda tworzysz ! :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na łososia. Niestety w Norwegii ciasto francuskie jest tylko mrożone i jeszcze nie odważyłam się go kupić. Łososiów za to dostatek, więc spróbuje wyczarować takie pyszności u siebie.
OdpowiedzUsuńTo właśnie jest z mrożonego:)
UsuńZdecydowanie wolę bez ciasta, by nie psuć smaku:-)
OdpowiedzUsuńNiestety nie znalazła na stronie Pani adresu e-mail. Proszę o kontakt na : kontakt@blog-media.pl
OdpowiedzUsuńChciałabym przedstawić informacje na temat możliwości współpracy
pozdrawiam serdecznie
Uwielbiam łososia a w cieście francuskim to istna poezja.
OdpowiedzUsuńwygląda genialni i widać, że to wcale nie jest bardzo skomplikowana potrawa
OdpowiedzUsuńO rany! :)
OdpowiedzUsuńjuż tak dawno nie jadłam łososia, że mam ochotę skorzystać z Twojego przepisu):
OdpowiedzUsuńja robie wersje z kurczakiem i szpinakiem , musze jednak sprpobowac tej
OdpowiedzUsuńJa też i "plotę" ciasto w warkocz
UsuńChoć nie lubię łososia, to na taki bym się skusiła:)
OdpowiedzUsuńzjadłabym takiego łososia :)
OdpowiedzUsuńlososia uwielbiam,pychota!!!
OdpowiedzUsuńDużo robię z ciastem francuskim ale łososia nie robiłam, świetny przepis, zrobię...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńmniam to coś dla mnie :) pysznie tu u ciebie:)
OdpowiedzUsuńmoże obserwujemy:)?
Ile bym dała, żeby mi tak ktoś pyszności takie zaserwował :D
OdpowiedzUsuńbardzo efektowne, smaczne danie!
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła, kusisz kochana;) Buziaki
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo zachęcający. Pozdrawiam Cię niesamowicie pracowicie cudna Kobieto.
OdpowiedzUsuń