środa, 27 listopada 2013

Salmon en croute - czyli łosoś w cieście







      Marynowany, duszony, na parze, grillowany, smażony w sałatce, na kanapce.... można jeszcze wiele wymieniać. Łosoś zawsze jest smaczny. Wersja w cieście francuskim i nie trzeba już nic więcej.


Łosoś w cieście francuskim


Składniki:
  • około 300 g łososia
  • ciasto francuskie
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • sól i pieprz 
  • oliwa
  • marynowane kapary
  • mrożony lub świeży szpinak /liście/ 2-3 kostki

Jak to zrobić?

- Posiekaj oregano, dodaj trochę oliwy soli i pieprzu i natrzyj łososia (wcześniej należy zdjąć z niego skórę)
- Skórę z łososia włóż do garnka, zalej 2/3 szklanki wody dodaj 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 gałązki oregano, szczyptę pieprzu i soli,  gotuj wszystko na wolnym ogniu przez około 10 - 15 min. Następnie przecedź wywar przez sito, odparuj, dodaj płaską łyżeczkę masła i dodaj 1-2 łyżki śmietanki 12% z kartonu, dodaj łyżeczkę kaparów i trochę wody z kaparów, dopraw sos solą i pieprzem
- Rozmroź 2-3 kostki szpinaku liściastego (może być świeży), dodaj do szpinaku kapary, łyżeczkę masła, trochę pieprzu i ewentualnie soli
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
- Odetnij kawałek ciasta francuskiego - taki duży jak łosoś, włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na 6-8 min. Wyjmij ciasto, połóż na nim łososia, na górze ułóż szpinak z kaparami. Odetnij drugi kawałek ciasta francuskiego (na górę łososia), nieco większy, tak aby można było podwinąć brzegi.
- Połóż ciasto francuskie na łososiu, podwiń brzegi, nakłuj ciasto widelcem i włóż do piekarnika na 15 min.
- Po wyjęciu odczekaj 5 min., potnij ciasto na porcje i delikatnie polej sosem.


Moja rada:

- Do szpinaku i kaparów warto dodać dla lepszego smaku odrobinę zalewy z kaparów
- Sos do łososia należy odparować, powinien być aksamitny, w ostateczności można go zagęścić odrobiną (mniej niż łyżeczka) mąki
- Resztę ciasta francuskiego można zamrozić












24 komentarze:

  1. ale smakowitości <3 sama mam teraz ochotę na rybkę <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na łososia. Niestety w Norwegii ciasto francuskie jest tylko mrożone i jeszcze nie odważyłam się go kupić. Łososiów za to dostatek, więc spróbuje wyczarować takie pyszności u siebie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie wolę bez ciasta, by nie psuć smaku:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety nie znalazła na stronie Pani adresu e-mail. Proszę o kontakt na : kontakt@blog-media.pl
    Chciałabym przedstawić informacje na temat możliwości współpracy
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam łososia a w cieście francuskim to istna poezja.

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda genialni i widać, że to wcale nie jest bardzo skomplikowana potrawa

    OdpowiedzUsuń
  7. już tak dawno nie jadłam łososia, że mam ochotę skorzystać z Twojego przepisu):

    OdpowiedzUsuń
  8. ja robie wersje z kurczakiem i szpinakiem , musze jednak sprpobowac tej

    OdpowiedzUsuń
  9. Choć nie lubię łososia, to na taki bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
  10. zjadłabym takiego łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dużo robię z ciastem francuskim ale łososia nie robiłam, świetny przepis, zrobię...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam to coś dla mnie :) pysznie tu u ciebie:)

    może obserwujemy:)?

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile bym dała, żeby mi tak ktoś pyszności takie zaserwował :D

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo efektowne, smaczne danie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale bym zjadła, kusisz kochana;) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepis bardzo zachęcający. Pozdrawiam Cię niesamowicie pracowicie cudna Kobieto.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)