środa, 6 listopada 2013

Bagietka z oliwą - Baguette with olive oil








Z pewnością symbolem Francji jest Catherine Deneuve. Jeśli jednak chodzi o rzeczy przyziemne to jednym z symboli Francji jest z niezaprzeczalnie bagietka.  Wiąże się z nią pewna historia która głosi, że została wymyślona przez francuskich piekarzy dla żołnierzy Napoleona Bonaparte po to, aby zmieściła się w kieszeni żołnierskiego munduru. Ta historia powstania bagietki jest najczęściej przytaczana, choć istnieją też inne. 

Jedna z nich związana jest z budową paryskiego metra. Nadzorujący inżynier Fulgence Bienvenue, bał się, że dojdzie do walk między pracownikami budującymi metro, w tym celu wymyślił długą bułkę, aby wyeliminować noże, które niezbędne były do krojenia chleba przy posiłkach. Jest też historia, mówiąca, że bułka o chrupiącej skórce wywodzi się od chleba wiedeńskiego, który w XIX wieku dotarł do Francji, a Paryscy piekarze tak skutecznie zmieniali recepturę, że końcowym efektem była bagietka.

Z pewnością bagietka zadomowiła się we Francji najbardziej, a Francuzi spożywają ją nie tylko na śniadanie lecz do każdego posiłku.

Nie wiem ile jest bagietki w bagietce w moim przepisie. Jest to jednak przepis bardzo prosty i nie wymaga długich godzin przygotowania. Bagietka jest lekka, dobrze wyrośnięta i chrupiąca.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki /500 g/
  • szklanka letniej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g drożdży /zawsze używam drożdży babuni - 1/4 kostki/

     Drożdże i cukier rozpuść w letniej wodzie i dodaj do mąki z solą, wyrabiaj ciasto, dodaj oliwę i wyrabiaj ciasto tak długo aż zacznie "odchodzić" od miski. Pozostaw do wyrośnięcia na około 20 min.
Podziel ciasto na 4 części i uformuj zaokrąglone rulony, ponacinaj je nożem i pozostaw do wyrośnięcia na 10 -15 min. Włóż wyrośnięte bagietki do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz 20-25 min. Na samo dno piekarnika do naczynia żaroodpornego włóż kostki lodu. W połowie pieczenia otwórz piekarnik i spryskaj bagietki wodą.


Moja rada:
 - jeśli ciasto jest za rzadkie dodaj trochę mąki /często gęstość zależy od rodzaju mąki/ 
 - bagietek możesz używać do kanapek
- najlepiej smakują świeże i chrupiące z oliwą, octem balsamicznym, pieprzem i ziołami np, rozmarynem.
- lód do piekarnika wkładam po to, aby bagietki były chrupiące

- ciasto wyrabiam robotem z Boscha, co bardzo ułatwia mi pracę :)









Opublikowano na stronie:http://przepis-na-kobiete.pl/Artyku%C5%82y/505/bagietka-z-oliw-baguette-with-olive-oil



20 komentarzy:

  1. smak tkwi w prostocie, piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe bagietki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekankę z kalafiorem przygotowałam. Fantastyczne danie. Chyba nie dałabym rady, żeby przygotować bagietkę. Podziwiam Twoje zdolności kulinarne. Nominowałam Cię do wyróżnienia. Zapraszam do mnie na ostatni post. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. o kurcze, uwielbiam takie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to takie typowe dla krajów obszaru basenu śródziemnomorskiego :) Kojarzy mi się jednak bardziej z Włochami, uwielbiam taka bagietkę maczać w oliwie z czosnkiem i ziołami do tego lampka dobrego winka:)i można biesiadować:) a przepis na bagietkę podkradam:) do wypróbowania:)Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Te bagietki wyszły Ci wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zwykle u Ciebie smakowite i zachęcające wyroby:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale smakowite, uwielbiam takie bagietki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie taką domową bagietkę bym z chęcią zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię bagietki, ale unikam ze wzgledu na kaloryczność:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają bardzo apetycznie ;-) chyba wypróbuję przepis w sobotę :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. ojej ale się głodna zrobiłam... Wyglądają te bagietki tak smakowicie;) Buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  13. mniam mniam już mam na nie ochotę, pycha...

    OdpowiedzUsuń
  14. o mamo !nie ma nic lepszego od świeżego domowego pieczywa:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Hi why do you use the ice? and in what?

    OdpowiedzUsuń
  16. Nawet w mojej maszynie takie piękne bagiety nie wychodzą:(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)