wtorek, 12 listopada 2013

Tołpyga na puree z zielonego groszku i marchewki - Fish on a puree green peas and carrots







    Kolorowe danie z rybą, może być gotowane w parowarze, wtedy oszczędzasz czas. Rybę, niekoniecznie tołpygę, wystarczy zamarynować, a potem umieścić w parowarze. Jak nie masz czasu na miksowanie warzyw to mogą być w całości /dla zapracowanych/, też smakują wyśmienicie.


Tołpyga na  pure z zielonego groszku i marchewki

Składniki:
  • 1 duży lub dwa mniejsze płaty tołpygi
  • szklanka zielonego mrożonego groszku
  • szklanka małych karotek
  • kilka liści bazylii
  • pieprz
  • 1 limonka
  • marynata

Składniki marynaty:
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3-4 gałązki oregano
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 1 łyżka oliwy

- Posiekaj oregano i wymieszaj z pozostałymi składnikami marynaty. Włóż przynajmniej na godzinę rybę do marynaty .
- Rybę z marynaty umieść w parowarze lub garnku na parę, gotuj 15-17 min.. Na parze ugotuj marchewkę i groszek mrożony /10 min/. Zmiksuj groszek dodając parę liści bazylii i łyżkę jogurtu. Zmiksuj marchewkę, dodaj łyżeczkę roztopionego masła.
- Pure nałóż na talerz, dodaj rybę, pokrop ją sokiem z limonki, dodaj świeżo zmielony pieprz.










Opublikowano: http://przepis-na-kobiete.pl/Artyku%C5%82y/542/to-pyga-na-puree-z-zielonego-groszku-i-marchewki-fish-on-a-puree-green-peas-and-carrots



12 komentarzy:

  1. jak zawsze znakomite smaki, cudownie, wręcz obłędnie podane:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie lubię ryb, ale to wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyrządzone ryby lubię pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale bym zjadła cos takiego...

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolorowo i smacznie, jak podpowiada mi ślinka w ustach:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wyśmienicie. Rybę z warzywami mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie! Koniecznie muszę zrobić takie puree :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda super. Ta marynata do mnie przemawia. Ale tołpygi nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie to wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje ♥

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale to smakowicie wygląda. A tej rybki jeszcze nie jadłam;) ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń
  11. świetnie wygląda i pewnie przepyszne jest :) wszystko co lubię, a rybki to uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Ryba i warzywa - uwielbiam. Smakowite zdjecia. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)