poniedziałek, 4 listopada 2013

Calzone z warzywami - Calzone with vegetables








    Calzone to włoski pieróg lub wariacja pizzy. Nazywany też bywa (po włosku) pończochą lub nogawką spodni. Do tego przysmaku wykorzystuje się ciasto takie jak na pizzę i napełnia się je serem, warzywami, mięsem. W zależności od regionu Włoch farsz jest bardzo różnorodny. Typowy calzone jest faszerowany pomidorami i mozzarellą.

Moje calzone rozpoczynam od miniaturek z warzywnym farszem.


Mini calzone z warzywnym farszem


Składniki na ciasto:

  • szklanka mąki /250 g/
  • 25 g drożdży /1/4 kostki drożdży babuni/
  • 1/3 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy + 1/2 łyżeczki słodkiej papryki do posmarowania calzone
   Rozpuść drożdże i cukier w letniej wodzie, dodaj do mąki, i wyrabiaj ciasto, dodaj sól i oliwę i zagniataj tak długo aż pojawią się bąbelki, a ciasto będzie odchodzić od miski. Poczekaj aż ciasto wyrośnie i zwiększy dwukrotnie objętość /20-25 min/. Następnie rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm, wykrawaj krążki. Na środek połóż farsz, zlep brzegi, uformuj rogal i daj do wyrośnięcia na 10-15 min.
Piecz w nagrzanym piekarniku 15-18 min. w temp. 180 stopni.


Składniki na farsz:
  • ½ małego brokuła
  • 2 cm papryczki chilli
  • 5 cm pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • ½ sera typu camembert
  • ½ szklanki potartego sera typu parmezan

   Brokuł ugotuj na parze /3-4 min/. Pozostałe składniki /bez sera/ pokrój i zeszklij na łyżce oliwy, 3-4 min. Dodaj brokuły, sery, wymieszaj. Farsz kładź na rozwałkowane krążki ciasta, zlep brzegi, posmaruj oliwą z papryką i daj do wyrośnięcia na 10-15 min.


Calzone wybornie smakują z jogurtem, ziołami i pieprzem.










Opublikowano na stronie: http://przepis-na-kobiete.pl/Artyku%C5%82y/496/calzone-z-warzywami-calzone-with-vegetables

20 komentarzy:

  1. tak pięknie podajesz swoje potrawy że aż sie człowiek głodny robi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. niesamowicie apetyczne calzone:) i cudownie podane! ach!:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale bym zjadła takiego calzone.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne takie mini calzone :) Ja zawsze robiłam z mixem serów i co tam jeszcze było w lodówce ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Grazie di essere passata da me. A presto. Ely

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności :**

    http://xiness.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Farsz znakomity...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ wyglądają smakowicie. Jestem teraz taka głodna... Poproszę takiego kurierem... hihih buziaki

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda dobrze, a jak smakuje? Hehe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super podane,i tu aż czuje te zapach;))

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam! Zjadłabym wszystkie naraz!
    Świetny przepis, ekstra zdjęcia - na pewno podejmę się tego wyzwania!
    Pyszny post :*


    Pozdrawiam,
    Katherine Unique


    OdpowiedzUsuń
  12. Dobrze że tu "wpadłam" do Ciebie, same pyszności w pięknej odsłonie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda wszystko przepysznie <3 Właśnie mam zamiar kupić sobie takie talerze :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ślinka mi cieknie, a to już nie pora na takie pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygladaja bardzo apetycznie, ale chyba sa troszke pracochlonne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz robota do wyrabiania ciasta drożdżowego to jest to chwila :)

      Usuń
  16. wyglada wspaniale, choć obawiam się, że to wyższa szkoła jazdy - nie na moje skromne możliwości kulinarne:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)