czwartek, 28 listopada 2013

Pszenny chlebek - bread







     Tyle "ulepszaczy" w sklepowym chlebie, że coraz częściej robię go sama. Oczywiście bez mojego robota nie dałabym rady. Nie jestem typem, który dużo czasu spędza w kuchni. U mnie obowiązuje zasada: szybko pięknie, wykwintnie, smacznie...


Pszenny chleb z kolendrą i czosnkiem


Składniki:
  • 2 szklanki mąki /500 g/
  • 50 g drożdży /pół  kostki drożdży Babuni/
  • szklanka letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 3-4 gałązki świeżej kolendry
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • żółtko lub jogurt do posmarowania

Jak to zrobić?

- Do wody dodaj cukier i rozpuść w niej drożdże
- Płyn dodaj do mąki z solą i wyrabiaj ciasto 
- Kiedy ciasto zrobi się sprężyste, dodaj oliwę, posiekaną kolendrę i rozgnieciony czosnek
- Wyrabiaj tak długo aż ciasto będzie miało bąbelki, będzie sprężyste i gładkie
- Pozostaw do wyrośnięcia około 15 - 20 min.
- Uformuj z ciasta długi baton, przekrawaj co kilka centymetrów i przekładaj na odwrotną stronę
- Posmaruj ciasto rozmąconym żółtkiem albo jogurtem i pozostaw do wyrośnięcia na około 10 min.
- Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz 25-30 min.

Moja rada:
- Do wypieków drożdżowych zawsze używam świeżych drożdży
- Nie robię żadnych zaczynów z mąką, zasada jest prosta: drożdze powinny być rozpuszczone w letniej (nigdy ciepłej wodzie) lub mleku z dodatkiem cukru, wtedy zachodzi reakcja "rośnięcia". Jest to szybki sposób, który jeszcze mnie nie zawiódł
- Kiedy ciasto jest za rzadkie (często to zależy od mąki) należy dosypać więcej mąki












17 komentarzy:

  1. ale super, może kiedyś też upiekę chleb

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszedł okazały. Jednak nie ma to jak własny upieczony chlebek ,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Najbardziej podoba mi się taki sposób ułożenia ciasta, że jest tylko lekko scalone. Można oddzielać kawałki bez użycia noża.
    Praktyczne rozwiązanie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z pewnością o wiele zdrowszy niże te sklepowe :) Ale raczej się nie skuszę, od pewnego czasu pszenne pieczywo całkowicie zastępuję innymi :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. ten chlebek prezentuje sie rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rezygnuję z czosnku na rzecz cebulki i dla mnie bomba! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda:) W to, że jest pyszny nie wątpię. Ja też piekę chlebek tylko z mąki żytniej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Co za zapach z niego,prawda? Wyglada bardzo apetycznie,pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak, domowy chleb jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ...i Ty piszesz, że mało czasu spędzasz w kuchni? Tyle gotujesz, zawsze coś ciekawego to chyba dużo czasu zajmuje, podziwiam...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, przecież każda z nas coś tam gotuje każdego dnia. Ja robię dania, które zajmują kilka chwil, z części z nich robię posty i to wszystko, uściski dla Ciebie

      Usuń
  11. o jej jak smacznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)